Kawiarki, które są bardzo popularne we Włoszech, USA, czy na przykład Szwecji, zdobywają coraz większe uznanie w naszym kraju. Jeszcze kilka lat temu niewiele osób kojarzyło oryginalny kształt Moki z kawą, zaś teraz świadomość polskich kawoszy zmieniła się. Modele Moka Express można zobaczyć w popularnych polskich serialach, w filmach, czy w reklamach telewizyjnych, nie wspominając już o internecie. Jednak za prezentacją w parze nie idzie informacja. Powoduje to błędy i niedomówienia, i czasami frustrację wśród przyszłych użytkowników kawiarek. Dlatego przygotowaliśmy spis pytań i odpowiedzi, które powinny Ci pomóc w podjęciu decyzji.
Czym różnią się kawiarki?
Kawiarki w większości wykonane są z tego samego stopu aluminium lub stali. Główne różnice to wygląd, firma produkująca, grubość czy jakość wykonania.
Dlaczego niektóre kawiarki są droższe niż inne?
W dużej mierze znaczenie ma jakość wykonania, kraj produkcji, dopasowania elementów i, oczywiście, marki produktu. Najlepiej wykonane kawiarki z jakimi się do tej pory spotkałem to Top Moka.
Które kawiarki są lepsze, aluminiowe czy stalowe? Podobno kawa z aluminiowych ma dziwny posmak.
Oryginalna kawiarka wykonana została z aluminium. Także dzisiaj kawiarki aluminiowe przygotowane są ze stopu certyfikowanego i zbadanego - są zatem bezpieczne dla zdrowia. Nie należy jednak myć takich kawiarek (i w zasadzie stalowych też) środkami chemicznymi, ponieważ wtedy mogą wydzielić się niebezpieczne związki. Kawa z kawiarek stalowych i aluminiowych może delikatnie różnić się w smaku. Kawiarki aluminiowe i stalowe różnią się jeszcze pojemnościami. Te pierwsze potrafią parzyć: 1, 2, 3, 6, 9, 12, 18 espresso. Te drugie: 2, 4, 6, 10 espresso. Ostatnia różnica, to wygląd. Kawiarki stalowe są bardziej okrągłe, a aluminiowe kanciaste.
Jak dobrać kawiarkę do ilości wypijanej kawy?
Kawa z kawiarki jest dużo mocniejsza niż z ekspresu ciśnieniowego, french pressu, czy inna standardowo wypijana przez Polaków. W związku z tym nie należy bezpośrednio przeliczać pojemności kawiarki na ilości wypijanej kawy. Proponuję taki przelicznik:
- Jeśli chcesz przygotować 1 kawę, wybierz kawiarkę na 1 espresso.
- Jeśli chcesz przygotowywać 1-2 kawy, to wybierz kawiarkę na 2 lub 3 espresso.
- Jeśli chcesz przygotowywać 2-3 kawy, to wybierz kawiarkę na 3 lub 4 espresso.
- Jeśli chcesz przygotować 4 kawy, to koniecznie musisz zaopatrzyć się w kawiarkę na 6 espresso lub większą.
Zrób zakupy w naszym sklepie i otrzymaj rabat 20,00 zł na zamówienie za minimum 120,00 zł!!!
Użyj kodu: kawowyzawrotglowy
Co ciekawe niektóre kawiarki firmy GAT (te kosztujące powyżej 100 złotych) zostały domyślnie wyposażone w reduktory, to znaczy pozwalają zrobić zarówno 6, jak i 3 espresso.
Czy w kawiarce na 6 espresso mogę przygotować mniej kawy?
Odpowiedź nie jest jednoznaczna. To znaczy, tak jak napisaliśmy wyżej, niektóre kawiarki są wyposażone w tak zwane reduktory, do innych takie reduktory można dokupić. Jednak standardowo w kawiarce należy przygotowywać tyle kawy, na ile producent ją przeznaczył. Jest to spowodowane odpowiednimi ciśnieniami i proporcjami jakie należy zachować w przygotowywaniu kawy. Jeśli ich nie zachowamy kawa będzie mniej wartościowa.
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania zapraszamy do zadawania ich w komentarzu.
UPDATE: Powstała część druga wpisu. Zapraszamy do jej przeczytania.
Odkryłam że wody należy dołącz pod śrubkę bo inaczej syczy i pryska. Ale do 6 filizankowej Bialetti wsypuje połowę sitka kawy i mam... Americano. Czy barista przewraca oczami? ???? No to jeszcze jedno- zawsze lekko ubijam kawusie... Więcej grzechów nie pamiętam... ☕????
Jak kawiarkę to warto dopłacić do nieco lepszej. Nigdy więcej zwykłej kawy takiej ze szklanki i gotowanej wody. Nie. Po prostu :) Kupcie kawiarkę to zrozumiecie :)