FAQ - często zadawane pytania
1) Jak przechowywać kawę po otwarciu?
Jeśli kawa jest na prawdę świeżo palona, ma 2-3 dni, to nie powinno zamykać się jej szczelnie, bo jeszcze oddaje dwutlenek węgla. Natomiast jeśli kawa ma około tygodnia, to po otwarciu można ją umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ważne żeby był w chłodnym miejscu, gdzie nie dostaje się wilgoć.Kawę można przechowywać w hermetycznym pojemniku takim jak na przykład ten.
2)Czy w kawiarce na 6 espresso należy zawsze zaparzać 6 espresso, czy można mniej?
Odpowiedź jest dwojaka. Oczywiście jeśli mamy kawiarkę o określonej pojemności np. na 3,4,6, czy 9 espresso, to zawsze musimy parzyć w niej tyle kawy ile przewidział producent. Po prostu w przypadku kiedy sitko nie będzie pełne kawa nie zaparzy się poprawnie.
Jednak do większości kawiarek Bialetti można dokupić reduktor, który zmniejszy sitko na kawę np. z 6 do 3 espresso lub z 3 do 1 espresso. Wtedy do kawiarki należy nalać odpowiednio mniej wody. W przypadku reduktora z 6 na 3 espresso o połowę mniej, a w przypadku reduktora z 3 na 1 espresso należy zostawić 1/3 wody. Wtedy będziemy mieć pewność, że napar, kawa zostanie przygotowana właściwie i będzie odpowiednio smakować.
Warto także wspomnieć, że niektóre z kawiarek mogą mieć wbudowane reduktory, ale są to kawiarki z górnej półki np. GAT Opera, GAT Carmen, GAT VIP Inox.
3)Czy w dzbanku Motta Europa można podgrzewać mleko?
Dzbanki włoskiej firmy Motta wykonane są ze stali. Ich konstrukcja sprawia, że rączka jest bezpośrednio połączona z dzbankiem. Stworzone zostały do podgrzewania mleka z dyszy ekspresu ciśnieniowego, dlatego mleko czy wodę bez problemu możemy w nim podgrzewać nawet na kuchence. Należy jednak pamiętać o jednej ważnej informacji, otóż rączka dzbanka w momencie podgrzewania także się nagrzeje.
4)Czy któryś ze spieniaczy działa na płycie indukcyjnej?
Niestety pomimo faktu, że większość spieniaczy wykonana jest ze stali, to o żadnym nie można powiedzieć, że na 100% zadziała na płycie indukcyjnej. Część z nich ma płaskie dno, ale żaden producent nie zapewnia działania na indukcji.
Wiele zależy od samej płyty indukcyjnej. Dobre, z dobrych materiałów, a co za tym idzie droższe mogą sobie poradzić z podgrzaniem mleka bezpośrednio w ubijaku.
5)Czy otrzymam od Was numer przesyłki?
Numer przesyłki generowany jest automatycznie przez firmy transportujące paczki od nas do Was. Jak tylko zostaje utworzony w systemie, to od razu wysyłany jest na podany adres e-mail i numer telefonu.
6)Czy młynek Porlex Mini jest odpowiedni do mielenia kawy parzonej w kawiarce?
Japońskie młynki firmy Porlex są idealnym wyborem dla początkujących kawoszy. Są bardzo dobrze wykonane, mają stalową obudowę, wymienne żarna, a przy tym nadal mają przystępną cenę. Młynek doskonale sprawdzi się do mielenia kawy do kawiarki, a także do AeroPressu, czy metod przelewowych.
7)Czy młynki Porlex można wykorzystywać do mielenia kawy do espresso?
Niestety młynki Porlex nie mają żaren stalowych, a tym samym są mniej dokładne i nie nadają się stricte do espresso. Nadają się jednak do mielenia kawy do kawiarki.
Rozwiązaniem może być przesiewanie kawy, ale trzeba wyposażyć się w sitka o odpowiedniej wielkości oczek.
8)Który młynek jest lepszy do espresso Comandante czy Porlex?
Każdy z Porlexów nadaje się raczej do metod przelewowych. Do espresso polecamy bardziej młynki z żarnami stalowymi, czyli na przykład Comandante, które są dokładniejsze i generują znacznie mniej pyłu. Można posiłkować się przesiewaniem kawy, ale trzeba liczyć się z faktem posiadania sitek z różnymi oczkami.
