Cześć! Czasami poza siorbaniem kawci lubimy też poodpoczywać ;) W dniach 1-3 maja sklep i showroom będą nieczynne.
Dość popularne w Polsce drzewo może być wykorzystane do leczenia przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych. Herbatka z igieł sosny działa przede wszystkim dzięki olejkom eterycznym i ogromnej zawartości witaminy C. Sprawdź, gdzie kupić igły sosnowe i jaki jest przepis na...
Mąka to podstawa włoskiej pizzy. Idealna będzie mąka pszenna typ 00 - właśnie taka używana jest w oryginalnej pizzy neapolitańskiej. Jaki jest przepis na ciasto do włoskiej pizzy? Jaką mąką możemy zastąpić pszenną typ 00? Z czego można zrobić bezglutenową pizzę? Z...
Five o’clock to jedna z najbardziej rozpoznawalnych tradycji picia herbaty na świecie, choć nie liczy sobie nawet 200 lat. Herbatę po angielsku, podawaną po południu, przygotowuje się według konkretnych zasad. Sprawdź, skąd wzięła się angielska tradycja picia herbatki, jak ją...
Odwiedziliśmy już Brazylię , przyjrzeliśmy się bliżej produkcji kawy w Kolumbii , aż wreszcie dotarliśmy do Peru. To bardzo zróżnicowany kraj pod względem przyrodniczym (od amazońskiej dżungli przez złote plaże po pasma górskie Andów), ale także pod względem kawy i jej...
Sprawdź, jak ugotować ryż bez torebki - biały i brązowy - na sypko. Jak ugotować ryż do sushi, by odpowiednio się kleił? A gdy masz ochotę na coś słodkiego, jak przygotować ryż na mleku i jakie przyprawy do niego dodać? Gdy ugotujesz za dużo sprawdź, jak przechowywać ryż w...
Dlaczego herbata jest gorzka, choć sporo kosztowała? Przyczyn gorzkiego smaku herbaty zielonej czy czarnej może być kilka, ale najważniejsza z nich to nieodpowiedni sposób parzenia. Najlepsza rada to czytanie wskazówek producenta odnośnie czasu i temperatury parzenia herbaty. A dlaczego...
Pozostajemy w Etiopii, ale tym razem przenosimy się do rejonu Guji. Odwiedzimy Sasaba washing station – farmę, z które ziarna b ardzo przypadły wam do gustu. Wiedzie tu autostrada Addis Abeba-Moyale, którą jedziemy na południe, mijamy rejon Yirgacheffe, aż docieramy do...
Historie miejsc, z których pozyskujemy dla was ziarna bywają naprawdę ciekawe. Dlatego rozpoczynamy nowy cykl opowiadania o farmach, z którymi współpracujemy. Wszystko po to, żebyście wiedzieli jak najwięcej o kawie, którą pijecie. Jedną z farm, z których ziarna ostatnio...
Bakalie, czyli suszone owoce i orzechy, znane są ludzkości co najmniej od kilku tysięcy lat. Niewielkie, a dostarczają mnóstwo energii, witamin i mikroelementów. Skąd pochodzą poszczególne bakalie? Czy są zdrowe i zalecane dla każdego? Na co uważać, sięgając po suszone czy...
Choć herbata w Wietnamie rośnie naturalnie od kilku tysięcy lat, to pierwsze plantacje zostały założone dopiero pod koniec XIX wieku przez Francuzów. Zobacz, gdzie uprawia się herbatę w Wietnamie, jakie są jej najpopularniejsze rodzaje, skąd wzięła się dzika herbata z drzew i...
Orzechy, suszone owoce, mleko roślinne, miód - baton energetyczny, który z przepisu zrobimy sami w domu, będzie znacznie zdrowszy niż większość dostępnych w sklepach produktów tego typu. Ogromną zaletą samodzielnego przygotowywania batonów energetycznych jest także możliwość...
Historia masowej uprawy herbaty na Tajwanie jest dość krótka, ale smak tutejszych oolongów uznawany jest za jeden z najlepszych na świecie. Tajwańskie herbaty, często ze słowem formosa w nazwie, to głównie herbaty wysokogórskie. Poznaj historię herbaty na Tajwanie, skalę i sposób...
Typy mąki pszennej i żytniej pozwalają nam określić, jak mąka zachowa się podczas pieczenia czy gotowania, jak bardzo ciasto wyrośnie i na ile będzie sycące. Sprawdź, który typ mąki nadaje się do wypieku pieczywa, biszkoptów, pizzy, a który będzie lepszy do chlebów razowych...
Masło z herbatą to ciekawy pomysł na odmianę codziennych posiłków. Zobacz, jak łatwo zrobić w domu masło do kanapek z herbatą lub klarowane masło z herbatą do smażenia. Skoro w wielu tradycjach dodaje się masło do herbaty, dlaczego nie spróbować dodać herbaty do masła?...
Ryż jest bazą wielu kuchni świata. Kojarzymy go przede wszystkim z kuchnią azjatycką i to właśnie tam produkuje się go najwięcej - Chiny, Indie i Indonezja w 2019 roku łącznie wyprodukowały 443 mln ton ryżu. Czym różnią się ryże basmati, brązowy i jaśminowy? Skąd...
Cejlońska herbata, czyli uprawiana na Sri Lance, uważana jest za najlepsza na świecie. Na wyspie nadal liście zbiera się tradycyjnie, wyłącznie ręcznie, a proces ich obróbki jest ściśle przestrzegany. Wszystko, by herbata z Cejlonu była zawsze najlepszej jakości. Poznaj historię...
Rodzaje cukrów i syropy różnią się od siebie nie tylko pochodzeniem, ale także składem. Który cukier jest najzdrowszy? Czym zastąpić biały cukier w wypiekach, by miały więcej wartości odżywczych? Po które zamienniki warto sięgnąć? Rodzaje cukrów do słodzenia Cukier...
Ciastka z matchą nie tylko ciekawie wyglądają, ale także świetnie smakują. Do tego są nieco zdrowsze od zwykłych słodkości. Warto dodać trochę zielonego proszku i przekonać się, jak wpływa na wypieki. Podpowiadamy trzy ciekawe przepisy - na ciasta z matchą i białą czekoladą,...
Kolumbia to kraj, w którym znajduje się najwięcej szmaragdów na świecie. Wydobywa się tu także ropę naftową i złoto. To także trzeci pod względem wielkości (po Brazylii i Wietnamie) producent kawy na świecie. I to właśnie o kolumbijskiej kawie dziś będzie mowa. Kolumbia...
Żurek to jedna z najbardziej polskich zup. Zakwas na żur przygotowuje się bardzo łatwo, ale na efekt trzeba czekać kilka dni. Mimo wszystko warto przygotować domowy zakwas i cieszyć się naturalnym smakiem. Sprawdź, jak zrobić go samodzielnie. Gdy zakwas na żur będzie już gotowy,...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.