Idealne ciasto, jeśli mamy do wykorzystania dojrzałe banany - chlebek bananowy od lat cieszy się popularnością w USA. U nas równie popularne co klasyczne, są przepisy na chlebek bananowy fit i wege. Zobacz, jak łatwo go przygotować. 

Co to jest chleb bananowy?

Właściwie to nie chleb w naszym rozumieniu, ale słodkie ciasto bananowe, pasujące jako słodka przekąska do herbaty lub kawy. Podaje się go pokrojony w grubsze plastry, jak ciasto z keksówki. Nadaje się do mrożenia. Świetnie sprawdza się, gdy nie ma co zrobić ze zbyt dojrzałymi bananami.

Banana bread pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie cieszy się ogromną popularnością - 23 lutego świętowany jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Nic dziwnego - jest to iście amerykański przysmak, ponieważ banany są najpopularniejszymi owocami w amerykańskich domach. 

Na stałe chlebek zagościł w książkach kucharskich w latach 30. XX wieku, wraz ze spopularyzowaniem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Po raz pierwszy pojawił się w Balanced Recipes Cookbook z 1933 roku. Jednak prawdziwy rozkwit popularności chleba bananowego nastąpił po publikacji w 1950 roku książki kucharskiej Chiquita Banana. 

Istnieją dwie teorie tłumaczące pochodzenie chleba bananowego. Zgodnie z pierwszą z nich, przepis miał powstać w czasach Wielkiego Kryzysu, gdy gospodynie domowe, nie chcąc wyrzucać zbyt dojrzałych bananów, szukały sposobu na wykorzystanie ich. Według drugiej, publikacja przepisu miała być chwytem marketingowym korporacji produkujących mąkę - chcąc sprzedawać więcej, trzeba było pokazać pomysły na zastosowanie mąki. 

Popularne dodatki do banana bread

Istnieje wiele wariacji klasycznego przepisu na chleb bananowy. Wśród najpopularniejszych dodatków sa:

  • wiórki kokosowe

  • orzechy pekan

  • orzechy włoskie

  • migdały

  • kawałki czekolady

  • borówki

  • truskawki

  • maliny

  • rodzynki

  • suszone śliwki

  • kandyzowane owoce

Dodaje się je do gotowej masy, przed włożeniem do piekarnika. Twarde składniki można swobodnie wymieszać. W przypadku delikatniejszych, jak miękkie owoce, można najpierw wlać do foremki część ciasta, wyłożyć owoce, a następnie zalać je pozostałą częścią masy.

Przepis na chleb bananowy klasyczny i wege

Podstawowy przepis na chleb bananowy jest bardzo prosty i nie wymaga posiada żadnego sprzętu. Do połączenia składników wystarczy zwykły widelec. Ważne, by banany były bardzo dojrzałe, wręcz rozpływały się. 

Składniki

  • 3 duże dojrzałe banany

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • pół szklanki oleju

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

  • 1 jajko lub jego wegański odpowiednik

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej roztrzepujemy jajko, następnie rozgniatamy widelcem banany z olejem. Dodajemy suche składniki partiami i mieszamy, aż się połączą. Przelewamy masę do keksówki i wkładamy na godzinę do piekarnika nastawionego na 170 stopni Celsjusza.

Chlebek bananowy fit - przepis

Zjedzenie całego chleba bananowego w wersji fit na raz oczywiście nie jest wskazane, ale na pewno podobna porcja będzie znacznie mniej kaloryczna niż wersja klasyczna chlebka. 

Składniki

  • 3 duże dojrzałe banany

  • 1,5 szklanki mąki owsianej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta cynamonu

  • pół szklanki oleju

  • 3 łyżki płynnego miodu 

  • 1 jajko lub jego wegański odpowiednik

Suche składniki mieszamy w misce. W drugiej roztrzepujemy jajko, a następnie dodajemy banany, olej i całość rozgniatamy widelcem. W końcu dodajemy suche składniki, cały czas mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Chleb bananowy fit powinien być gotowy już po 40 minutach.