Jak zrobić chleb bananowy? Przepis na banana bread w wersji klasycznej, wegańskiej i fit
Array
(
[id] => 1097
[autor] => 40
[tytul] => Jak zrobić chleb bananowy? Przepis na banana bread w wersji klasycznej, wegańskiej i fit
[tekst] =>
Idealne ciasto, jeśli mamy do wykorzystania dojrzałe banany - chlebek bananowy od lat cieszy się popularnością w USA. U nas równie popularne co klasyczne, są przepisy na chlebek bananowy fit i wege. Zobacz, jak łatwo go przygotować.
Co to jest chleb bananowy?
Właściwie to nie chleb w naszym rozumieniu, ale słodkie ciasto bananowe, pasujące jako słodka przekąska do herbaty lub kawy. Podaje się go pokrojony w grubsze plastry, jak ciasto z keksówki. Nadaje się do mrożenia. Świetnie sprawdza się, gdy nie ma co zrobić ze zbyt dojrzałymi bananami.
Banana bread pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie cieszy się ogromną popularnością - 23 lutego świętowany jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Nic dziwnego - jest to iście amerykański przysmak, ponieważ banany są najpopularniejszymi owocami w amerykańskich domach.
Na stałe chlebek zagościł w książkach kucharskich w latach 30. XX wieku, wraz ze spopularyzowaniem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Po raz pierwszy pojawił się w Balanced Recipes Cookbook z 1933 roku. Jednak prawdziwy rozkwit popularności chleba bananowego nastąpił po publikacji w 1950 roku książki kucharskiej Chiquita Banana.
Istnieją dwie teorie tłumaczące pochodzenie chleba bananowego. Zgodnie z pierwszą z nich, przepis miał powstać w czasach Wielkiego Kryzysu, gdy gospodynie domowe, nie chcąc wyrzucać zbyt dojrzałych bananów, szukały sposobu na wykorzystanie ich. Według drugiej, publikacja przepisu miała być chwytem marketingowym korporacji produkujących mąkę - chcąc sprzedawać więcej, trzeba było pokazać pomysły na zastosowanie mąki.
Popularne dodatki do banana bread
Istnieje wiele wariacji klasycznego przepisu na chleb bananowy. Wśród najpopularniejszych dodatków sa:
wiórki kokosowe
orzechy pekan
orzechy włoskie
migdały
kawałki czekolady
borówki
truskawki
maliny
rodzynki
suszone śliwki
kandyzowane owoce
Dodaje się je do gotowej masy, przed włożeniem do piekarnika. Twarde składniki można swobodnie wymieszać. W przypadku delikatniejszych, jak miękkie owoce, można najpierw wlać do foremki część ciasta, wyłożyć owoce, a następnie zalać je pozostałą częścią masy.
Przepis na chleb bananowy klasyczny i wege
Podstawowy przepis na chleb bananowy jest bardzo prosty i nie wymaga posiada żadnego sprzętu. Do połączenia składników wystarczy zwykły widelec. Ważne, by banany były bardzo dojrzałe, wręcz rozpływały się.
Składniki
3 duże dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 jajko lub jego wegański odpowiednik
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej roztrzepujemy jajko, następnie rozgniatamy widelcem banany z olejem. Dodajemy suche składniki partiami i mieszamy, aż się połączą. Przelewamy masę do keksówki i wkładamy na godzinę do piekarnika nastawionego na 170 stopni Celsjusza.
Chlebek bananowy fit - przepis
Zjedzenie całego chleba bananowego w wersji fit na raz oczywiście nie jest wskazane, ale na pewno podobna porcja będzie znacznie mniej kaloryczna niż wersja klasyczna chlebka.
Składniki
3 duże dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki owsianej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
pół szklanki oleju
3 łyżki płynnego miodu
1 jajko lub jego wegański odpowiednik
Suche składniki mieszamy w misce. W drugiej roztrzepujemy jajko, a następnie dodajemy banany, olej i całość rozgniatamy widelcem. W końcu dodajemy suche składniki, cały czas mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Chleb bananowy fit powinien być gotowy już po 40 minutach.
[data] => 2021-12-07 13:56:21
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => jak-zrobic-chleb-bananowy--przepis-na-banana-bread-w-wersji-klasycznej--weganskiej-i-fit
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 0
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 17286
[title] => Jak zrobić chleb bananowy? Przepis na banana bread w wersji klasycznej, wegańskiej i fit
[desc] => Idealne ciasto, jeśli mamy do wykorzystania dojrzałe banany - chlebek bananowy od lat cieszy się popularnością w USA. U nas równie popularne co klasyczne, są przepisy na chlebek bananowy fit i wege. Zobacz, jak łatwo go przygotować.
[keywords] => kulinarne, przepis, owoce, deser, fit
[opis] => Idealne ciasto, jeśli mamy do wykorzystania dojrzałe banany - chlebek bananowy od lat cieszy się popularnością w USA. U nas równie popularne co klasyczne, są przepisy na chlebek bananowy fit i wege. Zobacz, jak łatwo go przygotować.
[powiazane] => 886,1084,1090,1050
[kategorie] => 357
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[1] => Array
(
[nazwa] => deser
[nazwa_url] => deser
)
[2] => Array
(
[nazwa] => owoce
[nazwa_url] => owoce
)
[3] => Array
(
[nazwa] => kulinarne
[nazwa_url] => kulinarne
)
[4] => Array
(
[nazwa] => fit
[nazwa_url] => fit
)
)
)
1
2021-12-07 13:56:21
Jak zrobić chleb bananowy? Przepis na banana bread w wersji klasycznej, wegańskiej i fit
Idealne ciasto, jeśli mamy do wykorzystania dojrzałe banany - chlebek bananowy od lat cieszy się popularnością w USA. U nas równie popularne co klasyczne, są przepisy na chlebek bananowy fit i wege. Zobacz, jak łatwo go przygotować.
Co to jest chleb bananowy?
Właściwie to nie chleb w naszym rozumieniu, ale słodkie ciasto bananowe, pasujące jako słodka przekąska do herbaty lub kawy. Podaje się go pokrojony w grubsze plastry, jak ciasto z keksówki. Nadaje się do mrożenia. Świetnie sprawdza się, gdy nie ma co zrobić ze zbyt dojrzałymi bananami.
Banana bread pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie cieszy się ogromną popularnością - 23 lutego świętowany jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Nic dziwnego - jest to iście amerykański przysmak, ponieważ banany są najpopularniejszymi owocami w amerykańskich domach.
Na stałe chlebek zagościł w książkach kucharskich w latach 30. XX wieku, wraz ze spopularyzowaniem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Po raz pierwszy pojawił się w Balanced Recipes Cookbook z 1933 roku. Jednak prawdziwy rozkwit popularności chleba bananowego nastąpił po publikacji w 1950 roku książki kucharskiej Chiquita Banana.
Istnieją dwie teorie tłumaczące pochodzenie chleba bananowego. Zgodnie z pierwszą z nich, przepis miał powstać w czasach Wielkiego Kryzysu, gdy gospodynie domowe, nie chcąc wyrzucać zbyt dojrzałych bananów, szukały sposobu na wykorzystanie ich. Według drugiej, publikacja przepisu miała być chwytem marketingowym korporacji produkujących mąkę - chcąc sprzedawać więcej, trzeba było pokazać pomysły na zastosowanie mąki.
Popularne dodatki do banana bread
Istnieje wiele wariacji klasycznego przepisu na chleb bananowy. Wśród najpopularniejszych dodatków sa:
wiórki kokosowe
orzechy pekan
orzechy włoskie
migdały
kawałki czekolady
borówki
truskawki
maliny
rodzynki
suszone śliwki
kandyzowane owoce
Dodaje się je do gotowej masy, przed włożeniem do piekarnika. Twarde składniki można swobodnie wymieszać. W przypadku delikatniejszych, jak miękkie owoce, można najpierw wlać do foremki część ciasta, wyłożyć owoce, a następnie zalać je pozostałą częścią masy.
Przepis na chleb bananowy klasyczny i wege
Podstawowy przepis na chleb bananowy jest bardzo prosty i nie wymaga posiada żadnego sprzętu. Do połączenia składników wystarczy zwykły widelec. Ważne, by banany były bardzo dojrzałe, wręcz rozpływały się.
Składniki
3 duże dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 jajko lub jego wegański odpowiednik
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej roztrzepujemy jajko, następnie rozgniatamy widelcem banany z olejem. Dodajemy suche składniki partiami i mieszamy, aż się połączą. Przelewamy masę do keksówki i wkładamy na godzinę do piekarnika nastawionego na 170 stopni Celsjusza.
Chlebek bananowy fit - przepis
Zjedzenie całego chleba bananowego w wersji fit na raz oczywiście nie jest wskazane, ale na pewno podobna porcja będzie znacznie mniej kaloryczna niż wersja klasyczna chlebka.
Składniki
3 duże dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki owsianej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
pół szklanki oleju
3 łyżki płynnego miodu
1 jajko lub jego wegański odpowiednik
Suche składniki mieszamy w misce. W drugiej roztrzepujemy jajko, a następnie dodajemy banany, olej i całość rozgniatamy widelcem. W końcu dodajemy suche składniki, cały czas mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Chleb bananowy fit powinien być gotowy już po 40 minutach.