Brokuł oczyść, opłucz pod bieżąco wodą. Podziel na mniejsze części. Ząbek czosnku zmiażdż, drobniutko posiekaj i utrzyj z szczyptą soli.
Zagotowuj wodę w garnku z odrobiną soli (pół łyżeczki) oraz cukrem (pół łyżeczki). Wrzucić brokuł i gotuj na małym ogniu nie więcej niż 3-4 minutki. Chcemy aby po prostu delikatnie zmiękł ale musi zachować jednocześnie jędrność. Piękny zielony kolor utrwalimy gdy zaraz po wyciągnięciu warzywa z wody opłuczemy zimną wodą (można również przygotować wodę z dużą ilością kostek lodu i włożyć brokuł po ugotowaniu).
Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i wrzuć brokuła. Dodaj od razu czosnek i delikatnie wymieszaj tak aby różyczki zachowały swój kształt. Smaż dalej nie więcej niż 1 minutę, a na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem i jeśli jest to koniecznie odrobiną soli. Podawaj na gorąco.
Zastanawiasz się jak wykorzystać tak przygotowany Brokuł? Jakby ominąć dodanie do smażonych już różyczek, czosnku to można przygotować delikatną sałatkę w wersji na zimno. Wystarczy ostudzić Brokuł i wymieszać delikatnie z sosem czosnkowym. Do tego można jeszcze dodać ugotowany makaron np. kokardki.
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11102
[opis] => Brokuł często nazwany zielonym kalafiorem jest niewątpliwie smaczniejszy, choć zapewne jest to kwestia gustu. Warzywo bogate w fosfor, wapń, chrom, żelazo oraz witaminę C. Pomaga w zwalczaniu wielu chorób i dlatego powinien możliwie często gościć na naszym stole.
[keywords] => obiad,lunch,czosnek,brokuł,dodatek do mięs
[desc] => Brokuł często nazwany zielonym kalafiorem jest niewątpliwie smaczniejszy, choć zapewne jest to kwestia gustu. Warzywo bogate w fosfor, wapń, chrom, żelazo oraz witaminę C. Pomaga w zwalczaniu wielu chorób i dlatego powinien możliwie często gościć na naszym stole.
[title] => Smażony brokuł z czosnkiem
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => obiad
[nazwa_url] => obiad
)
[1] => Array
(
[nazwa] => lunch
[nazwa_url] => lunch
)
[2] => Array
(
[nazwa] => czosnek
[nazwa_url] => czosnek
)
[3] => Array
(
[nazwa] => brokuł
[nazwa_url] => brokul
)
[4] => Array
(
[nazwa] => dodatek do mięs
[nazwa_url] => dodatek-do-mies
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => świeżutki Brokuł
[1] => 1 ząbek czosnku
[2] => sól, pieprz do smaku
[3] => oliwa/olej
)
[recipe] => Brokuł oczyść, opłucz pod bieżąco wodą. Podziel na mniejsze części. Ząbek czosnku zmiażdż, drobniutko posiekaj i utrzyj z szczyptą soli.
Zagotowuj wodę w garnku z odrobiną soli (pół łyżeczki) oraz cukrem (pół łyżeczki). Wrzucić brokuł i gotuj na małym ogniu nie więcej niż 3-4 minutki. Chcemy aby po prostu delikatnie zmiękł ale musi zachować jednocześnie jędrność. Piękny zielony kolor utrwalimy gdy zaraz po wyciągnięciu warzywa z wody opłuczemy zimną wodą (można również przygotować wodę z dużą ilością kostek lodu i włożyć brokuł po ugotowaniu).
Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i wrzuć brokuła. Dodaj od razu czosnek i delikatnie wymieszaj tak aby różyczki zachowały swój kształt. Smaż dalej nie więcej niż 1 minutę, a na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem i jeśli jest to koniecznie odrobiną soli. Podawaj na gorąco.
Zastanawiasz się jak wykorzystać tak przygotowany Brokuł? Jakby ominąć dodanie do smażonych już różyczek, czosnku to można przygotować delikatną sałatkę w wersji na zimno. Wystarczy ostudzić Brokuł i wymieszać delikatnie z sosem czosnkowym. Do tego można jeszcze dodać ugotowany makaron np. kokardki.
)
1
2008-10-13 16:29:58
Smażony brokuł z czosnkiem
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Brokuł oczyść, opłucz pod bieżąco wodą. Podziel na mniejsze części. Ząbek czosnku zmiażdż, drobniutko posiekaj i utrzyj z szczyptą soli.
Zagotowuj wodę w garnku z odrobiną soli (pół łyżeczki) oraz cukrem (pół łyżeczki). Wrzucić brokuł i gotuj na małym ogniu nie więcej niż 3-4 minutki. Chcemy aby po prostu delikatnie zmiękł ale musi zachować jednocześnie jędrność. Piękny zielony kolor utrwalimy gdy zaraz po wyciągnięciu warzywa z wody opłuczemy zimną wodą (można również przygotować wodę z dużą ilością kostek lodu i włożyć brokuł po ugotowaniu).
Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i wrzuć brokuła. Dodaj od razu czosnek i delikatnie wymieszaj tak aby różyczki zachowały swój kształt. Smaż dalej nie więcej niż 1 minutę, a na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem i jeśli jest to koniecznie odrobiną soli. Podawaj na gorąco.
Zastanawiasz się jak wykorzystać tak przygotowany Brokuł? Jakby ominąć dodanie do smażonych już różyczek, czosnku to można przygotować delikatną sałatkę w wersji na zimno. Wystarczy ostudzić Brokuł i wymieszać delikatnie z sosem czosnkowym. Do tego można jeszcze dodać ugotowany makaron np. kokardki.