Napój pochodzący z Ameryki Południowej już wieki temu Indianie pili, by się pobudzić i oszukać głód. Dziś naukowcy potwierdzają wiele korzyści, jakie przynosi regularne picie naparu z ostrokrzewu paragwajskiego. Sprawdź, jak przygotować yerba mate i jakie ma właściwości.

Pochodzenie yerba mate

Nazwę yerba mate najprawdopodobniej wymyślili jezuici, którzy wyjechali do Ameryki Południowej krzewić wiarę wśród dzikich plemion. Początkowo Indianie pili napój, nazywany tu caá, cedząc go przez zęby. Dopiero z czasem zaczęli stosować trzcinowe bombille. 

Zgodnie z legendą, roślinę w podzięce za uratowanie życia przed jaguarem przyniosły Boginie Księżyca i Chmury. Miała to być roślina, z której można przyrządzić napar przyjaźni. Na kanwie tej historii powstał rytuał przypominający fajkę pokoju. Gospodarz, nazywany matero, zaparzał yerba mate w jednym naczyniu i po kolei częstował gości siedzących w kręgu.

“Yerba” to po hiszpańsku “zioła”, a “mate” pochodzi od “mati”, czyli tykwy w języku keczua. Popularna yerba mate to wysuszone i zmielone liście oraz patyczki pochodzące z ostrokrzewu paragwajskiego.

Największą popularnością yerba mate cieszy się Argentynie, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju, ale znana jest również w krajach Bliskiego Wschodu, przede wszystkim w Libanie i Syrii. Od lat powoli zyskuje popularność również w Europie.

Yerba mate - właściwości i działanie

Indianie pili napar z ostrokrzewu paragwajskiego, by rozjaśnić umysł i zniwelować uczucie głodu. Współczesne badania wykazały, że yerba mate ma dobry wpływ na organizm:

  • dostarcza sporo witamin i minerałów,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • działa pobudzająco,
  • wzmacnia koncentrację,
  • działa moczopędnie,
  • wspomaga układ krążenia.

Ponadto regularne picie yerba mate zaleca się w walce z otyłością. Napar działa dwojako - powoduje uczucie sytości, co zmniejsza prawdopodobieństwo podjadania, ale również przyspiesza przemianę materii.

Przygotowanie naczynia do yerba mate

Aby prawidłowo przygotować yerba mate, potrzebne jest matero, czyli naczynie do zaparzania, pierwotnie wykonywane z tykwy, później również z drewna lub ceramiki. Sam proces przygotowania naczynia do zaparzania jest tak istotny, że doczekał się własnej nazwy - curado. 

Fusy umieszcza się w tykwie, zalewa wodą o temperaturze 75°C i odstawia na 12 godzin. Następnie matero trzeba wypłukać i wyskrobać ze ścianek resztki. Kolejnym krokiem jest wypełnienie naczynia świeżym suszem do 75% pojemności i zalanie go wodą o temperaturze 75°C. Następnie należy odstawić naczynie z naparem na dobę. Dopiero wtedy jest gotowe do przyrządzenia yerba mate.

Zrób zakupy w naszym sklepie i otrzymaj rabat 20,00 zł na zamówienie za minimum 120,00 zł!!! 

Użyj kodu: kochamherbate20

Jak parzyć yerba mate?

Samo zaparzanie również jest dość czasochłonne. Matero należy wypełnić suszem według własnych preferencji - od 25 do 75% pojemności. Ponieważ susz składa się ze sproszkowanej części i patyczków, należy zadbać o ich odpowiednie ułożenie w naczyniu, by pył nie zatkał sitka w bombilli. Najłatwiej zrobić to, zakrywając otwór dłonią i odwracając naczynie do góry dnem. Po kilku potrząśnięciach wystarczy delikatnie przechylić matero, by susz ułożył się pod skosem. 

Susz zalewamy wodą w odpowiedniej temperaturze, pomiędzy 65 a 85°C. Różne rodzaje yerba mate wymagają różnej temperatury zaparzania, dlatego zawsze należy to sprawdzić na opakowaniu. Wody wlewamy tyle, by przykryć susz. Po ok. 5 minutach dolewamy wody do pełna. Bombillą nie należy mieszać naparu. Zależnie od jakości suszu, wodę można dolewać jeszcze kilka lub kilkanaście razy.