Jak zrobić czekoladę? Domowa wegańska czekolada z kakao, bez mleka w proszku, z dodatkami - przepisy
Array
(
[id] => 1049
[autor] => 35
[tytul] => Jak zrobić czekoladę? Domowa wegańska czekolada z kakao, bez mleka w proszku, z dodatkami - przepisy
[tekst] =>
Wegańska domowa czekolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczą tylko trzy składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni. Sprawdź proste przepisy na czekoladę z kakao bez mleka w proszku, a nawet na mleczną czekoladę bez laktozy. Sprawdź, jak łatwo wzbogacić ją wybranymi dodatkami.
Jak zrobić domową czekoladę?
Własnoręcznie robiona czekolada, z ulubionymi dodatkami, może nie tylko być smaczna, ale również świetnie sprawdzić się jako prezent. Wystarczy, że wybierzemy typ czekolady - czy ma być gorzka, mleczna, czy biała oraz dodatki, jakie powinna zawierać.
Najłatwiej wykorzystać kupioną w sklepie czekoladę, rozpuścić ją, uzupełnić ulubionymi dodatkami i odstawić ją do stężenia (sprawdź, jak rozpuścić czekoladę https://swiezopalona.pl/blog/jak-rozpuscic-czekolade-domowe-sposoby-na-rozpuszczenie-tabliczki-czekolady). Tym bardziej, że w sprzedaży są specjalne silikonowe foremki właśnie w kształcie tabliczek z kostkami, dzięki czemu będzie nam jeszcze łatwiej. Zamiast tego można użyć papieru do pieczenia.
Najprostsza, podstawowa czekolada, którą możemy zrobić w domu, składa się tylko z trzech składników, za to nie zawiera mleka w proszku.
Składniki
pół szklanki oleju rzepakowego
5 łyżek kakao
2 łyżki cukru
Olej podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do dymienia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz cukier. Jeśli będziemy dalej podgrzewać mieszankę, w smaku czuć będzie spaleniznę. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do silikonowej foremki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie do lodówki na ok. 30 min, aż całość stężeje.
Jak zrobić wegańską czekoladę mleczną bez laktozy?
Jeśli nie chcemy używać mleka w proszku ani świeżego, możemy wykorzystać dowolne mleko roślinne. Aby dobrze wymieszać składniki, powyższy przepis musimy nieco zmodyfikować.
Składniki
pół szklanki mleka roślinnego
pół szklanki oleju rzepakowego
6 łyżek kakao
3 łyżki cukru
Zaczynamy od podgrzania mleka z olejem. I znowu nie doprowadzamy do wrzenia, ale gdy mieszanka będzie ciepła, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy cukier, kakao i energicznie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. I podobnie, jak wcześniej, przelewamy ją do foremki, odczekujemy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki.
Jak zrobić czekoladę z dodatkami?
Do powyższej bazy możemy wybrać dowolne dodatki. Posypujemy nimi masę przelaną do foremki. Zależnie od momentu, w którym to zrobimy, dodatki będą w niej bardziej lub mniej zatopione.
Im cieńsza będzie nasza tabliczka czekolady, tym bardziej pokruszone lub pocięte powinny być nasze dodatki. Z takiej domowej masy możemy jednak przygotować również czekoladki z zatopionymi w środku niespodziankami, na przykład z całymi orzechami. Wtedy musimy pomóc sobie wykałaczką, by umieścić je głębiej w czekoladce.
[data] => 2021-09-13 15:28:59
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => jak-zrobic-czekolade-domowa-weganska-czekolada-z-kakao-bez-mleka-w-proszku-z-dodatkami-przepisy
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[foto_id] => 16820
[desc] => Wegańska domowa czekolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczą tylko trzy składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni. Sprawdź proste przepisy na czekoladę z kakao bez mleka w proszku, a nawet na mleczną czekoladę bez laktozy. Sprawdź, jak łatwo wzbogacić ją wybranymi dodatkami.
[keywords] => kulinarne, przepis, czekolada, deser, wege
[opis] => Wegańska domowa czekolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczą tylko trzy składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni. Sprawdź proste przepisy na czekoladę z kakao bez mleka w proszku, a nawet na mleczną czekoladę bez laktozy. Sprawdź, jak łatwo wzbogacić ją wybranymi dodatkami.
