Kardamon stosowany jest od kilku tysięcy lat. Do dzisiaj herbata z kardamonem wykorzystywana jest w medycynie, odchudzaniu, a olejek kardamonowy - w kosmetyce. Przekonaj się, jakie właściwości ma kardamon. Poznaj sprawdzone przepisy na herbatę z kardamonem, masala czaj i karak czaj.

Jakie właściwości ma kardamon?

Kardamon to roślina z rodziny imbirowatych, rośnie na Półwyspie Indyjskim, na Cejlonie, w Indonezji i w Chinach. Dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym kardamon przyjął się także w Ameryce Środkowej. Najpopularniejsze odmiany kardamonu to indyjski, nepalski i chiński.

Choć jest to potężna roślina, sięgająca od 2 do 4 metrów wysokości, w kuchni stosuje się jedynie maleńkie nasiona, które znajdują się w owocach rośliny. To właśnie te nasiona zwyczajowo nazywane są kardamonem. 

Od starożytności kardamon stosowany jest w medycynie, początkowo przede wszystkim w leczeniu niestrawności i do regulowania pracy jelit. Z czasem zyskał miano afrodyzjaku, a dzisiaj wykorzystuje się go m.in. dla wzmocnienia organizmu.

Właściwości lecznicze kardamonu

Przyprawa ta nadal jest chętnie wykorzystywana w leczeniu problemów trawiennych. Pobudza apetyt, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przeciwdziała powstawaniu wrzodów żołądka, a także działa rozkurczowo na ściany żołądka, niwelując niestrawność.

Lecznicze właściwości kardamonu można także zaobserwować przy przeziębieniach. Herbata z kardamonem pomoże wzmocnić organizm, udrożni zatkany nos i zniweluje uporczywy kaszel. U niektórych osób cierpiących na astmę zauważa się zmniejszenie dolegliwości przy dłuższym stosowaniu kardamonu.  

Właściwości odchudzające kardamonu

Odchudzające właściwości kardamonu wbrew pozorom nie są związane tylko z trawieniem. Owszem, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu mechanicznie przyspiesza proces spalania kalorii. Jednak, jak wykazują badania, kardamon wpływa również na procesy zachodzące w mózgu. 

W nocy w szyszynce, gruczole znajdującym się w mózgu, produkowana jest melatonina, która odpowiada za regulację rytmu dobowego. Z kolei utrzymywanie regularności sprzyja chudnięciu. Kardamon również jest naturalnym źródłem melatoniny, dlatego przypisuje się mu rolę wspomagającą w walce z otyłością czy cukrzycą. 

Właściwości kosmetyczne kardamonu

W kosmetyce stosuje się nie ziarna kardamonu, ale uzyskiwany z nich olejek. Kilka kropel dodanych do kąpieli wygładzi skórę i sprawi, że będzie miękka. Posiadacze kominków domowych mogą dodać kilka kropel do paleniska, by uzyskać przyjemny aromat o właściwościach odprężających i pobudzających jednocześnie. Z tego samego powodu olejek kardamonowy stosuje się także jako dodatek do olejków podczas masażu. W przemyśle perfumiarskim natomiast wykorzystuje się nutę zapachową nasion. 

Gdzie kupić kardamon?

Najłatwiej dostępny w Polsce jest kardamon w formie sproszkowanej przyprawy, gotowej do użycia. Jednak trzeba wiedzieć, że zmielony kardamon bardzo szybko traci aromat, więc jeśli chcemy uzyskać pełnię smaku oryginalnych herbat z kardamonem, należy sięgnąć po kardamon w postaci całych nasion i zmielić je samodzielnie, tuż przed użyciem. 

Ile kosztuje kardamon? Ceny są różne

Tu oczywiście wszystko zależy od producenta i pochodzenia nasion kardamonu. Niektóre popularne marki przypraw mają w swojej ofercie całe nasiona kardamonu w cenie kilku złotych za opakowanie 10g. To może być dobry pomysł na skosztowanie przyprawy.

