Cześć! Czasami poza siorbaniem kawci lubimy też poodpoczywać ;) W dniach 1-3 maja sklep i showroom będą nieczynne.
Pierwszą plantację założono na próbę na początku XX wieku w ogrodach botanicznych w Entebbe, stolicy kraju. Rośliny przyjęły się bardzo dobrze, dlatego już w latach 20. rozpoczęto komercyjną produkcję herbaty na masową skalę. Historia herbaty w Ugandzie W kolejnych...
Równie ważne jak pierwsze, drugie śniadanie dzieci jedzą w szkole bez kontroli rodziców. Powinno być więc tak przygotowane, by żaden maluch nie pomijał posiłku. Jak przygotować zdrowe i smaczne śniadanie do szkoły dla dziecka? Jak połączyć zdrowe składniki ze smakami...
Zielona herbata jaśminowa jest najpopularniejsza, jednak spotkać można również mieszanki czarnych czy białych herbat z jaśminem. Ciekawa w smaku jest również herbata rooibos z płatkami tych kwiatów. Przekonaj się, czy jaśmin ma szczególne właściwości zdrowotne, jak parzyć...
Domowy chleb to marzenie wielu osób. Wbrew pozorom wypieczenie go wcale nie jest trudne, a wystarczy do tego zwykły piekarnik. Zobacz, jaka mąka będzie najlepsza na chleb pszenny, żytni, graham, orkiszowy, razowy. Jaka mąka na chleb bezglutenowy się sprawdzi najlepiej, a którą wybrać...
Choć Japonia bezwzględnie kojarzy się nam z herbatą, jej pozycja na światowej liście producentów nie jest najwyższa. Ba, Kraj Kwitnącej Wiśni nie jest nawet jej kolebką. Zdecydowanie jednak to japońską ceremonię parzenia herbaty uważa się za najbardziej wyszukaną. Sprawdź,...
Alergia na orzechy włoskie, laskowe czy orzeszki ziemne to jedne z popularniejszych alergii pokarmowych. Stopień nasilenia reakcji organizmu uzależniony jest od rodzaju orzechów, ich ilości oraz poziomu odpowiedzi immunologicznej. U każdego inne orzechy mogą powodować uczulenie. Czy...
Tybetańczycy żyją w trudnych warunkach, dlatego dostosowali herbatę do swoich potrzeb - dodali do mniej sól oraz najważniejszy składnik - masło z mleka jaka. Dzięki temu herbata tybetańska jest bardzo pożywna i kaloryczna, do tego świetnie rozgrzewa. Zobacz, jak przyrządzić...
Domowa kawa latte coraz bardziej zyskuje na popularności. Na początku pandemii, kiedy możliwość odwiedzania ulubionych kawiarni była mocno ograniczona, ludzie szybko zatęsknili do swoich ulubionych potraw czy napojów. Można było zauważyć wtedy trend, który polegał na próbach...
Zdarzyło Ci się kiedyś zaraz po wypiciu filiżanki gorącej kawy odczuwać zmęczenie zamiast spodziewanego zastrzyku energii? Nic dziwnego! Senność po kawie to zupełnie normalne uczucie, które w łatwy sposób można wytłumaczyć na podstawie tego, co dzieje się w naszym organizmie...
Kawa jest jednym z najczęściej przygotowywanych naparów na świecie i wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez tego napoju. Warto się jednak zastanowić nie tylko nad smakiem, ale przede wszystkim wpływem kofeiny na organizm. W dzisiejszym wpisie odpowiemy na pytanie - czy...
W dzisiejszych czasach wizyta w supermarkecie oznacza konieczność obcowania z wieloma rodzajami oznaczeń umieszczanych na produktach. Jedzenie bio, żywność organiczna, produkty eko - to określenia, które najczęściej można spotkać na opakowaniach różnego rodzaju towarów. Istnieje...
Chrupiące orzechy, delikatny mus waniliowy czy słodkie owoce zatopione w tabliczce czekolady? A może przyprawy - zielony pieprz, chili, anyż - sposobów na urozmaicenie czekolady jest mnóstwo. Sprawdź, jakie są najchętniej wykorzystywane dodatki do czekolady i spróbuj samodzielnie...
Herbaciane kule, czyli tea bomb - to cukrowe, częściowo przezroczyste bombki, wypełnione ulubioną herbatą i dodatkami. Przygotowanie ich jest dość pracochłonne, wymaga cierpliwości i precyzji, ale radość obdarowanej osoby wynagrodzi nam wszelkie trudy. Tea bomb to również dobry...
Od wyboru mąki na pierogi zależy nie tylko smak potrawy, ale również twardość i elastyczność ciasta. Sprawdź nasz przepis na ciasto na pierogi tradycyjne oraz propozycje przepisów na bezglutenowe ciasto na pierogi z wykorzystaniem mąki gryczanej, kukurydzianej, z tapioki,...
Zioła na trawienie to naturalny sposób na radzenie sobie z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Po które zioła warto sięgnąć, gdy mamy uczucie ciężkości, a które pomagą na wzdęcia? Jakie zioła są bezpieczne dla kobiet w ciąży, a jakie dla niemowląt? Herbaty...
Kolejnym krajem, który odwiedzamy w naszych kawowych podróżach, jest Rwanda. To kraj tysiąca wzgórz, ale też miejsce znane z burzliwiej historii (a to i tak bardzo delikatnie powiedziane). Kawa z Rwandy z roku na rok zyskuje na popularności, a ma to bardzo prostą przyczynę – z roku...
Uzyskiwany z glonów agar-agar to doskonały zamiennik żelatyny wieprzowej. Popularny jest w diecie wegańskiej, ale z powodzeniem stosuje się go również w całym przemyśle spożywczym. Nie wymaga chłodzenia i zachowuje konsystencję galarety nawet w upalne dni. Co to jest agar-agar?...
Beduini herbatą gaszą pragnienie i rozgrzewają się w zimne noce. Wszystko dzięki habakowi, zwanemu biblijną miętą. To odmiana bazylii, którą spotkać można na terenach zamieszkiwanych przez Beduinów. Sprawdź, jak przyrządzić herbatę po beduińsku i jakie są jej warianty....
Ekologia i dbanie o środowisko to jeden z priorytetów dzisiejszego świata. Dlatego coraz więcej producentów wprowadza na rynek opakowania, które szybko się rozkładają, a przy tym są bezpieczne zarówno dla nas, jak i dla świata. Swiss Pack robi jeszcze więcej. Nie tylko jest...
Roztopiona czekolada przydaje się do wykańczania i zdobienia ciast, jako dodatek do deserów i dań na słodko. Jak rozpuścić czekoladę, by się nie przypaliła i nie odparowała za bardzo? Podajemy kilka sprawdzonych sposobów na roztopienie białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Po...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.