TYLKO DZISIAJ! Z kodem maycoffee nie płacisz za koszty wysyłki! Obowiązuje dla zamówień od 99zł
Od momentu jej odkrycia zdobyła mnóstwo fanów na całym świecie. Przez lata opracowano setki różnych sposobów jej przygotowywania i podawania. Kawa - bo to o niej mowa - jest jednym z najczęściej spożywanych napojów w wielu krajach na naszej planecie. W niektórych przypadkach...
Ziarna kawowca stanowią najbardziej pożądany element tej rośliny. To właśnie z nich powstaje jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie, czyli kawa. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, co dzieje się z pozostałą częścią owocu. Okazuje się, że skórka również jest...
Chcielibyśmy przybliżyć Wam historię jednego z miejsc, z których pozyskujemy ziarna dla naszych kaw. W tym poście opiszemy plantacje La Guaca, należącą do stacji Cafe Rivense w Kostaryce. Stacja została założona przez Regulo Urena i Isabel Rojas. Rodzice wraz z czwórką...
Fioletowy czy ciemnoczerwony kolor warzyw i owoców to nie jedyna zaleta istnienia antocyjanów. Właściwości dla zdrowia człowieka tych związków w jedzeniu są ogromne - działają m.in. na układ krwionośny, zapobiegają cukrzycy, poprawiają wzrok i odporność. Sprawdź, które owoce...
Herbata z kwiatowym dodatkiem zyska zupełnie nowy aromat, a do tego może mieć właściwości lecznicze. Zobacz, po płatki których kwiatów warto sięgać. Jeśli masz możliwość zbieranie świeżych kwiatów, zobacz, jak je suszyć. Jak dodaje się kwiaty do herbaty?...
Gorąca czekolada do picia to prawdziwe wybawienie w chłodne wieczory - rozgrzewa, poprawia nastrój i świetnie smakuje. Sprawdź, jak zrobić czekoladę do picia i jakie dodatki do niej pasują. Poznaj nasze przepisy na domową gorącą czekoladę, której przygotowanie jest bardzo proste....
Domowa bubble tea na bazie ulubionej herbaty z kulkami tapioki, które aż proszą się, by je żuć. Do tego porcja owoców i białka pod postacią ulubionego mleka. Jak zrobić bubble tea w domu i jakie składniki są do tego potrzebne? Sprawdź nasze przepisy na bubble tea. Co to jest...
Na czym polega pasteryzacja, a na czym tyndalizacja? Co można kisić, a co warto zamarynować? Sprawdź, jakie są domowe sposoby na konserwowanie żywności i czym różnią się od siebie. Smakiem lata możesz cieszyć się przez cały rok, jeśli odpowiednio przygotujesz ulubione owoce czy...
Czym różnią się termosy plastikowe ze szklanym wkładem od termosów ze stali nierdzewnej? Jaki wybrać termos dla dziecka do szkoły, a jaki na wyprawę w górach? Sprawdź nasz przewodnik po termosach i wybierz najlepszy dla siebie - bez względu na to, czy wolisz kawę, czy herbatę....
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Codziennie ludzie wypijają setki tysięcy litrów tego napoju. Od momentu jej odkrycia i rozpowszechnienia powstało mnóstwo sposobów przygotowywania i podawania naparu. Dzięki temu dziś mamy ogromny wybór napojów kawowych, z...
Każdy miłośnik kawy chce, żeby sporządzany przez niego napar smakował jak najlepiej, dlatego przed zakupem konkretnego produktu warto się poważnie zastanowić. Rynek zdominowały dwa gatunki kaw, dlatego w niniejszym tekście pomożemy Ci zdecydować, który będzie lepszym wyborem:...
Jak zrobić naleśniki? Przepis tradycyjny Klasyczne naleśniki robi się bardzo łatwo i szybko. Samo ciasto jest bardzo sycące i kaloryczne, dlatego nie jest wskazanie jadanie ich zbyt często. Jednak z pewnością jest to pomysł na szybki i prosty obiad, zarówno na słodko, jak i z...
W drugiej połowie XVIII wieku Amerykanie sprzeciwiali się polityce Wielkiej Brytanii dotyczącej spraw celnych i podatkowych związanych z importem herbaty. Wydarzenie z 16 grudnia 1773 roku przeszło do historii jako herbatka bostońska i stało się jednym z ważniejszych epizodów w drodze...
Orzechy – właściwości odżywcze, kaloryczne i lecznicze Czy orzechy są zdrowe? Zdecydowanie tak, jednak w odpowiednich ilościach. Posiadają w składzie sporo cennych substancji, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy, fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas,...
Najzdrowsze kasze, ich rodzaje i właściwości Wybór kasz na rynku spożywczym jest obecnie tak duży, że wyzwaniem może okazać się kupno tej, która najlepiej dostosowana jest do naszych potrzeb. Czym właściwie jest kasza? To nasiona zbóż, które nadają się do jedzenia i zarazem...
Mniej kaloryczna od kurzego jajka, aquafaba na dodatek nie uczula i jest całkowicie wegańskim produktem. Odkryto ją niedawno, ale już zdążyła zrobić niemałą rewolucję. Ubita aquafaba zachowuje się jak białko z jajek, nadaje się do robienia bezy, musu, lodów itp. Wypróbuj nasze...
Przez ponad 1000 lat handel między Chinami a Tybetem opierał się na wymianie koni za herbatę. Tak powstał Tea Horse Road, szlak, a właściwie sieć tras, łącząca prowincje po różnych stronach Himalajów. W wymianie herbaty i koni, ale także srebra, złota czy soli, brał udział...
W Pakistanie tradycja picia herbaty jest bardzo silna. Podaje się ją od święta oraz w codziennych sytuacjach. Sprawdź, jak przyrządzić herbatę po pakistańsku na dwa sposoby - podstawową kadak chai oraz bardziej odświętną kashmiri chai. Jak uzyskać charakterystyczną piankę?...
Syrop do kawy można zrobić w domu i nie jest to wielka sztuka. Czekoladowy czy waniliowy syrop nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności. Przy domowym karmelowym syropie do kawy potrzeba nieco ostrożności, ale przepis również nie należy do skomplikowanych. Zrób swój syrop do kawy i...
Wegańska domowa czekolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczą tylko trzy składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni. Sprawdź proste przepisy na czekoladę z kakao bez mleka w proszku, a nawet na mleczną czekoladę bez laktozy. Sprawdź, jak łatwo wzbogacić ją...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.