Co jeść latem na śniadanie, by nie czuć się ciężko? Proponujemy ciekawe przepisy na wakacyjne posiłki, które nie wymagają długiego przygotowywania, nie są ciężkie, a jednocześnie dadzą uczucie sytości na kilka godzin. Skupiliśmy się na przepisach na wytrawne lekkie śniadanie - nie na słodko, z owocami, ale bazujące na sezonowych warzywach. 

Lekkie śniadanie na słodko

W większości diet znajdziemy podobne śniadania - płatki owsiane z jogurtem i owocami. Czasami są to świeże owoce, innym razem suszone. Jogurt może przybrać postać skyru lub wegańskiego odpowiednika. Pod hasłem “płatki” mogą kryć się różnych zboża, otręby i nasiona. 

Takie śniadanie może być lekkie, a jednocześnie sycące. Ma jednak jeden mankament, który dla wielu osób jest nie do przeskoczenia - słodki smak. Niestety nie każdy od razu po przebudzeniu ma ochotę na cukrową ucztę, niektórych wręcz odrzuca od takich smaków na śniadanie. Te osoby powinny wybrać lekkie, ale wytrawne śniadanie.

Przepisy na lekkie śniadania wytrawne

Lekka może być sałatka, ale prawdopodobnie już po godzinie będziemy ponownie buszować w lodówce. Jakie więc wybrać śniadanie w upalny poranek, by nie obciążać zbytnio żołądka, a jednocześnie zapewnić sobie energię na kilka godzin? 

Tu z pomocą przyjdą nam sprawdzone produkty, które przygotowujemy w odpowiedni sposób - jeśli jajka, to nie smażone jako jajecznica, ale ugotowane. Jeśli fasola, to nie na ciepło, ale jako pasta do smarowania prosto z lodówki. A jeśli mamy ochotę na sałatkę, warto dodać do niej trochę nasion i orzechów, by uczucie sytości zachować na dłużej.

Kanapki z pastą fasolową, pomidorem i kolendrą 

Doskonałe na upał, gdy nie mamy ochoty na nic ciepłego, a do tego mamy mało czasu na przygotowanie śniadania. Tu sprawdzi się pasta fasolowa, którą można przechowywać w lodówce kilka dni, a nawet zapasteryzować w słoikach i otwierać dopiero, gdy przyjdzie nam ochota na takie śniadanie. 

Pastę fasolową przygotowujemy wieczorem lub w tak zwanym międzyczasie. Nie zajmie nam to więcej niż kwadrans plus ewentualna pasteryzacja. 

Składniki na pastę fasolową:

  • puszka czerwonej fasoli

  • 3 łyżki oliwy

  • po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, oregano

  • po pół łyżeczki: wędzonej papryki, chilli, mielonej kolendry, kuminu

Wszystko blendujemy i zamykamy w słoiku. 

Składniki na śniadanie:

  • ulubione ciemne pieczywo

  • pasta fasolowa

  • dojrzały pomidor

  • świeża kolendra

Kromki chleba smarujemy pastą, nakładamy pokrojonego w plastry pomidora i obficie posypujemy kolendrą. Świeże, lekkie śniadanie, które zapewni nam uczucie sytości na kilka godzin dzięki połączeniu ciemnego pieczywa i fasoli.

Jajka w słoneczniku z warzywami

Proste pomysły są zazwyczaj najlepsze. Oto przepis na sycące śniadanie, które dostarczy nam białka, dobrego tłuszczu i sporo witamin. 

Składniki:

  • 2 jajka

  • 1 łyżka ziaren słonecznika

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • po ćwiartce zielonej i czerwonej papryki

  • 1 pomidor

  • 1 ogórek gruntowy

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżka oliwy

Jajka nastawiamy i gotujemy na półmiękko. W międzyczasie przechodzimy do sałatki - ogórek, pomidor i papryki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą i octem balsamicznym. Siekamy szczypiorek. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki, układamy na talerzu. Posypujemy słonecznikiem i szczypiorkiem. 

Lekka sałatka na śniadanie - przepis na upał

W sezonie letnim najlepsze są świeże warzywa, dlatego proponujemy na śniadanie lekką sałatkę. Uczucie sytości i dawkę tłuszczu, który ułatwi przyswojenie witamin, zapewnią nam orzechy.

Składniki:

  • ćwiartka cukinii

  • 2 duże pieczarki

  • pomidor

  • kilka liści sałaty masłowej

  • 1 łyżka siekanego koperku

  • 1 łyżka pokruszonych orzechów nerkowca

  • 1 łyżka pokruszonych migdałów

  • opcjonalnie kawałek sera typu feta lub jego wegańskiego zamiennika

  • pół łyżki soku z cytryny

  • pół łyżki oliwy

  • sól i pieprz do smaku

Myjemy i bez obierania kroimy w kostkę cukinię oraz pomidora, pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy poszarpane liście sałaty, siekany koperek, orzechy, migdały i pokrojony w kostkę ser. Delikatnie mieszamy wszystkie produkty.

W szklance robimy dressing - mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz według uznania. Polewamy sałatkę i podajemy.