Gwarancja świeżości produktów
Indywidualne podejście
Do każdego zamówienia podchodzimy indywidualnie, dlatego gwarantujemy świeżość sprzedawanej przez nas kawy.
Na stronie produktowej każdej kawy podajemy datę jej wypalenia.
Optymalny czas dostawy zamówień z kawą
Proces przygotowania zamówienia trwa minimum jeden dzień (jeśli kawa znajduje się akurat w naszym magazynie). W przeciwnym przypadku kawa jest wypalana i wysyłana do klienta w terminie do 3-4 dni roboczych.
Właściwe przechowywanie kawy
Pamiętaj, że kawa przechowywana z dostępem do powietrza, w miejscach wilgotnych, lodówkach szybko traci swoje właściwości smakowe. Najlepiej przechowywać ją w miejscach suchych. W trakcie transportu kawa zapakowana jest w wysokiej jakości opakowania.
Terminy przydatności do spożycia
Wszystkie produkty spożywcze znajdujące się w naszym sklepie tj. kawy, czekolady, syropy mają określone terminy przydatności. Nigdy nie sprzedajemy produktów, które ten termin przekroczą.
Gwarancja świeżości:
Każda oferowana przez nas kawa jest wysokiej jakości. Świadczą o tym przede wszystkim dwa parametry ziarna tj.
- punktacja SCA: powyżej 82 punktów;
- data zbioru kawy: zawsze z aktualnego lub jeśli ziarno spełnia nasze rygorystyczne wymagania poprzedniego.
Dodatkowo dokładamy do tego dbałość o środowisko (bez użycia nawozów chemicznych) i sprawiedliwe traktowanie pracowników, którzy zbierają wiśnie kawowe w idealnym momencie dojrzewania.
Tak przygotowane ziarno po wielu tygodniach trafia do palarni, gdzie przechodzi metamorfozę :) czyli zostaje wypalona w odpowiedni sposób, taki żeby uzyskać jak najciekawsze nuty smakowe po procesie zaparzania.
Czy wiesz co oznacza termin świeża kawa?
Warto wiedzieć, że nie zawsze świeżo wypalona kawa jest najlepsza. W procesie palenia kawy i bezpośrednio po nim z ziaren kawy ulatnia się CO2 (dwutlenek węgla). Potocznie nazywamy ten proces odgazowaniem. Dlatego ważne jest, aby opakowania kawy miały wentyl, który zapewnia odprowadzenie nadmiaru gazu z torebki i jednocześnie nie pozwala na dostęp powietrza do wnętrza opakowania.
Im wyższy stopień palenia, tj. im wizualnie ziarno jest ciemniejsze, tym większa ilość CO2 wydziela się z świeżo wypalonych ziaren kawy. Można zatem przyjąć, że ziarna wypalane z myślą o espresso będą emitowały cząsteczki CO2 dłużej niż ziarna wypalane jaśniej.
Przyjmuje się, że świeżo palona kawa z przeznaczeniem do metod przelewowych gotowa jest do zaparzania od 5 do 7 dni od daty palenia. Natomiast dla kaw przygotowanych do espresso czas ten wydłuża się nawet do 14 dni od daty palenia. Warto o tym pamiętać szukając świeżo palonych kaw ;)
Opakowanie:
Każdą naszą kawę pakujemy w torebki z zaworkiem odprowadzającym nadmiar CO2, co jest naturalnym etapem po wypalaniu kawy. Dodatkowo każda torebka ma strunę, która pozwala na jej prawie szczelne zamknięcie.