Ewentualnie można rozważyć zakup młynków z firmy Zassenhaus, które są tańsze niż Comandante, a mają stalowe żarna (tylko te droższe wersje powyżej 300 złotych za sztukę).
9)Czy jeśli chciałbym kupić filtry papierowe do Syphonu, to potrzebuję również specjalny adapter?
Filtry papierowe posiadają odmienną konstrukcję od filtrów materiałowych i aby ich używać należy dokupić adapter.
10)Zrobiłem przelew tradycyjny, jednak widzę że dostępność produktu wynosi 72h. Zależy mi jednak aby produkt dotarł do mnie pojutrze, czy jest na to szansa?
Wysyłka produktu w ciagu 72h oznacza, że produkt nie jest wysyłany tego samego dnia, ale powinien być wysłany nie później niż w ciągu 3 dni.
W sytuacji, kiedy wystąpią niezależne od nas problemy informujemy klientów drogą e-mailową bądź telefoniczną.
11)Oznaczanie pojemności kawiarek. Ile dostanę espresso?
W opisie pojemności kawiarki BIALETTI MOKA EXPRESS znajduje się informacja, że 6 filiżanek espresso to ok. 120-180 ml, podczas gdy w innych sklepach 6 filiżanek jest zwykle liczonych jako 300 ml (również w sklepach, gdzie można kupić kawiarki Bialetti). Czy moglibyście Państwo napisać, ile wynosi dokładnie pojemność tej kawiarki.
Problem polega na niezrozumieniu oznaczenia. TZ oznacza bowiem filiżankę, która nie jest równa 50ml, jak wszyscy podają. Na przykład kawiarka na 6 espresso maksymalnie pomieści 300ml wody w dolnym zbiorniku, chociaż pod zawór częściej wchodzi w tym przypadku około 270ml. Po zaparzeniu kawy w górnym zbiorniku będzie znaczenie mniej, bo nie cała woda przeleci do górnego zbiorniczka, część wody wyparuje, a część wody zostanie w ciastku kawowym. Realnie zatem trzeba liczyć, że tazze to jedna filiżanka o pojemności maksymalnie 35 mililitrów.
12)Z kawiarki wychodzi mi lura, a nie porządne espresso, co robię źle?
Ważna jest tutaj konstrukcja kawiarki. Nalezy pamiętać, że każda została zaprojektowana w ten sposób, żeby ciśnienie było odpowiednie do przeciśnięcia wody z donej części kawiarki, przez sitko pełne kawy, do górnego zbiorniczka. Musimy zatem zawsze wlewać odpowiednią ilość wody do zaworka i wsypywać pełne (z czubkiem, ale bez ubijania) sitko kawy. Jeśli wsypiemy mniej kawy, to woda zbyt szybko przepłynie przez kawę i nie zdąży jej odpowiednio zaparzyć. Dostaniemy wtedy tak zwaną lurę.
Jeśli chcemy zaparzyć mniej kawy mamy dwie możliwości:
- możemy przerwać proces parzenia wcześniej, wtedy będziemy mieć mniej kawy;
- możemy zastosować reduktor w sitku, który pozwala na wsypanie połowy kawy i wlanie połowy wody do dolnego zbiornika.
13)Czy można uzyskać espresso z Aeropressu?
Aeropress jest genialnym urządzeniem. Pozwala użytkownikowi-kawoszowi nie tylko na wiele interpretacji jednego przepisu kawowego, ale także umożliwia stworzenie oddzielnej receptury na każdą kawę. Dla przykładu możemy na przykład skorzystać z metody klasycznej lub odwróconej. Możemy wlać wodę do wsypanej wcześniej kawy lub wsypywać kawę do wlanej wcześniej wody. Możemy również przeciskać kawę 5 sekund dłużej lub krócej. Możliwości są nieskończone.
Czy jednak da się uzyskać napar w stylo espresso w Aeropressie? Oczywiście można próbować. Jednym z rozwiązań, które pomogą nam w przygotowaniu a'la espresso jest metalowy filtr FlaBean sRGB, który pozwala na kontrolę ciśnienia i powoduje zwiększenie body kawy.