Cześć! Czy lubisz latte? A co powiesz na wersję w zieleni? Przedstawiamy Matcha Latte! To bardzo popularny napój, który często jest błędnie kojarzony z kawą. Mimo że ma wiele wspólnego z kawą — w podobny sposób oddziałuje na organizm i zawiera sporą ilość kofeiny — to jednak nie bazuje na ziarnach kawowca. Jeśli chcesz dowiedzieć się, z czego tworzona jest matcha latte i w jaki sposób można ją przygotować, zapraszamy do lektury.

Czym jest zielone cudo?

Matcha latte, ze względu na swoją nazwę, często jest mylona ze słynnym, włoskim napojem — caffe latte. Należy jednak pamiętać, że nie jest ona robiona z kawy, lecz z proszku z sproszkowanych liści japońskiej, zielonej herbaty. Obecnie najczęściej podawana jest z wodą i spienionym mlekiem. Matcha latte wywodzi się z Chin. Do Japonii dotarła dzięki mnichom. W Chinach głównie przygotowywana jest na zimno, natomiast w Japonii przyrządza się ją zarówno na zimno, jak i na ciepło. Choć to Chińczycy byli jej wynalazcami, to jednak swoją popularność zawdzięcza Japończykom, którzy zaczęli serwować ją w restauracjach.

Właściwości

Matcha latte bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Przede wszystkim jest silnym antyoksydantem, który odpowiada za neutralizowanie niekorzystnych skutków oddziaływania wolnych rodników, przyczyniających się do rozwoju chorób serca, skóry, mózgu i różnorodnych nowotworów. Ponadto matcha latte jest bogatym źródłem katechin i EGCG (polifenolu występującego w zielonej herbacie), dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy, działa przeciwwirusowo i obniża poziom złego cholesterolu.

Dodatkowo, skutecznie chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieniowania słonecznego. Dużą zaletą spożywania matcha latte jest również fakt, że działa ona uspokajająco i relaksująco. Zawarte w niej aminokwasy pobudzają emitowanie fal alfa w mózgu, które korzystnie wpływają na samopoczucie. Warto również dodać, że matcha latte pozytywnie wpływa na odporność organizmu i dodaje energii.

Co potrzebujesz do przygotowania Matcha Latte?

Aby zaparzyć matcha latte w tradycyjny sposób, należy wyposażyć się w:

  • miotełkę chasen — czyli bambusowy pędzelek do tzw. ubijania herbaty z wodą,
  • naczynie matchawan lub chawan — miseczkę o charakterystycznym kształcie, mieszczącą około 400 ml naparu,
  • łyżeczkę chashaku — łyżeczkę wykonaną z bambusa służącą do odmierzania ilości matchy,
  • sitko wykonane ze stali nierdzewnej — przeznaczone do przesiewania herbaty.

Oczywiście, matcha latte można przygotować bez wymienionych akcesoriów, jednak jeśli chcesz przyrządzić ją według tradycyjnej receptury, te narzędzia okażą się niezbędne.

Chcesz przygotować matcha latte według tradycyjnej receptury? Przygotuj:

  • 1 łyżeczkę herbaty matcha,
  • ½ szklanki mleka krowiego, owsianego lub sojowego (osobiście polecamy owsiane),
  • 1 łyżeczka cukru lub innego słodzika np. syropu klonowego, miodu, erytrolu lub ksylitolu,
  • 50 ml wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza.

Postępuj zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Przy pomocy łyżeczki odmierz odpowiednią ilość matchy, a następnie przesiej ją do naczynia.
  2. Zalej matchę wodą i dokładnie wymieszaj ją przy pomocy bambusowego pędzelka.
  3. Dodaj do mikstury swój ulubiony słodzik i ponownie wymieszaj.
  4. Delikatnie podgrzej mleko lub napój roślinny (nie gotuj!), a następnie spień go przy pomocy elektrycznego lub ręcznego spieniacza.
  5. Zalej miksturę z matchy, wody i słodzika spienionym mlekiem i ciesz się pysznym, zdrowym napojem matcha latte.
  6. Jeśli nie posiadasz specjalnych akcesoriów do przygotowywania matcha latte, możesz przyrządzić ją podobnie jak klasyczny napój kawowy.