Świeżo Palona
Herbata po buriacku. Przepis na czagę

Herbata po buriacku. Przepis na czagę

Nietypowa herbata po buriacku to napar z czarnej herbaty oraz popiołu huby brzozowej. Czagę przyrządzają Buriaci, naród mongolski zamieszkujący okolice jeziora Bajkał. 

Czym jest herbata po buriacku?

Buriaci to jeden z narodów mongolskich. Szacuje się, że liczy ok. pół miliona osób. Mieszkają głównie nad jeziorem Bajkał w północnej Azji, na terenie autonomicznej republiki Buriacji, a także w Mongolii i w Chinach. Jako naród, Buriaci mają nie tylko własny język, ale także kulturę, tradycje i kuchnię. To właśnie stąd wywodzi się nietypowa herbata.

Herbata po buriacku to połączenie dwóch składników - klasycznej czarnej herbaty z popiołem powstałym ze spalenia huby brzozowej. Owa huba musi pochodzić z brzozy - tylko na tych drzewach w miejscach, gdzie pęknie kora, wytwarza się błyskoporek podkorowy, specyficzny rodzaj grzyba, który rośnie zawsze na północnej stronie drzewa, przybiera czarny lub bardzo ciemny kolor. 

Grzyby występują w lasach na całej półkuli północnej. W Polsce pojawiają się bardzo rzadko. Buriaci wycinają je z drzew i suszą. Pocięte huby brzozowe dostępne są w Polsce głównie w sklepach internetowych. 

Właściwości huby brzozowej

Buriaci stosują herbatę z huby brzozowej jako lek na wzmocnienie oraz leczący dolegliwości żołądkowe. Napar wykazuje również właściwości przeciwzapalne oraz reguluje ciśnienie krwi. W latach 50. XX wieku twierdzono, że herbata po buriacki ma działanie przeciwnowotworowe i zalecano picie jej jako lek oraz w ramach profilaktyki.

Dziś jednak lekarze są bardziej sceptyczni. Odradzają wręcz jednoczesne stosowanie herbaty z huby brzozowej i leków przeciwnowotworowych. Potwierdzono natomiast skuteczność naparu w leczeniu wrzodów żołądka oraz HIV-1.

Przepis na herbatę po buriacku

Pociętą hubę brzozową należy najpierw spalić, aby uzyskać popiół. Najlepiej zrobić to na czystym kamieniu, bez użycia drewna czy innej podpałki. Uzyskany popiół po ostudzeniu przekładamy do puszki lub słoika. 

Czarną herbatę należy zaparzyć jak zwykle - jedną łyżeczkę suszu zalać 200 ml wody (96-98 stopni Celsjusza) i odstawić na 3 minuty. Rodzaj czarnej herbaty nie ma tu większego znaczenia. Po odcedzeniu naparu należy dodać do niego szczyptę przygotowanego wcześniej popiołu - i czaga, czyli herbata po buriacku, jest gotowa.

W takiej dawce będzie to raczej działanie profilaktyczne. Aby uzyskać leczniczy napar z huby brzozowej, suszoną hubę należy zaparzyć bez herbaty, stosując ok. 2 łyżeczki suszu na 200 ml wody. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy, gotując susz przez kilka minut w podobnej proporcji. 

Tagi: przepis, herbata, czaga, herbata po buriacku, herbata mongolska, herbata z hubą

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz




5 powodów dla których warto u nas kupować
122