Wakacje w pełni, miłośnicy kawy rozjeżdżają się po Polsce, po Europie, ba ... po całym świecie więc i my podążając za tym wakacyjnym trendem przeniesiemy się dzisiaj - dosłownie na chwilę - do słonecznej Italii, aby podpatrzeć tamtejsze zwyczaje zamawiania i spożywania kawy. A mogą być to ciekawe i, jak sądzę, przydatne spostrzeżenia. Powiem więcej, post ten jest lekturą obowiązkową dla wszystkich planujących urlop we Włoszech.

Coffee in Italy

Po pierwsze: Jeżeli zamawiasz kawę we Włoszech, miej na uwadze pewne istotne różnice cenowe. W kawiarniach usytuowanych na licznych Piazzi cena cappuccino zamawianego przy stoliku może być nawet czterokrotnie droższa niż cena takiej samej kawy zamawianej i spożywanej przy barze. Większość Włochów wpada do kawiarni na szybkie poranne espresso zanim wyruszy w dalszą podróż do pracy. Kawa tak zamawiana spożywana jest bardzo szybko. Stoliki czekają zaś na turystów, którzy mają mnóstwo czasu (są w końcu na urlopie i nie spieszno im do pracy), aby naprawdę długo delektować się trochę droższą kawą. Jeżeli więc podejmiesz próbę zamówienia kawy przy barze, bądź przygotowany aby okazać paragon. W większości lokali, najpierw musisz zapłacić za kawę, a następnie okazać dowód zakupu osobie przygotowującej/ wydającej kawę. Może taka praktyka wydawać się komuś dziwna, jednak jest to dobry sposób, aby upewnić się, że każdy jednak płaci za zamówioną kawę.

Po drugie: Jeżeli, będąc we Włoszech, masz akurat ochotę na espresso, poproś o "caffe". Wszelkie próby zamawiania "espresso" mogą zakończyć się niepowodzeniem. Nie chcemy przecież otrzymać pociągu ekspresowego, czyli "(treno) espresso", tylko kawową bazę, po Włosku- po prostu- "Caffe". Zapamiętajmy więc przydatny zwrot: "un caffè, per favore!"

Po trzecie: Jeżeli otrzymasz już espresso (Włoskie "caffe", przyp.), pamiętaj, by wypić je szybko. Espresso nie jest stworzone do tego, by się nim delektować w dziesiątkach mikrołyczków. Wręcz odwrotnie, spożywa się je w dwóch, najwyżej trzech łykach.

Zrób zakupy w naszym sklepie i otrzymaj rabat 20,00 zł na zamówienie za minimum 120,00 zł!!! 

Użyj kodu: kawowyzawrotglowy

Po czwarte: Zwyczajowo, kawę we Włoszech pija się po posiłku. Wyjątek stanowi śniadanie, kiedy to kawa poprzedza posiłek. Dodatkowo, kawa spożywana po porze śniadania nie powinna zawierać mleka, a zamawianie cappuccino po 11 rano może się spotkać ze wzgardliwym uśmieszkiem ze strony niejednego rodowitego Włocha. Jednakże istnieje wiele napojów kawowych, które możesz zamówić i wszystkie są pyszne. Poniżej prezentuję wybiórczą i krótką listę bardziej popularnych kawowych pozycji, które na pewno znajdziesz w kawiarnianym menu we Włoszech:

  • Espresso: znana we Włoszech jako "Caffe", podawana w malutkiej filiżance. Mocna w smaku, z charakterystyczną pianką na powierzchni, zwaną kremą.
  • Doppio: czyli podwójne espresso.
  • Ristretto: posiada jeszcze bardziej intensywny smak niż espresso, jest bardziej skoncentrowana, jako że zaparzana jest mniejszą ilością wody.
  • Lungo bądź Caffe Americano: to przeciwieństwo Ristretto, kawa zaparzana większą ilością wody niż typowe espresso.
  • Macchiato: Espresso z "kleksem" mlecznej pianki na powierzchni.
  • Corretto: Espresso z dodatkiem grappy, koniaku czy sambuki.
  • Cappuccino: Espresso podawane ze spienionym mlekiem, o równych proporcjach kawy, mleka i mlecznej pianki.
  • Cappuccino scuro: Cappuccino podane z mniejszą ilością mleka, tym samym jest ciemniejsze niż typowe cappuccino.
  • Cappuccino chiaro: Cappuccino podane z większą ilością mleka ( jednakże mniejszą niż w typowym caffe latte), tym samym jest jaśniejsze niż typowe cappuccino.
  • Caffe' latte: Espresso podane z większą ilością mleka niż w cappuccino i tylko z odrobiną mlecznej pianki.We Włoszech jest tradycyjnie serwowana do śniadania.
  • Latte macchiato: Duża ilość spienionego mleka z porcją espresso.

Życzę więc udanego urlopu i smacznej kawy wszystkim fanom dzienkawy.pl i jak zawsze zapraszam do odwiedzenia naszych sklepów swiezopalona.pl i wloskieespresso.pl .