Nic tak dobrze nie przyniesie ochłody w upalny dzień, jak lemoniada. A co, jeśli połączyć lemoniadę z herbatą? Osiągniemy bardzo ciekawy napój, który nie tylko gasi pragnienie, ale również ma smak ulubionej herbaty. Lemoniada jest bardzo wdzięcznym napojem, ponieważ nie musimy ograniczać się do cytryn. Warto szukać swojego ulubionego smaku. Wypróbuj nasze przepisy na lemoniadę z herbatą.

Herbata w lemoniadzie?

Podstawowe składniki lemoniady to woda, sok z cytryny i cukier. W klasycznym przepisie nie znajdziemy herbaty, jednak napój ten ewoluował i dość często można spotkać przepisy na lemoniadę z herbatą białą, zieloną, czy czerwoną.

Podobnie jest z innymi dodatkami. Oprócz cytryny często wykorzystuje się także limonki, pomarańcze czy inne cytrusy. Na nich jednak nie kończy się lista - tylko wyobraźnia nas ogranicza, jeśli chodzi o wybieranie do lemoniady kolejnych owoców. Dla orzeźwienia dodaje się także liście mięty, natomiast cukier można zastąpić miodem. 

Bardzo ważnym składnikiem lemoniady jest woda. Jej wybór może zdecydować o smaku napoju. Można użyć gazowanej, jednak powinno się ją nalewać przed samym podaniem, podobnie, jak wodę z saturatora. Możemy też wykorzystać naturalną, niegazowaną wodę. Może być bezsmakowa, ale ciekawym rozwiązaniem jest właśnie stworzenie lemoniady z herbatą - wcześniej przygotowaną i przestudzoną. Zwolennicy eksperymentów powinni taką herbatę podać z saturatora.

Bez względu na to, jakich owoców będziemy używać do stworzenia lemoniady, należy je odpowiednio przygotować, czyli umyć ciepła wodą lub, w przypadku cytrusów, sparzyć wrzątkiem. Z pestkowych owoców usuwamy gniazda nasienne, które mogą dodać goryczy, z truskawek usuwamy szypułki itd.

Przepis na klasyczną lemoniadę

To bardzo wdzięczny napój na upalne dni - nie tylko gasi pragnienie, ale również dostarcza mnóstwo witaminy C, potasu, sodu i dodającego energii cukru. Podana w wysokich szklankach z lodem i plastrem cytryny będzie elegancko prezentować się na stole. Ponadto przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki dużej zawartości soku z cytryny długo będzie świeża. Napój można przygotować z samego rana i przechowując w lodówce, pić aż do samego wieczora. 

Składniki:

  • 4 cytryny

  • 200 g cukru

  • 200 ml wody do gotowania

  • 1 litr wody do lemoniady

Umyte cytryny kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Kawałki warto nieco ugnieść, by zniszczyć strukturę miąższu. Dodajemy cukier, 200 ml wody i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Gdy osiągniemy konsystencję syropu, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy wody i podajemy do picia.

Przepisy na lemoniadę z herbatą

Przedstawiony powyżej syrop z cytryny czy innych owoców jest doskonałą bazą, którą można rozwijać i dodawać do niej inne składniki. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest lemoniada z herbatą, którą dodajemy właśnie do rozcieńczenia uzyskanego wcześniej syropu.

Przepis na lemoniadę z zieloną herbatą

Proporcje syropu cytrynowego do herbacianego naparu zależą od tego, jaką wybierzemy herbatę. Do delikatniejszych niż sencha warto dodać nieco mniej syropu.

Składniki:

  • 8 łyżeczek zielonej herbaty, np. sencha

  • 1 litr wody do herbaty

  • 3 cytryny

  • 150 g cukru

  • 150 ml wody do gotowania syropu

  • lód w kostkach

Cytryny kroimy w kostkę, ugniatamy i wrzucamy do garnka z cukrem i 150 ml wody. Od chwili, gdy woda zawrze, gotujemy ok. 30 min na małym ogniu, cały czas mieszając. Jednocześnie zaparzamy zieloną herbatę - 8 łyżeczek suszu zalewamy litrem wody w temperaturze ok. 85 stopni Celsjusza.

Syrop z cytryn i zaparzoną herbatę odstawiamy do przestudzenia. Następnie w większym dzbanku mieszamy składniki, do szklanek dodajemy lód i plastry cytryny, uzupełniamy lemoniadą z zieloną herbatą i podajemy.

Lemoniada z białą herbatą - przepis

Biała herbata jest dość delikatna, dlatego lepiej jej smak wydobędziemy, wykorzystując grejpfruta. 

