Świeżo Palona
Odmiany kawy: ICATU

Odmiany kawy: ICATU

Icatu

Ta odmiana wyróżnia się większą odpornością na rdzę kawową liści, dużą wydajnością i wysoką jakością. W profilu dominuje niska kwasowość, body średnie do ciężkiego, wyczuwalny jest posmak gorzkie czekolady.

Historia:

Odmiana Icatu została stworzona w brazylijskim laboratorium odmiana, która powstała w wyniku krzyżowania hybrydy Arabica Bourbon oraz Robusty z różnymi innymi odmianami arabiki takimi jak Arabica Caturra, Arabica Mundo Novo.

Oficjalna data wprowadzenia tej odmiany do produkcji do 1993 r., jednak znana była już w 1985 r.

Charakterystyka:

  • wielkość ziaren: duże
  • wzrost: wysoki
  • wydajność: bardzo wysoka
  • odporna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie

Optymalna wysokość uprawy:

  • powyżej 800 m n.p.m.
Paweł Małkowski
Autor:
Paweł Małkowski

Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.

Tagi: arabica, kawy, odmiana, icatu, ICATU

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować