Array
(
[id] => 898
[autor] => 4
[tytul] => Zakwas nie tylko na chleb
[tekst] =>
Ostatnio dostaliście od nas instrukcje, jak prawidłowo zrobić podstawowy zakwas. Jeśli jeszcze nie czytaliście, to zapraszamy: KLIK. W tekście znajdziecie nie tylko porady, jak zacząć, ale także jak dokarmiać gotowy zakwas i jak go przechowywać.
Przede wszystkim chleb
Nie da się ukryć, że większość z nas robi zawas, aby zawsze móc przygotować świeże pieczywo. Bo nie ma nic lepszego od jeszcze ciepłego bochenka. A zatem zacznijmy od chleba. Aby przygotować chleb na zakwasie, najpierw trzeba zrobić zaczyn. Najlepiej wykonać go wieczorem, bo potrzebuje on przeleżeć pod przykryciem w ciepłym miejscu minimum 12 godzin.
Zaczyn:
- ok. 2-3 łyżki zakwasu
- 150 ml wody
- 150 g mąki (np. żytniej)
Składniki mieszamy i odstawiamy. Jeśli chcesz otrzymać więcej niż 1 bochenek, odpowiednio zwiększ proporcje.
W kolejnym etapie potrzebujemy:
- 200 ml wody
- 400 g mąki (np. pół na pół żytniej i pszennej)
- ok. 1,5 łyżeczki soli
Możesz też dodać dowolne ziarna.
Składniki mieszamy, gotową masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem. Dajemy ciastu odpocząć ok. 2-3 godzin (pod przykryciem, w ciepłym miejscu). Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni na programie góra-dół (bez termoobiegu). Wkładamy blachę. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy na kolejne 45 minut. Gotowe.
W sieci możecie znaleźć wiele ciekawych wariacji na temat przepisów na chleb, więc warto poszukać i znaleźć ten, który najbardziej wam odpowiada.
A może pizza?
Tak, ciasto na pizzę również można wykonać z użyciem zakwasu. Tutaj również istnieje wiele przepisów, ale na pewno potrzebować będziesz:
- zakwas (ok. 2 łyżek)
- mąkę pszenną (ok. 4 szklanek)
- wodę (1 szklanka)
- łyżkę soli
- łyżkę oliwy
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Jeśli ciasto zbytnio się klei, dosypujemy mąki. Jeśli jest za bardzo zbite, podlewamy wodą. Teraz ciasto musi przeleżakować w lodówce, najlepiej co najmniej dobę. Podziel je na kule, owiń folią i… pozostaje czekać.
Później już tylko od twojej wyobraźni zależy, co umieścimy na gotowej pizzy.
Co jeszcze?
Zakwas może się przydać do zrobienia także placuszków, zarówno amerykańskich „pankejków”, jak i blin lub placuszków żytnich. Jeśli chodzi o te ostatnie, to są proste i szybkie w wykonaniu (jeśli już macie zakwas), a do tego naprawdę smaczne.
Wystarczy:
- 2 szklanki zakwasu żytniego
- 60 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- mąka żytnia
Mieszamy składniki, oprócz maki. Dodajemy jej tyle, aby ostatecznie ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. I smażymy na patelni.
Znalazłam różne wariacje na temat tego przepisu na blogach, m.in. u Doroty z Moje Wypieki. Zresztą, przeszukując blogi można znaleźć naprawdę wiele ciekawych pomysłów, np. na ciasta owocowe na bazie zakwasu, makarony czy inne przysmaki.
Możliwości zakwasu są ogromne!
[data] => 2020-05-05 09:29:37
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => zakwas-nie-tylko-na-chleb
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
Chleb:
- ok. 2-3 łyżki zakwasu
- 150 ml wody
- 150 g mąki (np. żytniej)
- 200 ml wody
- 400 g mąki (np. pół na pół żytniej i pszennej)
- ok. 1,5 łyżeczki soli
Pizza:
- zakwas (ok. 2 łyżek)
- mąkę pszenną (ok. 4 szklanek)
- wodę (1 szklanka)
- łyżkę soli
- łyżkę oliwy
Placki:
- 2 szklanki zakwasu żytniego
- 60 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- mąka żytnia
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 13561
[title] => Zakwas nie tylko na chleb
[keywords] => zakwas, chleb na zakwasie, pizza na zakwasie, żurek na zakwasie
[opis] => Myślisz: zakwas, w głowie masz od razu obraz pysznego, świeżego chleba z chrupiącą skórką.
Jednak z zakwasu można zrobić nie tylko pieczywo, co postaram się udowodnić w tym tekście.
Smacznego!
[desc] => Myślisz: zakwas, w głowie masz od razu obraz pysznego, świeżego chleba z chrupiącą skórką.
Jednak z zakwasu można zrobić nie tylko pieczywo, co postaram się udowodnić w tym tekście.
Smacznego!
[kategorie] => 174
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => chleb na zakwasie
[nazwa_url] => chleb-na-zakwasie
)
[1] => Array
(
[nazwa] => pizza na zakwasie
[nazwa_url] => pizza-na-zakwasie
)
[2] => Array
(
[nazwa] => zakwas
[nazwa_url] => zakwas
)
[3] => Array
(
[nazwa] => żurek na zakwasie
[nazwa_url] => zurek-na-zakwasie
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => Chleb:
[1] => ok. 2-3 łyżki zakwasu
[2] => 150 ml wody
[3] => 150 g mąki (np. żytniej)
[4] => 200 ml wody
[5] => 400 g mąki (np. pół na pół żytniej i pszennej)
[6] => ok. 1,5 łyżeczki soli
[7] => Pizza:
[8] => zakwas (ok. 2 łyżek)
[9] => mąkę pszenną (ok. 4 szklanek)
[10] => wodę (1 szklanka)
[11] => łyżkę soli
[12] => łyżkę oliwy
[13] => Placki:
[14] => 2 szklanki zakwasu żytniego
[15] => 60 g roztopionego i przestudzonego masła
[16] => 1 jajko
[17] => 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
[18] => szczypta soli
[19] => pół łyżeczki sody oczyszczonej
[20] => mąka żytnia
)
[recipe] => Ostatnio dostaliście od nas instrukcje, jak prawidłowo zrobić podstawowy zakwas. Jeśli jeszcze nie czytaliście, to zapraszamy: KLIK. W tekście znajdziecie nie tylko porady, jak zacząć, ale także jak dokarmiać gotowy zakwas i jak go przechowywać.
Przede wszystkim chleb
Nie da się ukryć, że większość z nas robi zawas, aby zawsze móc przygotować świeże pieczywo. Bo nie ma nic lepszego od jeszcze ciepłego bochenka. A zatem zacznijmy od chleba. Aby przygotować chleb na zakwasie, najpierw trzeba zrobić zaczyn. Najlepiej wykonać go wieczorem, bo potrzebuje on przeleżeć pod przykryciem w ciepłym miejscu minimum 12 godzin.
Zaczyn:
ok. 2-3 łyżki zakwasu
150 ml wody
150 g mąki (np. żytniej)
Składniki mieszamy i odstawiamy. Jeśli chcesz otrzymać więcej niż 1 bochenek, odpowiednio zwiększ proporcje.
W kolejnym etapie potrzebujemy:
200 ml wody
400 g mąki (np. pół na pół żytniej i pszennej)
ok. 1,5 łyżeczki soli
Możesz też dodać dowolne ziarna.
Składniki mieszamy, gotową masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem. Dajemy ciastu odpocząć ok. 2-3 godzin (pod przykryciem, w ciepłym miejscu). Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni na programie góra-dół (bez termoobiegu). Wkładamy blachę. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy na kolejne 45 minut. Gotowe.
W sieci możecie znaleźć wiele ciekawych wariacji na temat przepisów na chleb, więc warto poszukać i znaleźć ten, który najbardziej wam odpowiada.
A może pizza?
Tak, ciasto na pizzę również można wykonać z użyciem zakwasu. Tutaj również istnieje wiele przepisów, ale na pewno potrzebować będziesz:
zakwas (ok. 2 łyżek)
mąkę pszenną (ok. 4 szklanek)
wodę (1 szklanka)
łyżkę soli
łyżkę oliwy
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Jeśli ciasto zbytnio się klei, dosypujemy mąki. Jeśli jest za bardzo zbite, podlewamy wodą. Teraz ciasto musi przeleżakować w lodówce, najlepiej co najmniej dobę. Podziel je na kule, owiń folią i… pozostaje czekać.
Później już tylko od twojej wyobraźni zależy, co umieścimy na gotowej pizzy.
Co jeszcze?
