Wegańska domowa czekolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczą tylko trzy składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni. Sprawdź proste przepisy na czekoladę z kakao bez mleka w proszku, a nawet na mleczną czekoladę bez laktozy. Sprawdź, jak łatwo wzbogacić ją wybranymi dodatkami.

Jak zrobić domową czekoladę?

Własnoręcznie robiona czekolada, z ulubionymi dodatkami, może nie tylko być smaczna, ale również świetnie sprawdzić się jako prezent. Wystarczy, że wybierzemy typ czekolady - czy ma być gorzka, mleczna, czy biała oraz dodatki, jakie powinna zawierać. 

Najłatwiej wykorzystać kupioną w sklepie czekoladę, rozpuścić ją, uzupełnić ulubionymi dodatkami i odstawić ją do stężenia (sprawdź, jak rozpuścić czekoladę https://swiezopalona.pl/blog/jak-rozpuscic-czekolade-domowe-sposoby-na-rozpuszczenie-tabliczki-czekolady). Tym bardziej, że w sprzedaży są specjalne silikonowe foremki właśnie w kształcie tabliczek z kostkami, dzięki czemu będzie nam jeszcze łatwiej. Zamiast tego można użyć papieru do pieczenia.

Nie musimy się także ograniczać w kwestii dodatków. Najpopularniejsze to orzechy, suszone owoce, pokruszone herbatniki, płatki kwiatów czy przyprawy (o dodatkach do czekolady pisaliśmy tutaj https://swiezopalona.pl/blog/dodatki-do-czekolady-najciekawsze-najsmaczniejsze-niezwykle-dodatki-do-czekolad-gorzkich-mlecznych-bialych).

Jak zrobić czekoladę z kakao bez mleka w proszku?

Najprostsza, podstawowa czekolada, którą możemy zrobić w domu, składa się tylko z trzech składników, za to nie zawiera mleka w proszku. 

Składniki

  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki cukru

Olej podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do dymienia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz cukier. Jeśli będziemy dalej podgrzewać mieszankę, w smaku czuć będzie spaleniznę. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do silikonowej foremki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie do lodówki na ok. 30 min, aż całość stężeje.

Jak zrobić wegańską czekoladę mleczną bez laktozy?

Jeśli nie chcemy używać mleka w proszku ani świeżego, możemy wykorzystać dowolne mleko roślinne. Aby dobrze wymieszać składniki, powyższy przepis musimy nieco zmodyfikować.

Składniki

  • pół szklanki mleka roślinnego
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 6 łyżek kakao
  • 3 łyżki cukru

Zaczynamy od podgrzania mleka z olejem. I znowu nie doprowadzamy do wrzenia, ale gdy mieszanka będzie ciepła, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy cukier, kakao i energicznie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. I podobnie, jak wcześniej, przelewamy ją do foremki, odczekujemy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki. 

Jak zrobić czekoladę z dodatkami?

Do powyższej bazy możemy wybrać dowolne dodatki. Posypujemy nimi masę przelaną do foremki. Zależnie od momentu, w którym to zrobimy, dodatki będą w niej bardziej lub mniej zatopione.

Im cieńsza będzie nasza tabliczka czekolady, tym bardziej pokruszone lub pocięte powinny być nasze dodatki. Z takiej domowej masy możemy jednak przygotować również czekoladki z zatopionymi w środku niespodziankami, na przykład z całymi orzechami. Wtedy musimy pomóc sobie wykałaczką, by umieścić je głębiej w czekoladce.