Array
(
[id] => 734
[autor] => 3
[tytul] => Kremowa zupa z zielonych szparagów
[tekst] =>
Z włoszczyzny i drobiu ugotuj bulion (około 1,5 litra). Szparagi opłucz, osusz i obierz starannie.
Cebulę pokrój w drobna kosteczkę, a końce szparagów w drobne kółeczka. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj masło (wtedy na pewno się nie przypali). Wrzuć cebulę i smaż do momentu, aż będzie szklista. Dodaj szparagi (doły) i wszystko smaż razem jeszcze przez kilka następnych minutek. Można użyć także masła klarowanego do smażenia.
Do gotującego się wywaru ,wrzuć przesmażone z cebulką dolne części szparagów. Wyjmij z garnka mięso i wszystko razem gotuj do miękkości. Dodaj szczyptę tymianku. Następnie zmiksuj, dodaj śmietankę. Jeśli wolisz zupy bardziej kwaśne dodaj więcej, a jeśli mniej to wystarczy w zupełności tylko lekkie zabielenie zupy. Dopraw solą i pieprzem. A na koniec dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj i gotowe.
W osobnym małym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzuć kwiaty (górną część) szparagów i blanszuj najwyżej 2-3 minuty. Odcedź. Do każdej z miseczek włóż po kilka kwiatów szparagów, zalej gorącą zupą a wierzch posyp startym parmezanem. Doskonałym uzupełnieniem będzie podsmażony kawałeczek boczku wędzonego, który wydobędzie idealny smak.
NASZA RADA: Kupując szparagi wybieraj grubsze łodygi, ponieważ pomimo tego, że odmiany zielonej nie trzeba obierać, zalecam tę czynność jednak zrobić. Przede wszystkim grubość po obraniu powinna być na całej długości jednakowa. Następnie obetnij zdrewniałą końcówkę oraz kwiat warzywa i odłóż na bok.
[data] => 2009-06-03 15:12:55
[jezyk] => 1
[wordpress] => 1
[url] => kremowa-zupa-szparagowa
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
włoszczyzna (najlepiej młoda sezonowa)
mięso np. drób – nóżka lub kilka skrzydełek
1 pęczek zielonych szparagów (mogą być białe)
natka koperku (spora garść)
masło (około 10g)
2 średnie cebule
śmietana 36% (około 100ml)
boczek wędzony
sól
pieprz biały
starty parmezan, szczypta tymianku (suszony również może być)
łyżka oliwy z oliwek
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11105
[desc] => Szparagi to warzywa pełne zdrowia. Nie tylko oczyszczają organizm, ale są bogate w sole mineralne i przeciwutleniacze. Jednym słowem bogactwo witamin. Przepisów z ich udziałem jest mnóstwo. Uwielbiam, zarówno gotowane w lekko osolonej wodzie, grillowane, jak również w wersji przepysznej zupy o kremowej konsystencji.
[keywords] => obiad,zupa,Krem,szparagi
[opis] => Szparagi to warzywa pełne zdrowia. Nie tylko oczyszczają organizm, ale są bogate w sole mineralne i przeciwutleniacze. Jednym słowem bogactwo witamin. Przepisów z ich udziałem jest mnóstwo. Uwielbiam, zarówno gotowane w lekko osolonej wodzie, grillowane, jak również w wersji przepysznej zupy o kremowej konsystencji.
[title] => Kremowa zupa z zielonych szparagów
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => obiad
[nazwa_url] => obiad
)
[1] => Array
(
[nazwa] => zupa
[nazwa_url] => zupa
)
[2] => Array
(
[nazwa] => Krem
[nazwa_url] => Krem
)
[3] => Array
(
[nazwa] => szparagi
[nazwa_url] => szparagi
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => włoszczyzna (najlepiej młoda sezonowa)
[1] => mięso np. drób – nóżka lub kilka skrzydełek
[2] => 1 pęczek zielonych szparagów (mogą być białe)
[3] => natka koperku (spora garść)
[4] => masło (około 10g)
[5] => 2 średnie cebule
[6] => śmietana 36% (około 100ml)
[7] => boczek wędzony
[8] => sól
[9] => pieprz biały
[10] => starty parmezan, szczypta tymianku (suszony również może być)
[11] => łyżka oliwy z oliwek
)
[recipe] => Z włoszczyzny i drobiu ugotuj bulion (około 1,5 litra). Szparagi opłucz, osusz i obierz starannie.
