Świeżo Palona

Kiedy woda ma 80 stopni? Jak ostudzić wodę, by zalać zieloną czy białą herbatę?

Kiedy woda ma 80 stopni? Jak ostudzić wodę, by zalać zieloną czy białą herbatę?

Zaparzenie zwykłej czarnej herbaty nie nastręcza wielu problemów - gotujemy wodę, zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut. Co jednak, gdy chcemy przyrządzić zieloną, czerwoną czy białą herbatę? Te muszą być zalewane wodą o odpowiedniej temperaturze. Skąd wiadomo, kiedy woda ma 80, 70 czy 60 stopni Celsjusza? Oczywiście, można kupić specjalny termometr do mierzenia wody lub czajnik z wbudowanym termometrem, ale odpowiednią temperaturę wody można uzyskać również w inny sposób.

Należy pamiętać, że prędkość, z jaką stygnie woda, zależy od kilku czynników - ilości wody, naczynia, w którym się znajduje, temperatury otoczenia, wiatru czy działania promieni słonecznych. W chwili, gdy czajnik elektryczny się wyłącza, woda ma temperaturę 95-97 st. C.

Jak szybko stygnie woda w czajniku?

Najłatwiej uzyskać pożądaną temperaturę, gotując wodę w takich samych warunkach. W temperaturze pokojowej i przy zamkniętych oknach gotujemy litr wody. Po zagotowaniu uchylamy pokrywę czajnika. Jak szybko stygnie woda? Dla takich warunków należy przyjąć, że co dwie minuty woda stygnie o kolejnych 5 stopni Celsjusza:

 

  • 2 minuty - 90 st. C
  • 4 minuty - 85 st. C
  • 6 minut - 80 st. C
  • 8 minut - 75 st. C
  • 9 minut - 70 st. C

 

Jak szybciej ostudzić wodę na herbatę?

Popularną metodą studzenia wody jest jej przelewanie z jednego naczynia do drugiego. Zakłada się, że każde przelanie do nowego naczynia powoduje utratę temperatury rzędu 4-5 st. C. Jest to jednak mniej dokładny sposób, ponieważ w grę wchodzą tu takie czynniki jak materiał, z którego wykonano te naczynia oraz ilość wody, która może zmienić się, jeśli się rozleje. Uśredniając, przelewana woda stygnie następująco:

 

  • 1. naczynie - 90 st. C
  • 2. naczynie - 85 st. C
  • 3. naczynie - 80 st. C
  • 4. naczynie - 75 st. C
  • 5. naczynie - 70 st. C

 

Ile stopni powinna mieć woda do zaparzania herbaty?

Każdy rodzaj herbaty wymaga innej temperatury zaparzania. Generalnie czarne herbaty zalewa się wodą od razu po zagotowaniu, a zielone czy białe chłodniejszą.

 

  • Czerwona herbata Pu Erh - 95 st. C
  • Czerwona Rooibos - 95 st. C
  • Czarna herbata - 90-95 st. C
  • Oolong - 90 st. C.
  • Biała herbata 75-80 st. C
  • Zielona herbata - 70-80 st. C
  • Yerba Mate - 70-80 nst. C

 

Tagi: temperatura, herbata, zielona, biała

Komentarze

Ela 2018-07-19 16:52:39
Większość herbat zielonych dobrej jakości wymaga parzenia w temp. 60 stopni. Wręcz obrażają się na wyższą. Za to Yunanny zielone, czy gunpowder już tak nie reaguje na wyższe temperatury. Te spokojnie możemy zaparzyc 8 w 80 stopniach. Warto zainwestować zatem w termetr, jeśli chcemy mieć pewność, że się herba nie pogniewa. Na oko możnaparzyć herbaty, ktore ja określam jako "codzienne" ;)
Paweł 2018-07-19 16:56:28
Ela dzieki za wskazówki. Myślałem, że zielone to 70 stopni.

Dodaj nowy komentarz




Wybrani producenci

5 powodów dla których warto u nas kupować
Rabaty dla stałych klientów Świeżo Palona

Rabaty dla stałych klientów

Gwarantowana niska cena dostawy

Gwarantowana niska cena dostawy

Zapewniamy 24-godzinną dostawę

24-godzinna dostawa

Oferujemy rok na zwrot produktów

1 rok na darmowy zwrot

Sprzedajemy tylko oryginalne produkty

Oryginalne produkty