Świeżo Palona
Menu

Gwarancja świeżości produktów

Indywidualne podejście

Do każdego zamówienia podchodzimy indywidualnie, dlatego gwarantujemy świeżość sprzedawanej przez nas kawy. 
Na stronie produktowej każdej kawy podajemy datę jej wypalenia.

Optymalny czas dostawy zamówień z kawą

Proces przygotowania zamówienia trwa minimum jeden dzień (jeśli kawa znajduje się akurat w naszym magazynie). W przeciwnym przypadku kawa jest wypalana i wysyłana do klienta w terminie do 3-4 dni roboczych.

Właściwe przechowywanie kawy

Pamiętaj, że kawa przechowywana z dostępem do powietrza, w miejscach wilgotnych, lodówkach szybko traci swoje właściwości smakowe. Najlepiej przechowywać ją w miejscach suchych. W trakcie transportu kawa zapakowana jest w wysokiej jakości opakowania.

Terminy przydatności do spożycia

Wszystkie produkty spożywcze znajdujące się w naszym sklepie tj. kawy, czekolady, syropy mają określone terminy przydatności. Nigdy nie sprzedajemy produktów, które ten termin przekroczą.

Gwarancja świeżości:

Każda oferowana przez nas kawa jest wysokiej jakości. Świadczą o tym przede wszystkim dwa parametry ziarna tj.

  • punktacja SCA: powyżej 82 punktów;
  • data zbioru kawy: zawsze z aktualnego lub jeśli ziarno spełnia nasze rygorystyczne wymagania poprzedniego.

Dodatkowo dokładamy do tego dbałość o środowisko (bez użycia nawozów chemicznych) i sprawiedliwe traktowanie pracowników, którzy zbierają wiśnie kawowe w idealnym momencie dojrzewania.

Tak przygotowane ziarno po wielu tygodniach trafia do palarni, gdzie przechodzi metamorfozę :) czyli zostaje wypalona w odpowiedni sposób, taki żeby uzyskać jak najciekawsze nuty smakowe po procesie zaparzania.

Czy wiesz co oznacza termin świeża kawa?

Warto wiedzieć, że nie zawsze świeżo wypalona kawa jest najlepsza. W procesie palenia kawy i bezpośrednio po nim z ziaren kawy ulatnia się CO2 (dwutlenek węgla). Potocznie nazywamy ten proces odgazowaniem. Dlatego ważne jest, aby opakowania kawy miały wentyl, który zapewnia odprowadzenie nadmiaru gazu z torebki i jednocześnie nie pozwala na dostęp powietrza do wnętrza opakowania.

Im wyższy stopień palenia, tj. im wizualnie ziarno jest ciemniejsze, tym większa ilość CO2 wydziela się z świeżo wypalonych ziaren kawy. Można zatem przyjąć, że ziarna wypalane z myślą o espresso będą emitowały cząsteczki CO2 dłużej niż ziarna wypalane jaśniej.

Przyjmuje się, że świeżo palona kawa z przeznaczeniem do metod przelewowych gotowa jest do zaparzania od 5 do 7 dni od daty palenia. Natomiast dla kaw przygotowanych do espresso czas ten wydłuża się nawet do 14 dni od daty palenia.  Warto o tym pamiętać szukając świeżo palonych kaw ;)

Opakowanie:

Każdą naszą kawę pakujemy w torebki z zaworkiem odprowadzającym nadmiar CO2, co jest naturalnym etapem po wypalaniu kawy. Dodatkowo każda torebka ma strunę, która pozwala na jej prawie szczelne zamknięcie.