Premiera jesieni! Spróbuj Autumn Coffee
delikatna kwasowość, słodycz mlecznej czekolady, cukier trzcinowy - idealne jesienne połączenie
w porannej filiżance espresso

Świeżo Palona

Kombucza - jak zrobić w domu? Prosty przepis na kombuczę. Co to jest i jakie ma właściwości?

Pod tajemnicza nazwą kombucza kryje się orzeźwiający napój, który bardzo łatwo przyrządzić samodzielnie w domu. Mówi się, że wzmacnia układ trawienny i wspomaga odchudzanie.

 

Co to jest kombucza?

Orzeźwiający, musujący, słodki, ale jednocześnie lekko kwaskowaty napój na bazie herbaty popularny był w Polsce lata temu jako doskonały napój do picia w upalne dni. Powstaje w wyniku fermentacji, do której niezbędny jest grzybek herbaciany. Grzybek ten, zwany również japońskim, to galaretowata substancja, na którą składają się odpowiednio dobrane kolonie bakterii oraz drożdży.

 

Właściwości kombuczy

Zależnie od sposobu przyrządzania oraz składu napoju, kombucza zawiera różne kwasy, sacharozę, fruktozę i glukozę, a także witaminy z grupy B oraz witaminę C, żelazo, cynk czy miedź.

 

Zaleca się ją pić dla poprawienia flory bakteryjnej jelit, szczególnie po przebytej antybiotykoterapii. Jest również ceniona przez osoby chcące stracić wagę - oczyszcza organizm, pobudza metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Jednak brakuje wiarygodnych badań, które jednoznacznie określałyby leczniczy wpływ kombuczy na organizm. Pozostaje zatem cieszyć się jej smakiem.

 

Jak zrobić kombuczę?

Istnieje wiele przepisów na kombuczę. Można ją zrobić nie tylko z herbaty czarnej czy zielonej, ale również z innych napojów, najpopularniejsze to:

 

  • wino białe lub czerwone,
  • ocet,
  • mleko.

 

Poza tym potrzebny jest również zaczyn w postaci grzybka herbacianego, który dostępny jest w specjalistycznych sklepach oraz cukier, czyste naczynie i płótno. Sam proces fermentacji trwa kilka dni, odbywa się w pokojowej temperaturze.

 

Przepis na kombuczę

Istnieje wiele szkół przyrządzania kombuczy. Ważne, by kombuczę przygotowywać w czystym naczyniu i starannie przykryć płótnem, aby nic się pod nie nie dostało. Trzeba uważać, by nie pojawiła się pleśń. Oto najprostszy przepis, od którego warto zacząć swoją przygodę z kombuczą.

 

Składniki:

 

  • litr świeżo zaparzonej czarnej herbaty,
  • 100 g cukru,
  • kawałek grzybka herbacianego.

 

 

Przygotowanie:

 

  1. Przygotuj litr czarnej, mocnej herbaty tak, jak zwykle.
  2. Przelej herbatę do słoika, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  3. Gdy napój wystygnie, dodaj grzybek herbaciany.
  4. Słoik szczelnie przykryj płótnem i odstaw w zacienione miejsce.

 

 

Zależnie od temperatury w pomieszczeniu, kombucza jest gotowa po 5 dniach fermentacji.

 

Przeciwwskazania do picia kombuczy

Niestety, kombucza nie jest wskazana dla każdego. Nie powinni jej pić:

 

  • chorzy na cukrzycę,
  • kobiety w ciąży,
  • dzieci.

 

Wszystkiemu winna jest zawartość napoju - cukrzykom odradza się picie kombuczy z powodu wysokiej zawartości cukru. Natomiast dla kobiet w ciąży i dzieci kombucza niewskazana jest z powodu zawartości alkoholu, który wytwarza się podczas procesu fermentacji. Zależnie od proporcji składników i warunków, kombucza zawiera zazwyczaj 1-2 proc. alkoholu.


Tagi: przepis, herbata, kombucha

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować
Rabaty dla stałych klientów Świeżo Palona

Rabaty dla stałych klientów

Gwarantowana niska cena dostawy

Gwarantowana niska cena dostawy

Zapewniamy 24-godzinną dostawę

24-godzinna dostawa

Oferujemy rok na zwrot produktów

1 rok na darmowy zwrot

Sprzedajemy tylko oryginalne produkty

Oryginalne produkty