Jeśli masz 4 marchewki, chwilę czasu i ochotę na coś pysznego, polecamy wilgotne ciasto marchewkowe - doskonale smakuje, a przygotowanie go nie należy do trudnych. A jeśli nieco zostanie - można je zamrozić. Sprawdź proste przepisy na ciasto marchewkowe klasyczne, bezglutenowe oraz wegańskie.

Ciasto marchewkowe - dla kogo?

Słodycz ciasta pochodzi z cukru oraz częściowo z marchewek, a więc jest odrobinę zdrowsze niż większość słodkich ciast. Argument o zawartości warzyw raczej jest naciągany, bo podczas pieczenia marchewka traci większość wartości odżywczych. 

Ciasto marchewkowe jest wilgotne i słodkie, a jednocześnie nie jest zbyt intensywne, dzięki czemu będzie odpowiadać większości osób. Oczywiście można urozmaicić je dodatkami, jak rodzynki czy wykończeniem, polewając czekoladą, lukrem czy przekładając kremem mascarpone. Trzeba jednak pamiętać o alergenach, wybierając orzechy, polewę czy masę do przełożenia ciasta. 

Ciasto marchewkowe pasuje na podwieczorek i jako słodkie drugie śniadanie. Biorąc je do pracy czy szkoły, warto wsadzić je do plastikowego pojemnika lub zawinąć w folię aluminiową. Papier śniadaniowy nie zda tu egzaminu. Ciasto nadaje się także do mrożenia, najlepiej w jednym kawałku.

Przepis na wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami

Do wilgotnego ciasta marchewkowego doskonale pasują posiekane orzechy, które nadają każdemu kęsowi delikatnej chrupkości. Najbardziej klasyczne będą orzechy włoskie, ale równie dobrze można wykorzystać orzechy pekan czy inne, które akurat mamy pod ręką. Równie dobrze możemy wymieszać różne orzechy.

Składniki

  • 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach

  • 1,5 szklanki ulubionych posiekanych orzechów

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru trzcinowego

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • szczypta soli

  • 4 jajka

  • 1 szklanka oleju

Zaczynamy od wyłożenia foremki na ciasto papierem do pieczenia lub wysmarowania jej olejem i opróczenia mąką. Następnie siekamy orzechy i ścieramy marchewkę na tarce. W misce mieszamy suche składniki oprócz cukrów - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy. Całość ubijamy mikserem przez 2-3 minuty. 

W tym momencie można nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza, bo dalsze czynności zajmą chwilkę. Do miski z cukrem i jajkami dodajemy olej i ponownie miksujemy. Do miski powoli dosypujemy suche składniki, cały czas miksując, aż masa będzie jednolita. 

Odstawiamy mikser, do miski dodajemy marchewkę, orzechy i mieszamy delikatnie łyżką, by równomiernie rozprowadzić składniki w cieście. Przelewamy je do foremki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut. Czy ciasto jest gotowe, sprawdzamy wykałaczką. 

Wegańskie ciasto marchewkowe - przepis

Wilgotność ciasta marchewkowego pochodzi z samych marchewek, nie z mleka, dzięki czemu wśród składników niewegańskich znajdują się wyłącznie jajka. Można je zastąpić wegańskim zastępnikiem jajek w proszku. Jeśli nie mamy ich pod ręką, równie dobrze sprawdzić się mogą mąki lub mielone nasiona:

  • kukurydziana

  • sojowa

  • ziemniaczana

  • owsiana

  • z ciecierzycy

  • z tapioki 

  • lnu

1 jajko zastąpimy 1 łyżką mąki (lub nasion) zalaną 3 łyżkami gorącej wody. Rozrabiamy ją widelcem i gotowe. W naszym przepisie znajdują się 4 jajka, więc na wegańskie ciasto marchewkowe potrzebujemy 4 łyżki mąki z powyższej listy oraz 12 łyżek gorącej wody. 

Przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe

Gluten w cieście marchewkowym pochodzi z mąki pszennej. Osoby, które muszą lub chcą go unikać, na szczęście mają wiele alternatyw, dzięki którym można upiec nie tylko pyszne bezglutenowe ciasto marchewkowe, ale także każde inne. 

1 szklankę mąki pszennej z powodzeniem zastąpią w wypiekach:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 1 szklanka mąki ryżowej

  • 1 szklanka mąki owsianej

Każda z nich wykorzystana samodzielnie będzie miała wpływ na wygląd, smak, kruchość czy stopień wyrośnięcia ciasta. Najciekawszy efekt możemy uzyskać, łącząc ze sobą różne rodzaje mąk bezglutenowych. Jeśli wykorzystujemy różne mąki, należy je najpierw wymieszać ze sobą przed dodaniem do ciasta. 

W naszym przepisie mamy 1,5 szklanki mąki pszennej, a więc w przepisie na bezglutenowe ciasto marchewkowe musimy zastąpić ją 1,5 szklanki mąki bezglutenowej.