Piernik na herbacie z miodem i piernik wegański z herbatą. Przepisy na najlepsze ciasta

Smak piernika bezsprzecznie kojarzy się z jesiennymi i zimowymi wieczorami. Doskonale komponuje się z czarną herbatą. A co, jeśli herbatę dodamy już do ciasta? Nadamy mu delikatności, puszystości i wilgotności. Wypróbuj nasze przepisy na klasyczny piernik z herbatą przekładany masą cytrynową oraz szybki piernik wegański z herbatą. 

Po co dodawać herbatę do piernika?

Wiele ciast doskonale smakuje, gdy w trakcie przyrządzania suchą warstwę nieco zwilżymy. Używa się do tego zazwyczaj syropów owocowych, które dają słodki posmak lub alkoholu, nadającego charakterystycznego dla siebie smaku. 

Równie ciekawym dodatkiem w cieście jest herbata - nie zawiera cukru jak syrop ani oczywiście alkoholu. Nadaje jednak ciastu szlachetności, wytrawności. Doskonale łączy się z biszkoptem oraz ciastami czekoladowymi.

Jaka herbata do piernika?

Tu nie ma żadnych ograniczeń, jednak warto wybierać mocniejsze, bardziej wyraziste herbaty, aby ich smak nie zginął w zestawieniu z ciastem. Jeśli piernik jest bardzo słodki, gorzka czarna herbata pozwoli nieco zrównoważyć smaki.

 Do piernika stosuje się czarne herbaty, dobrze sprawdzą się mieszanki z Assamu i Darjeeling, warto też poeksperymentować z herbatą earl grey. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do naparu dodać również suszone owoce, np. skórki pomarańczy, które nadadzą mu ciekawego aromatu.

Herbat zielonych, podobnie jak białych, nie polecamy do piernika - sa zbyt delikatne, ich smak zginie w tym wypieku. Lżejsze herbaty oraz herbatki owocowe można wykorzystać np. do biszkoptu. 

Przepis na tradycyjny piernik na herbacie z miodem

Klasyczny piernik, który dobrze smakuje nie tylko na święta. Miękkie, puszyste ciasto o charakterystycznym smaku piernika, przekładane mleczno-cytrynową masą. Zawiera produkty odzwierzęce, które można zamienić na wegańskie - masło, mleko, jajka (żółtka i białka), miód.

Do szybkiego przygotowania piernika przydadzą się trzy identycznej wielkości blachy. Niezbędne będą również mikser i trzepaczka do jajek.

 Składniki na ciasto

  • 1 szklanka herbaty (przestudzonej)
  • 1 szklanka miodu 
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej 450-550
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 średnie jajka 
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Składniki na masę

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek kaszy manny 
  • sok z połówki cytryny
  • 1 kostka masła

Po oddzieleniu białek, do miski z żółtkami dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy na jednolitą masę. Wracamy do pierwszej miski, białka ubijamy na pianę, którą następnie delikatnie dodajemy do gotowej masy i mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy równe części i każdą pieczemy na osobnej blasze w 150 stopniach Celsjusza przez 40 minut.

Gdy ciasto się piecze, przechodzimy do przygotowania masy. 1 szklankę mleka mieszamy z kaszą manną. Drugą szklankę gotujemy razem z cukrem. Gdy ten się rozpuści, dodajemy do garnka mleko z kaszą i gotując na małym ogniu, cały czas mieszamy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestudzenia.

W kolejnym naczyniu miksujemy masło, powoli dodając przestudzone mleko z kaszą. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Gdy placki ciasta z piekarnika przestygną, smakujemy dwa z nich masą i układamy jeden na drugim. Jeśli placki są grube, a masy dużo, można rozkroić je dużym nożem na dodatkowe warstwy i przełożyć masą. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. 

Przepis na szybki wegański piernik na herbacie

Podobnie jak inne wegańskie wypieki, również wegański piernik z herbatą przygotujemy bardzo szybko. 

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki herbaty
  • pół szklanki mleka roślinnego
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 5 łyżeczek gorzkiego kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

Składniki na lukier:

  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół łyżki skórki otartej z pomarańczy

Do pierwszej miski wlewamy mokre składniki na ciasto - przestudzoną herbatę, mleko, olej, sok z cytryny i mieszamy. Do drugiej wsypujemy pozostałe suche składniki i również mieszamy. Dodajemy mokre składniki i całość łączymy, a następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 40 minut.

Składniki na lukier ucieramy ze sobą, aż uzyskamy jednolitą masę. Polewamy nim przestudzone ciasto i zostawiamy do stężenia.