Perfekcyjny poranek? Tylko z filiżanką kawy - rodzaj nie ma znaczenia. Może, to być porządne ristretto, espresso lub zastępujące śniadanie cappuccino, czy też po prostu flat white. Ważne jest to niezastąpione uczucie, kiedy pijesz swój ulubiony napój. Dodatkowo poranna kawa pobudza nas do dalszego działania, wpływa na wzrost koncentracji, poprawia refleks i nastrój. Problem może pojawić się, kiedy dostarczymy organizmowi zbyt dużą dawkę kofeiny i nasz organizm zacznie reagować w sposób nieprzewidziany. Każdy, kto uwielbia pić hektolitry kawy doświadczył takiego stanu. Okazuje się, że jest proste remedium na ten problem - wystarczy pić kawę bezkofeinową.
Po przeczytaniu ostatniego słowa w poprzednim zdaniu miłe uczucie związane z pyszną kawą zniknęło, prawda? Wiele osób żyje w przeświadczeniu, że kawa bezkofeinowa nie jest niczym przyjemnym. Dotychczas nasze odczucia były podobne, do momentu, kiedy nie znaleźliśmy ziaren Peru Negrisa DECAF Swiss Water. W naszym wewnętrznym cuppingu ziarna okazały się tak dobre, że postanowiliśmy wypalić je do zaparzania metodami przelewowymi. To co znaleźliśmy w filiżance to przyjemna cytrusowa kwasowość oraz owoce pestkowe, a także zaskakująco gładkie body. Udowodniliśmy, że kawa bez kofeiny może smakować dobrze. Dodatkowo możesz ją pić o każdej porze dnia i nocy bez niepożądanych efektów. Dlatego nadaliśmy jej przewrotną nazwę – Przelew Wieczorny. Lubisz pić dobrą kawę przelewową? Spróbuj naszego przelewu.
Zapomnieliśmy dodać, że ziarna pozbawione zostały kofeiny w procesie Swiss Water, który jako jedyna z dostępnych metod pozwala na jej wypłukanie bez użycia środków chemicznych.
Swiss Water Decaf Process – bez kofeiny i bez chemii
Swiss Water to opracowana w latach 30. XX wieku w Szwajcarii metoda wypłukiwania kofeiny z zielonych ziaren kawy, która została zastosowana na skalę masową w 1979 roku w Kanadzie.
W procesie tym wykorzystuje się dwa zjawiska tj. rozpuszczalność i osmozę. Na początku zielone ziarna kawy są moczone w gorącej wodzie w celu rozpuszczenia kofeiny. Jednak oprócz niej w wodzie rozpuszczane są także cukry i inne składniki chemiczne, które tworzą smak i aromat uwielbianej przez nas wszystkich kawy.
Jak, zatem pozbyć się kofeiny z kawy bez usuwania pozostałych składników tworzących profil smakowy ziaren? Może wydawać się to skomplikowane, ale jest to jak najbardziej możliwe! Woda z pierwszej rundy namoczenia przepuszczana jest przez filtr węglowy. Cząsteczki kofeiny są dużo większe, niż cząsteczki cukrów, olejków, białek i innych związków chemicznych. Są zatem blokowane przez filtr, a woda ze wszystkimi pozostałymi substancjami przechodzi dalej i tworzy tzw. ekstrakt z zielonej kawy. Następnie woda ta wykorzystywana jest do namoczenia drugiej tury ziaren. Dzięki odpowiedniej gęstości wspomnianych związków w momencie namoczenia w wodzie rozpuszczana jest tylko kofeina i w ten sposób jest usuwana z kawy. Następnie ziarna suszone są do początkowego poziomu wilgotności i ponownie pakowane. Dzięki Swiss Water kawa zostaje pozbawiona 99,9% kofeiny.
Ostatecznie jedynym problemem, jaki pojawia się w wykorzystaniu tej metody jest fakt, że różne partie kawy mogą mieć różne profile smakowe. Jeśli w systemie będziemy używać jednej wody do wypłukiwania kofeiny z różnych partii, to może mieć to wpływ na smak kawy. Jednak, porównując do innych metod chemicznych (wiązanie kofeiny rozpuszczalnikami, takimi jak chlorek metylenu lub octan etylu) kawa zachowuje najwięcej swoich początkowych walorów przy zastosowaniu Swiss Water.