Cebulę pokrój w drobna kosteczkę, a końce szparagów w drobne kółeczka. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj masło (wtedy na pewno się nie przypali). Wrzuć cebulę i smaż do momentu, aż będzie szklista. Dodaj szparagi (doły) i wszystko smaż razem jeszcze przez kilka następnych minutek. Można użyć także masła klarowanego do smażenia.
Do gotującego się wywaru ,wrzuć przesmażone z cebulką dolne części szparagów. Wyjmij z garnka mięso i wszystko razem gotuj do miękkości. Dodaj szczyptę tymianku. Następnie zmiksuj, dodaj śmietankę. Jeśli wolisz zupy bardziej kwaśne dodaj więcej, a jeśli mniej to wystarczy w zupełności tylko lekkie zabielenie zupy. Dopraw solą i pieprzem. A na koniec dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj i gotowe.
W osobnym małym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzuć kwiaty (górną część) szparagów i blanszuj najwyżej 2-3 minuty. Odcedź. Do każdej z miseczek włóż po kilka kwiatów szparagów, zalej gorącą zupą a wierzch posyp startym parmezanem. Doskonałym uzupełnieniem będzie podsmażony kawałeczek boczku wędzonego, który wydobędzie idealny smak.
NASZA RADA: Kupując szparagi wybieraj grubsze łodygi, ponieważ pomimo tego, że odmiany zielonej nie trzeba obierać, zalecam tę czynność jednak zrobić. Przede wszystkim grubość po obraniu powinna być na całej długości jednakowa. Następnie obetnij zdrewniałą końcówkę oraz kwiat warzywa i odłóż na bok.
)
1
Z włoszczyzny i drobiu ugotuj bulion (około 1,5 litra). Szparagi opłucz, osusz i obierz starannie.
Cebulę pokrój w drobna kosteczkę, a końce szparagów w drobne kółeczka. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj masło (wtedy na pewno się nie przypali). Wrzuć cebulę i smaż do momentu, aż będzie szklista. Dodaj szparagi (doły) i wszystko smaż razem jeszcze przez kilka następnych minutek. Można użyć także masła klarowanego do smażenia.
Do gotującego się wywaru ,wrzuć przesmażone z cebulką dolne części szparagów. Wyjmij z garnka mięso i wszystko razem gotuj do miękkości. Dodaj szczyptę tymianku. Następnie zmiksuj, dodaj śmietankę. Jeśli wolisz zupy bardziej kwaśne dodaj więcej, a jeśli mniej to wystarczy w zupełności tylko lekkie zabielenie zupy. Dopraw solą i pieprzem. A na koniec dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj i gotowe.
W osobnym małym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzuć kwiaty (górną część) szparagów i blanszuj najwyżej 2-3 minuty. Odcedź. Do każdej z miseczek włóż po kilka kwiatów szparagów, zalej gorącą zupą a wierzch posyp startym parmezanem. Doskonałym uzupełnieniem będzie podsmażony kawałeczek boczku wędzonego, który wydobędzie idealny smak.
NASZA RADA: Kupując szparagi wybieraj grubsze łodygi, ponieważ pomimo tego, że odmiany zielonej nie trzeba obierać, zalecam tę czynność jednak zrobić. Przede wszystkim grubość po obraniu powinna być na całej długości jednakowa. Następnie obetnij zdrewniałą końcówkę oraz kwiat warzywa i odłóż na bok.