Odmiana Caturra jest dającą większe plony mutacją odmiany Bourbon. W porównaniu z Bourbonem, drzewka Caturry są bardziej zwarte i często uznaje się je za odmianę karłowatą.

Wytwarzana z tych ziaren kawa charakteryzuje się lekką kwasowością, niską lub umiarkowaną intensywnością smaku oraz nieco niższym poziomem słodkości i przejrzystości.

Historia:

Caturra została odkryta na plantacji w stanie Minas Gerais w Brazylii w latach 1915-1918. Na rynek wprowadzono ją w 1937 r. Szybko zyskała uznanie plantatorów ze względu na swoje niewielkie rozmiary pozwalające na umieszczenie roślin bliżej siebie, co pozwoliło na wytwarzanie większej ilości owoców w tej samej przestrzeni.

W 1940 r. odmiana to pojawiła się w Gwatemali, a stamtąd wprowadzono ją do Kostaryki, Hondurasu i Panamy. Aktualnie Caturra występuje nieco rzadziej w Brazylii, częściej zaś w Kolumbii, Kostaryce i Nikaragui.

Charakterystyka:

  • wielkość ziaren: przeciętne
  • kolor końcówek listków: zielone
  • wzrost: kompaktowy
  • wydajność: dobra
  • podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie

Optymalna wysokość uprawy:

  • 5°N to 5°S: >1600 m
  • 5–15°N i 5–15°S: >1300 m
  • >15°N i >15°S: >1000 m