[title] => Jak zrobić czekoladę? Domowa wegańska czekolada z kakao, bez mleka w proszku, z dodatkami - przepisy
[kategorie] => 388
[powiazane] => 846,886,1022,1026
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[1] => Array
(
[nazwa] => czekolada
[nazwa_url] => czekolada
)
[2] => Array
(
[nazwa] => deser
[nazwa_url] => deser
)
[3] => Array
(
[nazwa] => kulinarne
[nazwa_url] => kulinarne
)
[4] => Array
(
[nazwa] => wege
[nazwa_url] => wege
)
)
)
1
2021-09-13 15:28:59
Jak zrobić czekoladę? Domowa wegańska czekolada z kakao, bez mleka w proszku, z dodatkami - przepisy
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Wegańska domowa czekolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczą tylko trzy składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni. Sprawdź proste przepisy na czekoladę z kakao bez mleka w proszku, a nawet na mleczną czekoladę bez laktozy. Sprawdź, jak łatwo wzbogacić ją wybranymi dodatkami.
Jak zrobić domową czekoladę?
Własnoręcznie robiona czekolada, z ulubionymi dodatkami, może nie tylko być smaczna, ale również świetnie sprawdzić się jako prezent. Wystarczy, że wybierzemy typ czekolady - czy ma być gorzka, mleczna, czy biała oraz dodatki, jakie powinna zawierać.
Najłatwiej wykorzystać kupioną w sklepie czekoladę, rozpuścić ją, uzupełnić ulubionymi dodatkami i odstawić ją do stężenia (sprawdź, jak rozpuścić czekoladę https://swiezopalona.pl/blog/jak-rozpuscic-czekolade-domowe-sposoby-na-rozpuszczenie-tabliczki-czekolady). Tym bardziej, że w sprzedaży są specjalne silikonowe foremki właśnie w kształcie tabliczek z kostkami, dzięki czemu będzie nam jeszcze łatwiej. Zamiast tego można użyć papieru do pieczenia.
Najprostsza, podstawowa czekolada, którą możemy zrobić w domu, składa się tylko z trzech składników, za to nie zawiera mleka w proszku.
Składniki
pół szklanki oleju rzepakowego
5 łyżek kakao
2 łyżki cukru
Olej podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do dymienia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao oraz cukier. Jeśli będziemy dalej podgrzewać mieszankę, w smaku czuć będzie spaleniznę. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Masę przelewamy do silikonowej foremki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie do lodówki na ok. 30 min, aż całość stężeje.
Jak zrobić wegańską czekoladę mleczną bez laktozy?
Jeśli nie chcemy używać mleka w proszku ani świeżego, możemy wykorzystać dowolne mleko roślinne. Aby dobrze wymieszać składniki, powyższy przepis musimy nieco zmodyfikować.
Składniki
pół szklanki mleka roślinnego
pół szklanki oleju rzepakowego
6 łyżek kakao
3 łyżki cukru
Zaczynamy od podgrzania mleka z olejem. I znowu nie doprowadzamy do wrzenia, ale gdy mieszanka będzie ciepła, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy cukier, kakao i energicznie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. I podobnie, jak wcześniej, przelewamy ją do foremki, odczekujemy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki.
Jak zrobić czekoladę z dodatkami?
Do powyższej bazy możemy wybrać dowolne dodatki. Posypujemy nimi masę przelaną do foremki. Zależnie od momentu, w którym to zrobimy, dodatki będą w niej bardziej lub mniej zatopione.
Im cieńsza będzie nasza tabliczka czekolady, tym bardziej pokruszone lub pocięte powinny być nasze dodatki. Z takiej domowej masy możemy jednak przygotować również czekoladki z zatopionymi w środku niespodziankami, na przykład z całymi orzechami. Wtedy musimy pomóc sobie wykałaczką, by umieścić je głębiej w czekoladce.
a ja robie pół szklanki kakao z peoszku i pół szklanki wodą gorącą zalewam i dobrze smakuje
Ania2024-01-15 11:00:49
Testuje przepis pierwszy od góry... w lodówce trzymam już godzinę, masa się rozwarstwiła, nie tężeje. Czemu? Co jest nie tak z przepisem. Czy aby na pewno lodówka a nie zamrażalnik? Chyba coś nie tak z tym przepisem.
Jacek2024-04-02 13:23:39
To nigdy nie wyjdzie. Będzie płynne ze względu na użyty olej(!!!???). Trzeba użyć masła kakaowego, które stężeje jak czekolada. Nawet jeśli wsadzicie do zamrażarki to nic z tego nie wyjdzie ponieważ olej rzepakowy nie będzie miał tej formy skupienia. W temperaturze wyższej, od tej w zamrażalce zmieni swoją strukturę i będzie żadki. Przepis wyciśnięty z wyimaginowanego świata fantazji. Pozdrawiam