Cześć! Czasami poza siorbaniem kawci lubimy też poodpoczywać ;) W dniach 1-3 maja sklep i showroom będą nieczynne.
Kombucha szczególnie znana jest w środowisku osób interesujących się medycyną naturalną, zdrowym odżywianiem czy też ziołolecznictwem. Jej właściwości lecznicze w medycynie naturalnej wykorzystywane są już od 2000 lat! Co to jest kombucha? Jakie posiada właściwości? ...
Chałwa wyrabiana jest od wieków w różnych regionach świata. Bogata jest w minerały i witaminy, ale jednocześnie bardzo kaloryczna. Warto wiedzieć, że najpopularniejsza u nas sezamowa chałwa turecka to zaledwie jeden z wielu rodzajów chałwy. Koniecznie sprawdź nasz przepis na...
Świeży imbir zagościł w naszej kuchni dość niedawno. Doskonale sprawdza się w herbacie w połączeniu z miodem i cytryną - wypróbuj nasz przepis. Ale zanim to zrobisz, upewnij się, czy trzeba obierać imbir do herbaty? Podpowiadamy również, jak przechowywać imbir, by dłużej...
Picie kawy jest dla wielu z nas codziennym rytuałem umilającym wykonywanie porannych czynności. Coraz więcej osób do jej przygotowania wykorzystuje mleko roślinne, które jest doskonałą alternatywą dla jego krowiego odpowiednika. Na rynku dostępnych jest wiele jego rodzajów, wśród...
Czy kupując jajka czytasz oznaczenia? Czy wiesz, co dokładnie oznaczają pierwsze cyfry w kodzie na skorupce? Upewnij się, jak przechowywać jajka i jak sprawdzić, czy jajo jest świeże. Lubisz gotowane jajka? Sprawdź, jak długo gotować je na miękko, a ile gotować jajko na twardo....
Dawniej plantacje kawy i organizacje branżowe zdominowane były przez mężczyzn. Choć nadal stanowią oni większość, powoli zwiększa się liczba plantatorek i szefowych spółdzielni, które rozwijają ekologiczne uprawy. Przekonaj się, co lokalne społeczności zyskują dzięki...
Ekspres jest obecnie jednym z najpopularniejszych sprzętów, jeśli chodzi o przygotowywanie aromatycznych napojów. Trudno wyobrazić sobie wyposażenie kuchni bez specjalistycznego urządzenia przeznaczonego do przygotowywania kawy. Wybór konkretnego modelu może nie być prosty, jednak...
Kawa w Europie pojawiła się około XVI wieku i od tamtej pory zyskuje coraz większą popularność, również wśród obywateli naszego kraju. Tego aromatycznego napoju możemy napić się w wielu restauracjach i kawiarniach – gdzie przygotowywany jest w profesjonalny sposób. Czy wiesz,...
W miesiącu lutym przedstawiamy Wam kolejną z urzekających kaw z Etiopii. Tym razem mamy przyjemność zaprezentować ziarna z Suke Afursa Washing Station, która znajduje się w regionie Yirgacheffe. Cech ą wyróżniającą to miejsce jest sposób dbania o jakość gleby. Aby...
Domowy, naturalny kefir doskonale chłodzi w upalne dni i gasi pragnienie. Dodany do pieczywa spulchnia je. Warto pić go regularnie ze względu na zawarte w nim wartości odżywcze szczególnie, jeśli przygotowujemy go samodzielnie w domu. Sprawdź, jak zrobić domowy kefir, poświęcając...
Koktajl kawowy z alkoholem, mazagran, powstał w XIX wieku na cześć zwycięstwa Francuzów w jednej z bitew w Algierii. Przez dziesięciolecia uważany był za elegancki drink, będący połączeniem kawy z alkoholem. W drugiej połowie XX wieku nieco zapomniany, dziś wraca do łask. Poznaj...
Prawdziwa, naturalna maślanka powstaje ze śmietany, jest efektem ubocznym wyrobu masła. Niestety, z powodu braku regulacji prawnych, wielu producentów w składzie umieszcza m.in. mleko w proszku, które zmienia produkt. Sprawdź, jak łatwo zrobić domową maślankę. Dzięki temu...
Czy senes jest herbatką na odchudzanie? Ma działanie przeczyszczające, ale stosowanie naparu z senesu na własną rękę może być niebezpieczne. Sprawdź, jak działa senes, jakie a właściwości i skutki uboczne. Przekonaj się też, jako można wykorzystać senes na włosy. Co to...
Tradycyjna kawa to zawsze świetna propozycja, która sprawdza się niezależnie od okazji. Rozgrzewający, aromatyczny napój zazwyczaj znajduje się w kręgu zainteresowania wielu osób. Często jednak przychodzi czas, w którym masz ochotę na przełamanie kawowej rutyny i spróbowanie...
Matcha latte to bardzo popularny napój, który błędnie kojarzony jest z kawą. Mimo że ma z nią wiele wspólnego - w podobny sposób oddziałuje na organizm i zawiera sporą ilość kofeiny - to nie bazuje na ziarnach kawowca. Jeśli chcesz dowiedzieć się, z czego tworzona jest matcha...
Okres jesienno-zimowy jest wyjątkowym czasem, który kojarzy nam się z siedzeniem pod ciepłym kocem z książką w dłoni i dobrym trunkiem postawionym obok nas. Kiedy nadchodzą zimowe miesiące, coraz częściej sięgamy po ciepłe, rozgrzewające napoje, które zapewniają nam dobry...
Herbata jest jednym z napojów, które spożywane są przez całą ludzkość od setek lat. Wywar z liści herbaty był uwielbiany przez naszych przodków z całego świata, ale także wśród nas robi obecnie furorę. Sama herbata występuje w wielu gatunkach i odmianach, z czego w zasadzie...
Zima to doskonały czas na wprowadzenie sezonowych smaków w kuchni. Imbir, przyprawa korzenna, cynamon, wanilia czy pomarańcza to tylko niektóre z aromatów kojarzących się z tą mroźną porą roku. Zmiany nie powinny ominąć również ulubionej, aromatycznej kawy. W końcu Ginger Latte...
Naturalny jogurt nie powinien zawierać w składzie niczego poza mlekiem i kulturami bakterii. Ma właściwości probiotyczne, wspomaga układ odpornościowy i reguluje pracę jelit. Jest bezpieczny z dla osób z nietolerancją laktozy. Wypróbuj przepis na domowy jogurt naturalny. Czym...
Domowa herbatka na laktację może być doskonałym, naturalnym sposobem na pobudzenie produkcji mleka w pierwszych dniach po porodzie. Sprawdzi się także, gdy produkcja mleka jest zbyt mała na potrzeby dziecka. Wypróbuj nasze przepisy na domowe herbatki na laktację. Po co herbatka na...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.