Kawa 20% taniej - Herbata za 5 zł
Wybierz swoją ulubioną kawę, wykorzystaj kod rabatowy "rabat-kawa-maj-18" i zapłać 20% mniej.
Dodatkowo jeśli kwota zamówienia przekroczy 100 złotych możesz w koszyku wybrać herbatę za 5 złotych. Promocja tylko 23 maja 2018 roku.

Świeżo Palona

Jak parzyć czerwoną herbatę? Ile razy można parzyć pu erh?

Czerwona herbata, znana również pod nazwą pu erh, pochodzi z tego samego krzewu, co czarna herbata, jednak w przeciwieństwie do niej jest poddawana tylko częściowej fermentacji. Dzięki temu ma nie tylko inny kolor i smak, ale również właściwości. Aby wydobyć wszystko, co najlepsze z czerwonej herbaty, parzyć należy ją w nieco inny sposób niż pozostałe herbaty.

W jakiej temperaturze i jak długo parzyć pu erh?

Czerwona herbata parzona wrzątkiem straciłaby wiele, jeśli nie wszystkie cenne właściwości (o nich przeczytacie na samym końcu tekstu). Dlatego należy zalać ją wodą o temperaturze około 90 st. C. Taką temperaturę uzyskamy po 3-4 minutach od zagotowania (w zależności od wykorzystywanego czajnika, dlatego warto zaopatrzyć się w termometr do parzenia herbaty). Na jedną filiżankę wsypujemy jedną łyżeczkę suszu, czyli około 3-5g na 200ml wody.

Czas parzenia czerwonej herbaty również powinien być nieco inny niż herbaty czarnej, czy zielonej. Pu erh parzymy krócej - od 1 do 3 minut zależnie od intensywności naparu, jaki chcemy uzyskać. Po 3 minutach parzenia smak herbaty staje się bardzo gorzki. Właśnie fakt przekraczania tej granicy powoduje, że herbata puerh uznawana jest za mało przyjemną w odczuciu.

Uwaga! Jeśli zalewamy susz w dzbanku, należy pamiętać, by po parzeniu liście czerwonej herbaty oddzielić od naparu.

Aby uzyskać mocniejszy napar z czerwonej herbaty, należy zwiększyć ilość suszu na filiżankę wody, nie wydłużać czas parzenia! Zwolennicy mocnych herbat parzą do dwóch łyżeczek suszu na taką samą ilość wody.

Ile razy parzyć liście czerwonej herbaty?

O ile w przypadku czarnej susz można wykorzystać tylko raz, to liście czerwonej herbaty parzyć możemy dwa, a nawet trzy razy, uzyskując pełnowartościowy napar. Za każdym razem powinno się parzyć liście o minutę dłużej, niż poprzednio.

Odchudzające właściwości czerwonej herbaty

Oprócz wyjątkowego, ziemistego smaku i aromatu, pu erh ceniona jest również za swoje właściwości odchudzające. Filiżanka czerwonej herbaty, wypita 15-20 minut po posiłku, wspomaga przemianę materii, przyspiesza metabolizm i przeciwdziała odkładaniu się tłuszczu w komórkach. W połączeniu z właściwą dietą i ruchem daje doskonałe rezultaty.

poprzedni wpis

następny wpis

Tagi: herbata czerwona, pu erh, pu-erh

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz


6 powodów, dla których warto u nas kupować

Poznaj wszystkie nasze sklepy

Glonojad sklep zoologiczny
Tuszmarkt
Świeżo Palona