Mąka pszenna do naleśników to najpopularniejszy wybór. Jaki typ wybrać? Czym zastąpić mąkę pszenną w naleśnikach, by dobrze wyszły? Sprawdź, jak zachowają się mąka żytnia, orkiszowa, ryżowa, gryczana i kukurydziana i wybierz najlepsze dla siebie rozwiązanie. Znajdziesz tu też niezawodny przepis na ciasto naleśnikowe.

Jaka mąka jest najlepsza do naleśników?

Jeśli chcemy przygotować klasyczne, puszyste, lekkie i jasne naleśniki, najlepiej sprawdzi się mąka pszenna tortowa lub krupczatka, czyli typ 400, 450 lub 500. Mąka pszenna zawiera najwięcej glutenu, który odpowiada za spulchnienie ciasta. Z kolei niskie numery typów gwarantują, że naleśniki będą lżejsze.

Przepis na ciasto naleśnikowe z mąki pszennej

Poniższy przepis to baza, którą można dowolnie modyfikować, dodając np. tymianek, oregano czy paprykę, jeśli chcemy zrobić wytrawne danie lub cukier waniliowy albo kakao, jeśli planujemy słodką przekąskę. Zamiast zwykłej wody można dodać gazowaną, co dodatkowo napowietrzy ciasto. Mleko krowie można z kolei zastąpić dowolnym roślinnym. 

Składniki

  • 1 jajko

  • 150 ml mleka

  • 150 ml wody 

  • 150 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • olej

W misce roztrzepujemy jajko. Dodajemy do niego wodę, mleko, szczyptę soli i roztrzepujemy, aż uzyskamy jednolity płyn. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, cały czas roztrzepując ciasto, aż nie będzie w nim grudek. Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oleju. Ciasto nabieramy chochlą i rozlewamy je równomiernie po powierzchni patelni. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. 

Jaka mąka zamiast pszennej? Naleśniki bezglutenowe

Zamiast pszennej mąki, do naleśników można użyć również innej mąki, która będzie bezpieczna dla osób nietolerujących glutenu i chorych na celiakię. Trzeba jednak pamiętać, że konsystencja naleśników będzie nieco inna, więc w niektórych przypadkach warto zmienić proporcje składników i dodać więcej wody lub mleka albo wymieszać wybraną mąkę z pszenną, jeśli nie ma medycznych przeciwwskazań.

Mąka żytnia do naleśników

Wykorzystywana samodzielnie może okazać się zbyt ciężka do naleśników, dlatego lepiej wymieszać ją z innymi rodzajami. Jej smak jest wyczuwalny, dlatego najlepiej sprawdzi się w potrawach wytrawnych.

Mąka orkiszowa do naleśników

Nie zawiera glutenu, za to ciasto z niej jest bardziej kleiste i trudno przygotować cienki placek. Jeśli nie wymieszamy jej z inną mąką, zamiast naleśnika wyjdzie nam pancake. Za to smak ma neutralny, dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami.

Mąka kukurydziana do naleśników

Jeśli chcemy uzyskać miękkie, poddające się ciasto naleśnikowe, mąkę należy najpierw podgotować z wodą albo dodać do niej jogurtu. W przeciwnym razie będziemy mieć twarde, łamiące się ciasto. Pasuje do wytrawnych dań. Tradycyjnie mąka kukurydziana wykorzystywana jest do tortilli. 

Mąka ryżowa do naleśników

Choć nie zawiera glutenu, naleśniki z mąki ryżowej wychodzą dość podobne do klasycznych - delikatne, pozbawione smaku, więc będą pasować do słodkich i wytrawnych dań. Jeśli nie mamy takiej mąki w domu, można zmielić ryż, ale warto zrobić to porządnie. 

Mąka gryczana do naleśników

Zrobione z niej naleśniki nie będą jasne i puszyste, za to doskonale nadają się zarówno do wytrawnych dań, jak i do polania czekoladą i posypania owocami. Najlepsze ciasto wyjdzie nam jednak z połączenia mąki gryczanej z pszenną.