Array
(
[id] => 564
[autor] => 4
[tytul] => Wielki test filtrów do AeroPressu
[tekst] =>
Wielu zgodzi się, iż dobrej kawie z AeroPressu niedaleko do perfekcji. Wiadomo jednak, że kawa może być jeszcze lepsza! Każdy ma inny gust - jedni preferują większą kwaskowatość, inni pełne body, goryczkę, czy słodycz - zaś każdy rodzaj filtra wpływa na inny smak.
Kawowy doradca, N Agca, zajął się testowaniem cuppingu kawy zaparzonej z użyciem filtra IMS, Able Disk Normal, Able Disk Fine oraz filtra papierowego, by odkryć, który z wymienionych stanowi najlepsze rozwiązanie na kawę z AeroPressu. Każdy filtr jest inaczej zaprojektowany. Przykładowo, okazało się, że filtr IMS oferuje rewelacyjnie słodki posmak, zaś Able Disk większe body.
Test wykonany został w stambulskiej Coffeetopii, która jest ikoną Turcji w specialty coffee. Dlaczego? Właściciel, Şerif Başaran, jest Sędzią Technicznym WBC, zajmuje się paleniem kawy, jest członkiem San Remo Team oraz trenerem SCAE.
Użyto czterech AeroPressów, a w celu zachowania spójności zdecydowano się na taki sam przepis oraz kawę. Wybrano Colombię Finca Cayones (paloną przez Kahve Fabrikasi). Jest to bardzo klarowna kawa ze średnim body, charakteryzująca się kwasowością porównywalną do zielonego jabłka oraz nutą suszonych owoców. Wypełniono AeroPressy po kolei i wyciskano w kolejności: filtry papierowe, Able, IMS, Able Fine.
Przepis:
odwrócony AeroPress
12g kawy (coś między filtrem a espresso, nieco drobniej zmielona niż ustawienie Ditting na filtr papierowy)
preinfuzja trwająca 45 sekund (75ml wody o temp. 88 stopni Celsjusza)
45-cio sekundowe nawilżanie w 85 stopniach Celsjusza
200ml wody łącznie
wyciskać po upłynięciu 1.30 min.
Wyniki:
Filtr papierowy: należy pożegnać się z kilkoma nutami smakowymi oraz częścią kwaskowatości i body.
Able Normal Disk: zachowane pełne body, ale niknie pożądana kwaskowatość. Intensywny aromat. Filtr dla kogoś, kto docenia dobre body.
Able Fine Disk: przepyszny, soczysty, owocowy smak oraz wyrazista kwaskowatość. Rezultatem jest body, ale nieco mniejsze niż w Able Normal Disk. Otrzymujemy filiżankę owocowo słodkiej kawy.
IMS Filter: Po pierwszym łyku: WOW. Bardzo, bardzo słodka kawa. Pyszna kwaskowatość, natomiast body podobne jak z Able Fine - choć posmak dużo bardziej owocowy oraz słodszy, jednak dobrze się komponujący. Testerzy mieli okazję pić tę kawę jeszcze przed eksperymentem z zastosowaniem dwóch czy trzech rodzajów palenia ziaren (zarówno do filtra jak i espresso) ale jeszcze nigdy nie uzyskano takiej słodyczy jak z IMS.
Konkluzja:
Dla słodkiego, kwaskowatego posmaku z owocowymi nutami - IMS lub Able Fine. Jeszcze słodszy - IMS. Jeśli lubisz body, ale nie przepadasz za owocowym posmakiem - Able Disk. Sugerujemy używanie filtrów papierowych, jeśli nie lubisz metalowego posmaku filtra lub "olejków".
Kto jest zwycięzcą? Wynik zależy od indywidualnych preferencji. Jeżeli wciąż jesteście spragnieni informacji - zapraszamy TU.
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Wielu zgodzi się, iż dobrej kawie z AeroPressu niedaleko do perfekcji. Wiadomo jednak, że kawa może być jeszcze lepsza! Każdy ma inny gust - jedni preferują większą kwaskowatość, inni pełne body, goryczkę, czy słodycz - zaś każdy rodzaj filtra wpływa na inny smak.