Składniki:

  • 8 łyżeczek białej herbaty, np. pai mu tan

  • 0,5 litra wody do herbaty

  • 1 grejpfrut

  • 50 g cukru

  • 100 ml wody do gotowania syropu

  • kruszony lód (ok. 0,5 litra)

Grejpfruta obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Po przełożeniu do garnka lekko ugniatamy, dodajemy cukier i 100 ml wody. Gotujemy ok. 30 min, często mieszając. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jednocześnie zaparzamy białą herbatę, zalewając 8 łyżeczek suszu 0,5 litra wody. Po odcedzeniu odstawiamy do przestygnięcia. Mieszamy składniki w dzbanku. Do szklanek wsypujemy kruszony lód i dopełniamy lemoniadą z białą herbatą i grejpfrutem.

Przepis na lemoniadę z miętowej herbaty

Chyba nie ma bardziej orzeźwiającego połączenia niż cytryna i mięta. W upalne dni taki dobrze schłodzony napój potrafi ugasić nawet największe pragnienie.

Składniki:

  • 8 łyżeczek suszonej mięty

  • 3 łyżeczki mocnej czarnej herbaty, np. assam

  • 1 litr wody do herbaty

  • 4 całe cytryny

  • 150 g cukru

  • 150 ml wody do gotowania syropu

  • kilka plastrów cytryny

  • kilka liści świeżej mięty

  • lód w kostkach

Myjemy całe cytryny i pokrojone kostkę wrzucamy do garnka, ugniatamy, dodajemy cukier i 150 ml wody. Po ok. 30 min gotowania na wolnym ogniu i mieszania, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym samym czasie zaparzamy mieszankę mięty i czarnej herbaty 1 litrem wody. Po ok. 5 minutach również odcedzamy i odstawiamy, aż wystygnie. 

Następnie mieszamy oba płyny w dzbanku, dorzucamy do niego kilka plastrów cytryny oraz kilka liści świeżej mięty. Przelewamy do szklanek z lodem.

Czerwona herbata rooibos jako baza lemoniady - przepis

Wersja lemoniady z czerwoną herbatą rooibos to najlepsza opcja dla dzieci i kobiet w ciąży, które powinny unikać klasycznej herbaty ze względu na zawartość teiny. 

Składniki:

  • 8 łyżeczek czerwonej herbaty rooibos

  • 1 litr wody do herbaty

  • 2 mniejsze pomarańcze

  • 200 ml wody do gotowania

  • 100 g cukru

  • 4 łyżki płynnego miodu

  • lód

Umyte pomarańcze kroimy razem ze skórką w kostki. Wkładamy do garnka, ugniatamy, by wypłynęło nieco soku. Dodajemy cukier i 200 ml wody. Gotujemy ok. 30 min, regularnie mieszając. W tym samym czasie przygotowujemy herbatę - 8 łyżeczek zalewamy 1 litrem wody. Po zaparzeniu odcedzamy i dodajemy miód. Dobrze mieszamy, by się rozpuścił i zostawiamy do wystudzenia.

Gdy w garnku będzie widoczny syrop, odcedzamy go i odstawiamy, aż wystygnie. Do szklanek wrzucamy po kilka kostek lodu i wlewamy wymieszane uprzednio w dzbanku syrop z pomarańczy i herbatę z miodem. Lemoniadę z rooibos podajemy przyozdobioną kawałkiem pomarańczy.

Historia lemoniady

Podejrzewa się, że jako pierwsi napój zbliżony do lemoniady musieli pić mieszkańcy dzisiejszych Indii, Birmy i Chin, jednak pierwsze udokumentowane przypadki raczenia się napojem, powstałym z połączenia soku z cytryny i cukru, pochodzą z Egiptu, z początku XI wieku n.e. 

Razem z rozwojem handlu i rolnictwa, cytryny na stałe zagościły na europejskich stołach i w XVII-wiecznej Francji sprzedawcy lemoniady założyli związek. Ich praca polegała na przemierzaniu ulic Paryża z umieszczonymi na plecach beczułkami i sprzedawaniu napoju prosto z nich.

W większości filmów o życiu na amerykańskich przedmieściach w XX wieku w cieplejszych stanach obowiązkowym elementem krajobrazu jest dziecko sprzedające spragnionym przechodniom lemoniadę z podjazdu rodzinnego domu. To jedna z pierwszych lekcji biznesu, jakich doświadczyć może kilkulatek. 

W Polsce w PRL-u, jak i w całym ówczesnym ZSRR, bardzo popularne z kolei były uliczne stragany z saturatorami, gdzie można było kupić wodę sodową z sokiem. Oczywiście z prawdziwą lemoniadą napój miał mało wspólnego, ale orzeźwiał równie skutecznie.