Array
(
[id] => 867
[autor] => 3
[tytul] => Makaron ryżowy z warzywami i kurczakiem
[tekst] =>
1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, gdyż możesz mieć wersję błyskawiczną, którą zalewamy wrzątkiem na kilka minut bądź taką, którą gotujemy jak zwyczajny makaron w lekko osolonej wodzie.
2. Paprykę umyj, wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w paseczki.
3. Cebulę pokrój w piórka. A imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.
4. Kurczaka oczyść, opłucz i pokrój na małe kawałeczki. dopraw pieprzem, solą i mąką kukurydziana lub ziemniaczaną.
5. Do filiżanki wlej: ocet ryżowy, dwie łyżki wody, cukier i delikatnie wymieszaj.
6. W woku lub większej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir, czosnek i smaż przez minutę. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę, smaż kolejne kilka minut często mieszając. Zalej całość octem ryżowym, który przygotowaliśmy wcześniej w filiżance. Wrzuć kurczaka i smaż całość przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
7. Wymieszaj sos z makaronem, który delikatnie wchłonie wszystkie smaki, łącząc się w doskonałą całość.
8. Na sam koniec możesz uprażyć sezam na suche patelni i dodać do makaronu.
[data] => 2019-11-25 00:00:00
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => makaron-ryzowy-warzywami-kurczakiem
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
pół opakowania makaronu ryżowego
duża czerwona papryka
pierś z kurczaka
średnia cebula
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sezamu
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
biały pieprz, sól
1 ząbek czosnku
1 cm kawałek korzenia imbiru
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 12567
[keywords] => warzywa,kurczak,china,makaron ryżowy,orientalnie,egzotycznie
[opis] => Połączenie delikatnego ryżowego makaronu z warzywami, kurczakiem i sosem sojowym przeniosą nas do krajów tętniących egzotyką, wysmakowanym i oryginalnym smakiem a także pięknymi kolorami. To właśnie sama kolorystyka dania, mocno przykuwa naszą uwagę. Głębia smaku i aromatu, którą warto wypróbować.
[desc] => Makaron ryżowy z warzywami i kurczakiem
[title] => Makaron ryżowy z warzywami i kurczakiem
[gotowanie] => 5
[ogolem] => 20
[porcji] => 2
[kalorii] => 152 kcal w 100g
[tluszczu] => 3 g w 100g
[przygotowanie] => 15
[kategorie] => 278
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => warzywa
[nazwa_url] => warzywa
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kurczak
[nazwa_url] => kurczak
)
[2] => Array
(
[nazwa] => china
[nazwa_url] => china
)
[3] => Array
(
[nazwa] => makaron ryżowy
[nazwa_url] => makaron-ryzowy
)
[4] => Array
(
[nazwa] => orientalnie
[nazwa_url] => orientalnie
)
[5] => Array
(
[nazwa] => egzotycznie
[nazwa_url] => egzotycznie
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => pół opakowania makaronu ryżowego
[1] => duża czerwona papryka
[2] => pierś z kurczaka
[3] => średnia cebula
[4] => 2 łyżeczki brązowego cukru
[5] => 2 łyżki sosu sojowego
[6] => 2 łyżki octu ryżowego
[7] => 2 łyżki sezamu
[8] => 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
[9] => biały pieprz, sól
[10] => 1 ząbek czosnku
[11] => 1 cm kawałek korzenia imbiru
)
[recipe] => 1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, gdyż możesz mieć wersję błyskawiczną, którą zalewamy wrzątkiem na kilka minut bądź taką, którą gotujemy jak zwyczajny makaron w lekko osolonej wodzie.
2. Paprykę umyj, wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w paseczki.
3. Cebulę pokrój w piórka. A imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.
4. Kurczaka oczyść, opłucz i pokrój na małe kawałeczki. dopraw pieprzem, solą i mąką kukurydziana lub ziemniaczaną.
5. Do filiżanki wlej: ocet ryżowy, dwie łyżki wody, cukier i delikatnie wymieszaj.
6. W woku lub większej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir, czosnek i smaż przez minutę. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę, smaż kolejne kilka minut często mieszając. Zalej całość octem ryżowym, który przygotowaliśmy wcześniej w filiżance. Wrzuć kurczaka i smaż całość przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
7. Wymieszaj sos z makaronem, który delikatnie wchłonie wszystkie smaki, łącząc się w doskonałą całość.
8. Na sam koniec możesz uprażyć sezam na suche patelni i dodać do makaronu.
)
1
1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, gdyż możesz mieć wersję błyskawiczną, którą zalewamy wrzątkiem na kilka minut bądź taką, którą gotujemy jak zwyczajny makaron w lekko osolonej wodzie.
2. Paprykę umyj, wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w paseczki.
3. Cebulę pokrój w piórka. A imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.
4. Kurczaka oczyść, opłucz i pokrój na małe kawałeczki. dopraw pieprzem, solą i mąką kukurydziana lub ziemniaczaną.
5. Do filiżanki wlej: ocet ryżowy, dwie łyżki wody, cukier i delikatnie wymieszaj.
6. W woku lub większej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir, czosnek i smaż przez minutę. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę, smaż kolejne kilka minut często mieszając. Zalej całość octem ryżowym, który przygotowaliśmy wcześniej w filiżance. Wrzuć kurczaka i smaż całość przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
7. Wymieszaj sos z makaronem, który delikatnie wchłonie wszystkie smaki, łącząc się w doskonałą całość.
8. Na sam koniec możesz uprażyć sezam na suche patelni i dodać do makaronu.