Zakwas może się przydać do zrobienia także placuszków, zarówno amerykańskich „pankejków”, jak i blin lub placuszków żytnich. Jeśli chodzi o te ostatnie, to są proste i szybkie w wykonaniu (jeśli już macie zakwas), a do tego naprawdę smaczne.
Wystarczy:
2 szklanki zakwasu żytniego
60 g roztopionego i przestudzonego masła
1 jajko
2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej
mąka żytnia
Mieszamy składniki, oprócz maki. Dodajemy jej tyle, aby ostatecznie ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. I smażymy na patelni.
Znalazłam różne wariacje na temat tego przepisu na blogach, m.in. u Doroty z Moje Wypieki. Zresztą, przeszukując blogi można znaleźć naprawdę wiele ciekawych pomysłów, np. na ciasta owocowe na bazie zakwasu, makarony czy inne przysmaki.
Możliwości zakwasu są ogromne!
)
1
Ostatnio dostaliście od nas instrukcje, jak prawidłowo zrobić podstawowy zakwas. Jeśli jeszcze nie czytaliście, to zapraszamy: KLIK. W tekście znajdziecie nie tylko porady, jak zacząć, ale także jak dokarmiać gotowy zakwas i jak go przechowywać.
Przede wszystkim chleb
Nie da się ukryć, że większość z nas robi zawas, aby zawsze móc przygotować świeże pieczywo. Bo nie ma nic lepszego od jeszcze ciepłego bochenka. A zatem zacznijmy od chleba. Aby przygotować chleb na zakwasie, najpierw trzeba zrobić zaczyn. Najlepiej wykonać go wieczorem, bo potrzebuje on przeleżeć pod przykryciem w ciepłym miejscu minimum 12 godzin.
Zaczyn:
- ok. 2-3 łyżki zakwasu
- 150 ml wody
- 150 g mąki (np. żytniej)
Składniki mieszamy i odstawiamy. Jeśli chcesz otrzymać więcej niż 1 bochenek, odpowiednio zwiększ proporcje.
W kolejnym etapie potrzebujemy:
- 200 ml wody
- 400 g mąki (np. pół na pół żytniej i pszennej)
- ok. 1,5 łyżeczki soli
Możesz też dodać dowolne ziarna.
Składniki mieszamy, gotową masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem. Dajemy ciastu odpocząć ok. 2-3 godzin (pod przykryciem, w ciepłym miejscu). Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni na programie góra-dół (bez termoobiegu). Wkładamy blachę. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i zostawiamy na kolejne 45 minut. Gotowe.
W sieci możecie znaleźć wiele ciekawych wariacji na temat przepisów na chleb, więc warto poszukać i znaleźć ten, który najbardziej wam odpowiada.
A może pizza?
Tak, ciasto na pizzę również można wykonać z użyciem zakwasu. Tutaj również istnieje wiele przepisów, ale na pewno potrzebować będziesz:
- zakwas (ok. 2 łyżek)
- mąkę pszenną (ok. 4 szklanek)
- wodę (1 szklanka)
- łyżkę soli
- łyżkę oliwy
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy. Jeśli ciasto zbytnio się klei, dosypujemy mąki. Jeśli jest za bardzo zbite, podlewamy wodą. Teraz ciasto musi przeleżakować w lodówce, najlepiej co najmniej dobę. Podziel je na kule, owiń folią i… pozostaje czekać.
Później już tylko od twojej wyobraźni zależy, co umieścimy na gotowej pizzy.
Co jeszcze?
Zakwas może się przydać do zrobienia także placuszków, zarówno amerykańskich „pankejków”, jak i blin lub placuszków żytnich. Jeśli chodzi o te ostatnie, to są proste i szybkie w wykonaniu (jeśli już macie zakwas), a do tego naprawdę smaczne.
Wystarczy:
- 2 szklanki zakwasu żytniego
- 60 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- mąka żytnia
Mieszamy składniki, oprócz maki. Dodajemy jej tyle, aby ostatecznie ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. I smażymy na patelni.
Znalazłam różne wariacje na temat tego przepisu na blogach, m.in. u Doroty z Moje Wypieki. Zresztą, przeszukując blogi można znaleźć naprawdę wiele ciekawych pomysłów, np. na ciasta owocowe na bazie zakwasu, makarony czy inne przysmaki.
Możliwości zakwasu są ogromne!