W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę trudno ustrzec się przed zarażeniem. Działanie leków można jednak wspomóc, pijąc odpowiednie herbaty i napary. Działają napotnie, przeciwbakteryjnie i nawadniają, a do tego wspaniale smakują. Oto najlepsze herbaty na grypę.

Herbata z lipy na grypę

Kwiat lipy od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej jako doskonały środek o działaniu napotnym. Rozgrzewa i pomaga organizmowi walczyć z infekcją. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z kwiatami lub owocami czarnego bzu.

Suszone kwiaty lipy i czarnego bzu zalewamy wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka suszu na szklankę wody i odstawiamy na 7 minut. Do smaku warto dodać sok z malin, gruby plaster cytryny oraz miód. Uwaga - aby zachować właściwości lecznicze miodu, należy dodać go do naparu, gdy ten nieco przestygnie.

Działanie poszczególnych składników:

  • Kwiat lipy zawiera witaminę C oraz PP, flawonoidy, sole mineralne i kwasy organiczne. Łagodzi ból gardła, pomaga zlikwidować chrypkę oraz kaszel. Działa napotnie i moczopędnie.
  • Czarny bez zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, flawonoidy, sterole, sole mineralne. Owoce są cenny źródłem rutyny. Działa napotnie, pomaga obniżyć gorączkę, ułatwia odkrztuszanie. Zwalcza wirusy i stany zapalne.
  • Maliny są bogate w witaminy C, E oraz witaminy z grupy B, zawierają potas, magnez, żelazo, wapń. Działają napotnie, pomagając tym samym zbić gorączkę.
  • Cytryna nie dość, że ma sporo witaminy C, zawiera również rutynę, która pomaga zatrzymać witaminę w organizmie. Ponadto znajdziemy tu witaminy z grupy B, witaminę A oraz E, potas, wapń czy fosfor.
  • Miód z kolei bogaty jest w witaminy A, C oraz te z grupy B, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Działa bakteriobójczo.

Napar z ziół na grypę

Mniej popularny napar wykonuje się z tymianku. Ma specyficzny smak, dlatego nie każdemu odpowiada, ale należy docenić jego działanie. Ziele zawiera witaminy A i C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, mnóstwo potasu, wapnia, magnez, fosfor, żelazo. Tymianek działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Łagodzi infekcje w gardle, działa wykrztuśnie i rozkurczowo.

Napar przygotowujemy, zalewając łyżeczkę suszu filiżanką wrzątku. Przykryte naczynie należy odstawić na 7-10 minut do zaparzenia. Po usunięciu gałązek i liści, napar warto doprawić do smaku np. cytryną lub miodem, według gustu.