Tradycja picia niektórych napojów sięga setek lat. Choć na przestrzeni coraz szybciej postępującego rozwoju wykształciło się wiele ich różnorodnych odmian, to jednak każda z nich w pewnym stopniu nawiązuje do korzeni. Podobnie jest także z kawą i herbatą - są to jedne z...
Suszenie cytrusów, jabłek, malin, truskawek czy mięty pozwoli skomponować ulubioną herbatę z naturalnymi dodatkami o każdej porze roku. Jeśli lubimy herbatę z sezonowymi owocami, jak jagody czy maliny, warto pomyśleć o ususzeniu ich, gdy tylko pojawią się w sprzedaży. Przez cały...
Kawa kawie nierówna. Choć znamy dzisiaj ponad 500 rodzajów kawowców, to na świecie uprawiane są w znacznej większości tylko dwa gatunki kawy – arabica i robusta. Te z kolei dzielą się na wiele rodzajów, które w dalszej kolejności różnią się między sobą stopniem wypalenia...
Kawa to jeden z najlepiej rozpoznawalnych napojów na całym świecie. Aromatyczna moc świeżo palonych ziaren jest znana praktycznie każdemu. Oferowane pobudzenie to nie jedyny powód, dla którego kawa cieszy się tak ogromną popularnością. Radość z picia kawy daje również szeroki...
Aromatyczna herbata waniliowa najlepiej smakować będzie, gdy przyrządzimy ją samodzielnie, dozując proporcje według własnego gustu. Sprawdź, jak zrobić w domu herbatę waniliową i dowiedz się, dlaczego wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata. Herbata waniliowa - z...
Większości z nas każdego dnia towarzyszy o poranku szklanka z gorącą herbatą. Lubimy spożywać ją do posiłku, ale także o każdej innej porze dnia, kiedy akurat najdzie ochota na smaczny i aromatyczny napar. Na temat właściwości zdrowotnych herbaty krąży wiele mitów i plotek,...
W maju będziecie mieli okazję spróbować kawę oraz cascarę prosto z Kostaryki. Przedstawiamy Wam gospodarstwo Hacienda Sonora prowadzone przez rodzinę Guardia od ponad wieku. W latach 70., kiedy Alberto przejął farmę, zaczął sadzić na jej terenie krzewy kawowca. Dzięki temu kawa...
Właściwości herbatki lawendowej doceni każdy, kto na sporo na głowie - napar łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Do tego ma działanie rozkurczowe. Dobrze smakuje zarówno napar z samych kwiatów lawendy, jak i czarna herbata z lawendą, którą możemy aromatyzować według własnego...
Uprawa herbaty w domu w doniczce jest możliwa. Po ok. 3 latach uprawy możemy cieszyć się własną herbatą zieloną lub czarną. Camellia sinensis to trudna w uprawie domowej roślina, ale samodzielnie przyrządzony napar wart jest tego zachodu. Przekonaj się, jak uprawiać herbatę w...
Japońska genmaicha to nietypowa mieszanka - łączy zieloną herbatę bancha z prażonym brązowym ryżem. Dodatek sprawia, że napar zyskuje wyjątkowy, ciepły, orzechowy aromat. Sprawdź, jak powstała genmaicha i jak ją parzyć. Czym jest genmaicha? Genmaicha to wyjątkowa...
Mnogość rodzajów dzbanków do herbaty dostępnych na rynku może przytłaczać. Pięknie zdobione, ręcznie malowane lub ultranowoczesne, oszczędne w formie. Duże, małe, z sitkiem, z koszyczkiem… Jaki imbryk do herbaty wybrać? Kiedy warto zdecydować się na dzbanek do herbaty z...
Herbata zostawia osad na filiżance nie dlatego, że jest złej jakość czy przyrządzasz ją w zły sposób. Wszystkiemu winna jest woda. Problem można jednak dość łatwo rozwiązać. Sprawdź, jak nie dopuścić do powstawania osadu z herbaty i jak wyczyścić ulubioną filiżankę....
W kwietniu chcielibyśmy Wam przedstawić długo wyczekiwaną Kenię AA Top Ntongoro, doskonałą do przygotowania aromatycznego espresso! Płaskie sawanny Kenii są domem dla wielu dzikich zwierząt, które wznoszą się na centralne wyżyny, ich szczytem jest Góra Kenia o wysokości...
Chińska sztuka parzenia herbaty, gongfu cha, przez niektórych nazywana ceremonią, w istocie jest stylem, techniką parzenia herbaty, którą należy doskonalić. Zestaw do gongfu cha nie musi być rozbudowany, można zacząć od podstawowych naczyń. Sprawdź, jak parzy się herbatę w stylu...
Dzisiaj, z okazji pierwszego dnia wiosny, chcielibyśmy Wam przedstawić kolejną nową kawę - Wiosenny Blend. Jest to idealna pozycja da fanów dobrego espresso. Połączyliśmy ze sobą dwie doskonałe kawy z Salwadoru oraz Etiopii, dzięki czemu udało nam się stworzyć aromatyczny blend o...
Kilka bąbelków piany na powierzchni świeżo zaparzonej herbaty potrafi wprawić w konsternację. A to jak najbardziej naturalna i wręcz pożądana reakcja w naparze. Sprawdź, dlaczego herbata się pieni, gdy zalewamy ją wodą oraz czy należy usuwać pianę z powierzchni naparu....
Czym różni się herbata sypana od herbaty w torebkach? Dlaczego herbata liściasta jest droższa od popularnych ekspresówek i czemu mimo to warto ją wybierać? Przekonaj się, jakie są zalety herbaty sypanej. Czym jest herbata sypana? Herbata sypana, czyli inaczej liściasta - to...
Dzisiaj przedstawiamy Wam naszą nową kawę - tym razem jest to Robusta Rwanda Nyabarongo. Doskonały wybór dla wielbicieli robusty, jak i dla osób, które chciałyby zapoznać się z tym gatunkiem kawy. Skąd pochodzi nasza robusta? Nasza Robusta Rwanda Nyabarongo jest uprawiana w...
Rwanda Mataba Stacja, z której pochodzi nasza kawa znajduje się w Rwandzie w regionie Bukonya. Mataba należy do większej organizacji - Muhondo Coffee Company. Myjnia jest prowadzona przez Solange, która pełni tam rolę kierownika stacji. Mataba jest znacznie mniejsza w...
Od małego stowarzyszenia do dużej organizacji Abakundakawa, położona w regionie Gakenke, przeszła długą drogę, odkąd powstała jako stowarzyszenie drobnych rolników w 1999 roku. W 2007 roku stała się uznaną spółdzielnią. Liczba członków spółdzielni wzrosła z 180 do...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.