Kawiarki, które są bardzo popularne we Włoszech, USA, czy na przykład Szwecji, zdobywają coraz większe uznanie w naszym kraju. Jeszcze kilka lat temu niewiele osób kojarzyło oryginalny kształt Moki z kawą, zaś teraz świadomość polskich kawoszy zmieniła się. Modele Moka Express można zobaczyć w popularnych polskich serialach, w filmach, czy w reklamach telewizyjnych, nie wspominając już o internecie. Jednak za prezentacją w parze nie idzie informacja. Powoduje to błędy i niedomówienia, i czasami frustrację wśród przyszłych użytkowników kawiarek. Dlatego przygotowaliśmy spis pytań i odpowiedzi, które powinny Ci pomóc w podjęciu decyzji.

Czym różnią się kawiarki?

Kawiarki w większości wykonane są z tego samego stopu aluminium lub stali. Główne różnice to wygląd, firma produkująca, grubość czy jakość wykonania.

Dlaczego niektóre kawiarki są droższe niż inne?

W dużej mierze znaczenie ma jakość wykonania, kraj produkcji, dopasowania elementów i, oczywiście, marki produktu. Najlepiej wykonane kawiarki z jakimi się do tej pory spotkałem to Top Moka.

Które kawiarki są lepsze, aluminiowe czy stalowe? Podobno kawa z aluminiowych ma dziwny posmak.

Oryginalna kawiarka wykonana została z aluminium. Także dzisiaj kawiarki aluminiowe przygotowane są ze stopu certyfikowanego i zbadanego - są zatem bezpieczne dla zdrowia. Nie należy jednak myć takich kawiarek (i w zasadzie stalowych też) środkami chemicznymi, ponieważ wtedy mogą wydzielić się niebezpieczne związki. Kawa z kawiarek stalowych i aluminiowych może delikatnie różnić się w smaku. Kawiarki aluminiowe i stalowe różnią się jeszcze pojemnościami. Te pierwsze potrafią parzyć: 1, 2, 3, 6, 9, 12, 18 espresso. Te drugie: 2, 4, 6, 10 espresso. Ostatnia różnica, to wygląd. Kawiarki stalowe są bardziej okrągłe, a aluminiowe kanciaste.

Jak dobrać kawiarkę do ilości wypijanej kawy?

Kawa z kawiarki jest dużo mocniejsza niż z ekspresu ciśnieniowego, french pressu, czy inna standardowo wypijana przez Polaków. W związku z tym nie należy bezpośrednio przeliczać pojemności kawiarki na ilości wypijanej kawy. Proponuję taki przelicznik:

  • Jeśli chcesz przygotować 1 kawę, wybierz kawiarkę na 1 espresso.
  • Jeśli chcesz przygotowywać 1-2 kawy, to wybierz kawiarkę na 2 lub 3 espresso.
  • Jeśli chcesz przygotowywać 2-3 kawy, to wybierz kawiarkę na 3 lub 4 espresso.
  • Jeśli chcesz przygotować 4 kawy, to koniecznie musisz zaopatrzyć się w kawiarkę na 6 espresso lub większą.

Co ciekawe niektóre kawiarki firmy GAT (te kosztujące powyżej 100 złotych) zostały domyślnie wyposażone w reduktory, to znaczy pozwalają zrobić zarówno 6, jak i 3 espresso.

Czy w kawiarce na 6 espresso mogę przygotować mniej kawy?

Odpowiedź nie jest jednoznaczna. To znaczy, tak jak napisaliśmy wyżej, niektóre kawiarki są wyposażone w tak zwane reduktory, do innych takie reduktory można dokupić. Jednak standardowo w kawiarce należy przygotowywać tyle kawy, na ile producent ją przeznaczył. Jest to spowodowane odpowiednimi ciśnieniami i proporcjami jakie należy zachować w przygotowywaniu kawy. Jeśli ich nie zachowamy kawa będzie mniej wartościowa.

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania zapraszamy do zadawania ich w komentarzu.

UPDATE: Powstała część druga wpisu. Zapraszamy do jej przeczytania.