Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Na zewnątrz upał nie z tej ziemi - termometr wskazuje ponad 35 stopni, dlatego poza porannym espresso trudno pić ciepłą, a w zasadzie gorącą kawę. Jest jednak genialne wyjście z tej sytuacji - kawa z lodem. Dla potwierdzenia tych słów warto przeczytać wpis na blogu Ptasi. My tymczasem przygotowaliśmy kilka przepisów, które możecie wykorzystać w ten upalny dzień. Najbardziej popularną w Polsce kawą mrożoną jest frappe (przypadkowo wymyślona przez jednego z pracowników firmy Nestle podczas jego pobytu w Grecji), my natomiast bardziej preferujemy cafe con hielo, czyli po prostu kawę z lodem.
Składniki:
Sposób jej przyrządzenia jest prosty. Do jednej szklanki wrzucamy trochę lodu. Następnie przygotowujemy espresso (forma dowolna, czyli ekspres lub moka) i przelewamy je do szklanki. Lodu musi być tyle, żeby po wlaniu gorącego espresso cały się stopił. W ten sposób otrzymujemy zimną kawę, która ugasi nasze pragnienie i pobudzi nasz organizm do życia.
![]() |
|
Cafe con hielo - Alex Bramwell |
Mrożona Mocha, poza Cafe con hielo i frappe można jeszcze przygotować mrożoną Mochę.
Tego typu mocha podobna jest do frappe. Do przygotowanej kawy dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie do blendera wrzucamy lód i wlewamy do niego kawę ze słodkim dodatkiem. Następnie miksujemy całość przez około 2-3 minuty. W ten sposób otrzymujemy pyszną słodkawą kawę.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.