Chrupiące orzechy, delikatny mus waniliowy czy słodkie owoce zatopione w tabliczce czekolady? A może przyprawy - zielony pieprz, chili, anyż - sposobów na urozmaicenie czekolady jest mnóstwo. Sprawdź, jakie są najchętniej wykorzystywane dodatki do czekolady i spróbuj samodzielnie stworzyć domową czekoladę.

Skąd wzięły się dodatki do czekolady?

Historia czekolady liczy sobie co najmniej 4 tysiące lat i właściwie od początku ziarna kakaowca były czymś przyprawiane. Starożytni Olmekowie, zamieszkujący tereny półwyspu Jukatan w dzisiejszym Meksyku, początkowo jedli ziarna, ale dość szybko zaczęli przyrządzać je w formie napoju. Uprawą kakaowca zajmowali się również Majowie i Aztekowie. Gdy Europejczycy przybyli do Ameryki Środkowej, czekoladę chętnie pijano na słodko, z miodem lub cukrem trzcinowym albo na ostro, z chili.

W Europie czekolada była bardzo droga i początkowo się nie przyjęła. Z czasem eksperymentowano, dodając anyż, wanilię, cynamon, a nawet utarte żółtko jajka, by zagęścić napój. Wodę, którą dotychczas zalewano zmielone ziarna, zastąpiono mlekiem. 

Pierwsze batony ze sprasowanych ziaren czekolady z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i kwiatów powstały w połowie XVII wieku, a ok. 1679 roku francuski kucharz stworzył pralinki. Tabliczki czekolady, jakie znamy dziś, powstały w Anglii w połowie XIX wieku. To wtedy zaczęto eksperymentować z dodatkami do czekolady na całego.  

Owocowe dodatki do czekolady

Pasują zarówno do czekolad gorzkich, mlecznych, jak i białych. Owoce nadają nowego smaku czekoladzie, jedne słodyczy, inne - kwaskowatości. Świeże owoce w czekoladzie zatopić można pod warunkiem, że planujemy je zjeść w najbliższych godzinach. Do tabliczek czekolady, które mają wytrzymać nieco dłużej, należy wykorzystać suszone, liofilizowane lub przetworzone w inny sposób owoce. 

Popularne owocowe do czekolady:

  • rodzynki

  • liofilizowane maliny, truskawki, jagody, pomarańcze, ananas

  • suszone morele, figi, wiśnie, śliwki, żurawina, banany

  • żelki o owocowych smakach

Czekolada z kwiatami

Inna grupa słodkawych, delikatnych dodatków do czekolady, to płatki kwiatów zatopione w masie. Im bardziej widoczne, tym lepiej - czekolada będzie ciekawiej się prezentować. Płatki kwiatów najlepiej wyczuwalne będą w czekoladach białych i mlecznych. Warto spróbować czekolady z płatkami:

  • róży

  • bławatków

  • słonecznika

  • chabrów

  • akacji

  • nagietka

  • piwonii

  • jaśminu 

  • ślazu

  • stokrotki

Nie tylko orzechy, czyli chrupiąca czekolada

Nie brakuje amatorów czekolad z chrupiącymi dodatkami. Orzechy wystarczy pokruszyć i dodać do czekoladowej masy. Więcej pracy będzie z karmelem, który należy pokruszyć, ale jednocześnie trzeba uważać, by nie dodać go do zbyt ciepłej masy, bo zwyczajnie się roztopi. 

Najpopularniejsze orzechy do czekolady:

  • orzechy włoskie

  • orzechy laskowe

  • orzechy nerkowca

  • pistacje

  • migdały

Oprócz orzechów, ciekawą konsystencję czekolady zapewnić mogą:

  • prażone ziarno kakaowca,

  • pokruszony zastygły karmel

  • pokruszone ciastka, chrupki, wafle

  • wiórki kokosowe

  • dodatki cukiernicze

  • płatki owsiane, kukurydziane

  • niektóre suszone lub liofilizowane owoce, np. banany, ananasy

Musy i masy do czekolady

Tabliczki czekolady można nie tylko uzupełnić dodatkami, ale również wypełnić dodatkową warstwą owocowego musu lub masy. Z owoców najlepiej sprawdzą się kwaskowate przetwory, które przełamują słodycz. Aby się nie rozpłynęły przed zjedzeniem, można dodać do nich nieco żelatyny. 

Czekoladę można wypełnić także musem czy masą o dowolnym smaku. Dobrym nośnikiem będą tu aquafaba lub śmietana rozpuszczona z białą czekoladą. Do nich dodajemy smakowy dodatek, np. syrop miętowy, kawowy czy owocowy. Samodzielne przygotowanie czekolady z masą jest bardziej pracochłonne, bo wymaga kilkakrotnego chłodzenia kolejnych warstw, ale efekt wynagrodzi starania. 

Przyprawy do czekolady i słone dodatki

Smak czekolady, podobnie jak każdej potrawy, możemy zmienić nie tylko dodatkami, ale także przyprawami. Niektóre z nich nadadzą klasycznej czekoladzie wyjątkowego smaku i zupełnie nowego wymiaru. 

Przyprawy, które dobrze sprawdzają się w połączeniu z czekoladą:

  • chili

  • zielony, czerwony pieprz

  • rozmaryn

  • sól morska

  • anyż

  • cynamon

  • wanilia

Większość z powyższych przypraw dobrze skomponuje się z gorzką czekoladą. Do mlecznej pasować będzie sól morska gruboziarnista, natomiast do białej czekolady dobrym uzupełnieniem będzie wanilia. 

Słodko-słona czekolada

Specyficzną przyprawą jest wspomniana sól, która przełamuje słodycz masy. Zazwyczaj na słono przyprawia się czekolady mleczne, mieszając sól np. z karmelem, czy prażąc z solą orzechy laskowe, nerkowca czy pistacje.