Przygotowaliśmy specjalne zestawy świąteczne. Jeśli szukasz pomysłu na pięknie zapakowany prezent zajrzyj tutaj.

Świeżo Palona

Uniwersytet Acaia - Zmiany temperatury

W tym artykule odpowiemy na parę istotnych kwestii odnośnie wagi acaia:

 

  1. Dlaczego waga zaczyna odliczanie po zakończeniu zaparzania?
  2. Dlaczego należy używać podkładki grzewczej?

 

Odparowanie

Zgodnie z testami specjalistów acaia, z butelki gorącej wody (90 stopni C) w ciągu 5-ciu minut odparuje około 1.0-1.5g wody. Na szczęście waga acaia pearl jest wystarczająco czuła by odczytać to zjawisko. Warto jednak wiedzieć, że szybkość wyparowania jest zależna od temperatury cieczy i otoczenia, a także ciśnienia atmosferycznego, gęstości cieczy oraz innych czynników.

Czujnik wagi: miernik siły

Aby zrozumieć reakcję wagi elektronicznej na temperaturę, należy wpierw zapoznać się z działaniem czujnika wagi. Najważniejszy jest tu zwykle miernik tensometryczny, który wykonany jest ze stopu oraz tensometru. Tensometr wykrywa niewielkie przesunięcie kształtu stopu poprzez zmianę wartości oporu. Z pomocą układów elektronicznych, zmiana oporu jest przetwarzana na wartość masy, którą pokazuje wyświetlacz wagi.

Wyobraźmy sobie sprężynę; umieszczenie obiektu na sprężynie sprawi, iż rozciągnie się ona ku dołowi. Dlatego położenie zbyt ciężkiego przedmiotu może bardzo szybko przyczynić się do trwałego uszkodzenia oraz odkształcenia. W ten właśnie sposób działają mierniki tensometryczne. Niestety, opór elektryczny jest naturalnie zależny od temperatury. Odnośnie skali, należy wyróżnić temperaturę otoczenia oraz temperaturę obiektu umieszczonego na wadze.

Standardy wagi

Międzynarodowa norma OIML wskazuje standardy dla wag laboratoryjnych. Gdyby acaia była wagą laboratoryjną zgodnie ze standardami OIML, byłaby uznana za wagę drugiej klasy. Wagi są klasyfikowane według podziału oraz zakresu odczytu. W standardzie drugiej klasy acaia Pearl pozwala na tolerancję 5g z powodu temperatury. Ponieważ specjaliści acaia są świadomi dokładności pomiarów, która jest niezbędna do zaparzania kawy, testy produkcyjne są przeprowadzane z użyciem wody podgrzanej do temperatury 100C. Jeśli temperatura zawaha się między +/- 2g w ciągu 6 minut, nie używa się miernika tensometrycznego.

Rady na uniknięcie efektów temperatury

 

  1. Izolacja
    Najprostsza rada. Należy odsunąć źródło ciepła od miernika tensometrycznego aby zminimalizować nagrzanie. Nałożenie podkładki grzewczej takiej jak acaia Aerial z pewnością pomoże. Przydają się także materiały słabo przewodzące ciepło; podkładka acaia wykonana jest akurat z grubego silikonu oraz posiada wydrążenia aby rozpraszać ciepło. W ramach alternatywy można zastosować stand do zaparzania.
  2. Lepsza elektronika
    W teorii można użyć również takiej samej odporności elektronicznej w celu zneutralizowania efektu temperatury. W praktyce powinna ją zmniejszyć, choć nie eliminować całkowicie.
  3. Lepsze oprogramowanie
    Innym pomysłem jest położenie wagi w pomieszczeniu stabilnym pod względem temperatury (idealne otoczenie) aby zbadać efekty oraz sprawdzić reakcję wagi. Ponownie, jest to możliwe w teorii. W praktyce jednak stworzenie takiej wagi będzie wymagać dużo większych kosztów.

 

Temperatura podczas użytkowania

Zazwyczaj temperatura wagi elektronicznej to 5C-35C. W przypadku acai sugerujemy 15C-40C. Zalecenie jest związane z częściami elektronicznymi użytymi w wadze. Oczywiście, można używać np. laptopa w temperaturze 32C, jednak nie jest to zalecane rozwiązanie, a wysoka temperatura wpłynie na działanie laptopa.

poprzedni wpis

następny wpis

Tagi: acaia, uniwersytet acaia, temperatura

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz

6 powodów, dla których warto u nas kupować
Dopisz się do newslettera i zgarnij 20zł na zakupy!