Czym różni się herbata sypana od herbaty w torebkach? Dlaczego herbata liściasta jest droższa od popularnych ekspresówek i czemu mimo to warto ją wybierać? Przekonaj się, jakie są zalety herbaty sypanej. 

Czym jest herbata sypana?

Herbata sypana, czyli inaczej liściasta - to każda herbata, którą kupujemy na wagę w jednym opakowaniu i zaparzamy ją, samodzielnie dozując susz. Jej przeciwieństwem jest herbata w torebkach, znacznie wygodniejsza do zaparzania, ale często niedorównująca smakiem i aromatem swojemu pełnoliściastemu odpowiednikowi. 

Określenie herbaty sypaną nie jest zarezerwowane dla żadnego rodzaju suszu, dotyczy zarówno czarnych, jak i zielonych, białych, oolong czy innych herbat. Herbata sypana może składać się z samych liści herbaty lub być mieszanką z dodatkami np. suszonych kwiatów, owoców, ziół. 

Liście herbaty liściastej mogą mieć różne formy, zależnie od rodzaju - jedne są zwinięte w malutkie kulki, jak Gunpowder, inne, jak Baihao Yinzhen, w podłużne rulony niczym igły albo naturalnie ususzone jak liście japońskiej Senchy. Niezależnie od formy suszenia, liście herbaty sypanej podczas zaparzania otwierają się i oddają do naparu smak i aromat, często tworząc w ten sposób niezwykły spektakl.

Herbata w torebkach

Pomysł, by zamykać herbaty w torebce, pierwotnie miał być chwytem marketingowym - nowojorski importer herbaty, Thomas Sullivan, na początku XX wieku wysyłał potencjalnym klientom próbki swojej herbaty w eleganckich, jedwabnych woreczkach. Klienci nie wiedzieli, że woreczki służą tylko do zapakowania produktu i zalewali wodą całość. 

Sullivan pewnie by się o tym nie dowiedział, gdyby nie to, że do woreczków nie dołączył sznureczka, co utrudniało wyjmowanie gorącego pakunku z dzbanka. Klienci poprosili o dodanie go, a importer wpadł na pomysł, by sprzedawać herbatę w małych porcjach.

Okazało się, że jest to świetny sposób na wykorzystanie odrzutów z produkcji szlachetnej herbaty liściastej - wykruszone fragmenty liści od tej pory stały się surowcem, który można było sprzedać w całkiem niezłej cenie. Optymalizacja kosztów dotknęła również samych torebek - jedwab zamieniano na gazę, papier, bibułę, bawełniane tkaniny, a dziś najczęściej produkuje się je z tworzywa sztucznego. 

Dlaczego herbata sypana jest droga?

Dzisiaj herbata w torebkach to najtańsza forma herbaty. Liściasta jest droższa z kilku powodów. Zależnie od rodzaju herbaty, liście są specjalnie selekcjonowane, ręcznie zbierane lub przetwarzane w określony sposób, który pozwala uzyskać doskonały napar. Każdy z tych elementów generuje spore koszty. 

Najlepszy smak będzie miał napar przyrządzony z najdrobniejszych liści z wierzchołka gałązki. Wyselekcjonować je może tylko człowiek. Znacznie tańsze, maszynowe obcinanie liści sprawia, że do jednego kosza trafiają liście z różnych etapów życia rośliny. Napar jest więc mniej szlachetny w smaku. 

Pocięte na drobne liście lub wręcz pył znajdujący się w herbacianej torebce zajmuje znacznie mniej miejsca niż zasuszone liście, dzięki czemu koszty transportu są kilkakrotnie niższe. W torebki i kartoniki herbatę pakuje się zazwyczaj dopiero w regionie docelowym.

Herbaty liściaste często pochodzą z konkretnych plantacji, które gwarantują jakość swojego wyrobu. W herbacie torebkowej zazwyczaj spotykamy się z mieszanką liści pochodzących z różnych plantacji, a czasem nawet krajów. 

Herbata prasowana

Przez wieki popularną formą przechowywania i sprzedawania herbaty były sprasowane bloki. Ddok cha, koreańska herbata, nie jest dostępna w szerokiej sprzedaży już od ok. pięciu stuleci, ale nadal pojawiają się bardzo drogie herbaty rzemieślnicze produkowane w ten sposób. 

Liście herbaty ściska się specjalnych prasach, często okrągłych, by móc przez nie przewlec sznurek. Następnie taką sprasowaną formę wiesza się w przewiewnym miejscu i pozostawia do wysuszenia. Aby zaparzyć herbatę z takiego suszu, najpierw należy wrzucić go na gorącą patelnię, aby napęczniał. Dopiero wtedy można go skruszyć i przygotować jak zwykle.