Jeśli jednak smak kardamonu przypadnie nam do gustu i będziemy chcieli wykorzystywać go nie tylko w herbatach, ale także podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej czy arabskiej, warto poszukać internetowych sklepów zajmujących się sprzedażą importowanych przypraw. Za 100 g kardamonu zapłacimy tu od 10 do 30 zł. 

Herbata z kardamonem - najlepsze przepisy

Kardamon jest jednym z obowiązkowych składników wchodzących w skład mieszanek przypraw korzennych. Można dodawać go do deserów, sałatek, sosów, a także do wytrawnych dań wielu kuchni świata. Doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy, ale sporą popularność zyskał również jako przyprawa do herbaty. 

Przepis na herbatę z kardamonem na przeziębienie

Kardamon jest bardzo prostą w użyciu i skuteczna przyprawą, która doskonale pomoże w okresie jesienno-zimowym wzmocnić odporność i zniwelować objawy przeziębienia. 

Składniki:

  • 3 łyżeczki ulubionej czarnej lub zielonej herbaty,

  • pół łyżeczki nasion kardamonu,

  • 2-3 plastry pomarańczy,

  • 500 ml wody,

  • cukier lub miód do smaku.

Do dzbanka razem z herbacianym suszem dodajemy świeżo zmiażdżone nasiona kardamonu i zalewamy wodą odpowiednią dla wybranego rodzaju herbaty - przy czarnych może to być 85-100 stopni Celsjusza, w przypadku zielonych herbat pomiędzy 60 a 85 stopni Celsjusza. Odstawiamy na ok. 5 minut do zaparzenia. 

Zależnie od rodzaju dzbanka, jakim dysponujemy, oddzielamy liście i nasiona od naparu lub bezpośrednio przelewamy go do filiżanek. Dodajemy pomarańczę oraz słodzimy do smaku według uznania.

Przepis na masala czaj - indyjską herbatę z kardamonem

Jeden z najpopularniejszych indyjskich napojów, masala czaj, ma wiele wersji. Jak to bywa z ludowymi napojami czy potrawami, nie ma jednego właściwego przepisu, niemal w każdym domu przygotowuje się go nieco inaczej. Warto eksperymentować.

Składniki:

  • 300 ml mleka,

  • 300 ml wody,

  • 3 łyżki czarnej herbaty, najlepiej Asam lub Darjeeling,

  • 2 łyżki cukru trzcinowego,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • pół łyżeczki cynamonu,

  • pół łyżeczki kardamonu,

  • pół łyżeczki imbiru,

  • 6-8 goździków,

  • 1 gwiazdka anyżu.

Przyprawy wrzucamy do garnka i zalewamy woda oraz mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy liście herbaty. Mieszamy i odstawiamy do zaparzenia na ok. 6 minut. Następnie odcedzamy napój i podajemy, najlepiej w glinianych kubkach.

Przepis na karak czaj - herbatę z kardamonem i mlekiem

Herbatę karak czaj spotkać można niemal na całym Wschodzie. Podobna jest nieco do indyjskiej masala czaj, ale znacznie od niej uboższa, ponieważ z przypraw zawiera tylko kardamon. Do karak czaj stosuje się mleko skondensowane. 

Składniki: 

  • trzy łyżeczki czarnej herbaty,

  • łyżeczka nasion kardamonu wyjętych z osłonki,

  • 500 ml wody,

  • 100 ml mleka skondensowanego,

  • cukier do smaku.

Nasiona miażdżymy w moździerzu i wrzucamy do gotującej się wody razem z herbatą. Gotujemy przez 8 minut i odstawiamy na chwilę z ognia. Dodajemy mleko i cukier według uznania. Ponownie wstawiamy garnek na ogień, gotujemy przez kolejne 2 minuty, odcedzamy i podajemy w szklankach.