Kawowy doradca, N Agca, zajął się testowaniem cuppingu kawy zaparzonej z użyciem filtra IMS, Able Disk Normal, Able Disk Fine oraz filtra papierowego, by odkryć, który z wymienionych stanowi najlepsze rozwiązanie na kawę z AeroPressu. Każdy filtr jest inaczej zaprojektowany. Przykładowo, okazało się, że filtr IMS oferuje rewelacyjnie słodki posmak, zaś Able Disk większe body.
Test wykonany został w stambulskiej Coffeetopii, która jest ikoną Turcji w specialty coffee. Dlaczego? Właściciel, Şerif Başaran, jest Sędzią Technicznym WBC, zajmuje się paleniem kawy, jest członkiem San Remo Team oraz trenerem SCAE.
Użyto czterech AeroPressów, a w celu zachowania spójności zdecydowano się na taki sam przepis oraz kawę. Wybrano Colombię Finca Cayones (paloną przez Kahve Fabrikasi). Jest to bardzo klarowna kawa ze średnim body, charakteryzująca się kwasowością porównywalną do zielonego jabłka oraz nutą suszonych owoców. Wypełniono AeroPressy po kolei i wyciskano w kolejności: filtry papierowe, Able, IMS, Able Fine.
Przepis:
odwrócony AeroPress
12g kawy (coś między filtrem a espresso, nieco drobniej zmielona niż ustawienie Ditting na filtr papierowy)
preinfuzja trwająca 45 sekund (75ml wody o temp. 88 stopni Celsjusza)
45-cio sekundowe nawilżanie w 85 stopniach Celsjusza
200ml wody łącznie
wyciskać po upłynięciu 1.30 min.
Wyniki:
Filtr papierowy: należy pożegnać się z kilkoma nutami smakowymi oraz częścią kwaskowatości i body.
Able Normal Disk: zachowane pełne body, ale niknie pożądana kwaskowatość. Intensywny aromat. Filtr dla kogoś, kto docenia dobre body.
Able Fine Disk: przepyszny, soczysty, owocowy smak oraz wyrazista kwaskowatość. Rezultatem jest body, ale nieco mniejsze niż w Able Normal Disk. Otrzymujemy filiżankę owocowo słodkiej kawy.
IMS Filter: Po pierwszym łyku: WOW. Bardzo, bardzo słodka kawa. Pyszna kwaskowatość, natomiast body podobne jak z Able Fine - choć posmak dużo bardziej owocowy oraz słodszy, jednak dobrze się komponujący. Testerzy mieli okazję pić tę kawę jeszcze przed eksperymentem z zastosowaniem dwóch czy trzech rodzajów palenia ziaren (zarówno do filtra jak i espresso) ale jeszcze nigdy nie uzyskano takiej słodyczy jak z IMS.
Konkluzja:
Dla słodkiego, kwaskowatego posmaku z owocowymi nutami - IMS lub Able Fine. Jeszcze słodszy - IMS. Jeśli lubisz body, ale nie przepadasz za owocowym posmakiem - Able Disk. Sugerujemy używanie filtrów papierowych, jeśli nie lubisz metalowego posmaku filtra lub "olejków".
Kto jest zwycięzcą? Wynik zależy od indywidualnych preferencji. Jeżeli wciąż jesteście spragnieni informacji - zapraszamy TU.
warto podać źródło tekstu -http://www.perfectdailygrind.com/2015/01/aeropress-filter-wars-comparison-of-aeropress-filters/
Piotr2022-04-25 13:30:45
Hm... sugerujecie filtry papierowe, aby uniknąć metalicznego posmaku lub olejków, a w ocenie filtrów metalowych nie wspominacie o tym "dodatku smakowym" :-)
Krystian2023-02-09 09:36:14
Powinno być zawarta informacja ze tekst jest tylko tłumaczeniem. Nikt nie wykonał oddzielnych badań, testów, nikt nie chociaż nie przeprowadził weryfikacji. Brzmi trochę jak sugestywna reklama. Opis smaku nie został wyczerpany, nie ma rozsianych jasno plusów i minusów. Ogólnie 2/10. Wielki test? Na jednej kawie? Ah, kultura trzeciej fali często nie wykazuje żadnych cech badawczych, duże słowa mało treści