Sprawdź, jak ugotować ryż bez torebki - biały i brązowy - na sypko. Jak ugotować ryż do sushi, by odpowiednio się kleił? A gdy masz ochotę na coś słodkiego, jak przygotować ryż na mleku i jakie przyprawy do niego dodać? Gdy ugotujesz za dużo sprawdź, jak przechowywać ryż w lodówce.

Jak ugotować ryż bez torebki?

Gotowanie ryżu bez torebki może wydawać się trudne, ale wystarczy trochę wprawy. Taki ryż ma pełniejszy smak, ponieważ używamy tylko tyle wody, ile zdołają wchłonąć ziarna. To oznacza, że nie odcedzamy ryżu, a wraz z wodą nie pozbywamy się smaku i wartości odżywczych. 

Jak ugotować ryż na sypko? - przepis 

Jeśli zależy nam, by ryż był sypki, zdecydowanie łatwiej będzie ugotować go bez torebki. Porcja białego ryżu na dwie osoby do klasycznego obiadu to jedna szklanka. 

Składniki

Do garnka wlewamy wodę i dwie łyżki oleju oraz dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Jednocześnie płuczemy ryż w letniej wodzie. Początkowo będzie biała - to właśnie skrobia, którą wypłukujemy z ziaren, aby się nie kleiły. Gdy woda z sitka stanie się przezroczysta, wrzucamy ryż do gotującej się wody. 

Gdy ponownie zawrze, zmniejszamy płomień i zostawiamy gotujący się ryż pod przykryciem na 12 minut. Po tym czasie woda powinna sięgać nie wyżej niż na 2 mm. Jeśli jest jej więcej, gotujemy ryż jeszcze przez chwilę bez pokrywki. Następnie zdejmujemy garnek z gazu i przykrywamy pokrywką, aby ryż “doszedł”. Po ok. 10 minutach będzie gotowy do podania.

W przypadku gotowania brązowego ryżu na sypko bez torebki proporcje składników są identyczne, zmienia się tylko czas gotowania - zamiast 12, gotujemy go przez 35 minut. Pozostałe etapy wykonujemy identycznie. 

Przepis: Jak ugotować ryż na sushi?

Przygotowanie ryżu do sushi wymaga trochę więcej pracy, ale nie jest to bardzo skomplikowane zadanie. 

Składniki

  • 500 g białego ryżu

  • 500 ml wody

  • 1/3 szklanki octu ryżowego 

  • 1/3 szklanki cukru

Zaczynamy od wypłukania ryżu na sitku pod bieżącą letnią wodą, aż przelewająca się woda będzie przezroczysta. Przesypujemy go do garnka i dodajemy 500 ml wody. Gdy ta się zagotuje, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. W czasie, gdy ryż się gotuje, przygotowujemy zalewę - w miseczce mieszamy ocet z cukrem, aż ten drugi całkowicie się rozpuści. 

Następnie zdejmujemy pokrywkę z ryżu i odstawiamy w chłodniejsze miejsce na kilka minut. Kiedy się przestudzi, polewamy go zalewą z octu ryżowego i cukru i delikatnie mieszamy, uważając, by nie połamać ziaren. 

Jak ugotować ryż na mleku?

Ryż na mleku to bardzo łatwa w przygotowaniu słodka przekąska na ciepło. Przygotujemy ją z produktów, które znajdziemy niemal w każdym domu.

Składniki

Mleko podgrzewamy w garnku. Gdy będzie już ciepłe, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Nadal gotując, dodajemy ryż i gotujemy 8 minut, od czasu do czasu mieszając, by nie doprowadzić do wykipienia mleka. Dodajemy cynamon lub wanilię, mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez minutę. Następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut, aby ryż wchłonął mleko. 

Zrób zakupy w naszym sklepie i otrzymaj rabat 20,00 zł na zamówienie za minimum 120,00 zł!!! 

Użyj kodu: kochamherbate20

Jak przechowywać ugotowany ryż?

Ryż najsmaczniejszy jest od razu po ugotowaniu, ale czasami zostanie nam go trochę, więc żeby nie wyrzucać, można schować go i wykorzystać do innego dania. Do przechowywania najlepiej sprawdzi się lodówka. Ryż wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika - aby woda nie odparowała z ziaren oraz by nie nasiąknęły zapachami innych produktów. W ten sposób możemy go trzymać do 3 dni.

Co zrobić z nadmiarem ryżu?

Ugotowany ryż można podgrzać w mikrofalówce (pod przykryciem) lub przełożyć do słoiczka, który umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy. W ten sposób wykorzystamy go tak samo, jak ten świeżo ugotowany.

Ciekawym rozwiązaniem jest uprażenie ryżu na patelni - bez tłuszczu, za to z ziołami. W tej formie sprawdzi się jako ciekawy dodatek do dań lub nawet przekąska. Najlepiej wykorzystać do tego jak największą patelnię, średni palnik, ale mały ogień. Jeśli rozkręcimy go za bardzo, szybko spalimy ziarna.