Japońska herbata z patyczków, kukicha, choć powstaje jako efekt uboczny szlachetnych zielonych herbat, również ma swoich zwolenników. Ponieważ jest znacznie słodsza niż klasyczne herbaty i właściwie nie zawiera kofeiny, z powodzeniem można podawać ją dzieciom.
Japońska zielona herbata kukicha
Kukicha, czyli dosłownie herbata z patyczków, to efekt uboczny przygotowywania gyokuro, senchy lub matchy. Na susz nie składają się liście herbacianych krzewów, ale gałązki, z których liście te zerwano. Grubość łodyżek uzależniona jest od regionu, w którym roślina wzrastała.
Podczas ręcznego zbierania urywa się kilka centymetrów łodygi z liśćmi z czubka rośliny. Następnie liście są obrywane, a gałązki odkładane do specjalnego kosza na odpadki. Jednak zamiast do wyrzucenia, gałązki trafiają do dalszej obróbki, podobnie jak herbaciane liście. Powstaje z nich właśnie kukicha.
Smak i aromat kukicha ma faktycznie zbliżony do senchy, ale bardziej słodki. Kolor może mieć różny, od jasnożółtego po zielony. Ponieważ w składzie suszu nie ma liści, które są bogate w teinę, kukicha zawiera niewielką ilość kofeiny. Można zarówno podawać ją dzieciom, jak i popijać przed snem.
Jak działa kukicha?
Ta japońska herbata nie pobudza jak inne zielone herbaty, ale wręcz przeciwnie - wycisza, pomaga złagodzić nastrój, uspokaja. Pomimo braku kofeiny zachowała to, co dobre dla zdrowia i kondycji organizmu - zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się komórek.
Jak zaparzać kukichę?
Choć nie składa się z listków, susz zaparzamy podobnie jak inne zielone herbaty. Wodę odstawiamy do przestudzenia do temperatury 70-80 stopni Celsjusza. Do dzbanka wsypujemy łyżeczkę suszu i zalewamy 200 ml wody.
Zależnie od tego, jak intensywny napar chcemy uzyskać, parzenie powinno trwać od 1 do 3 minut. Następnie przelewamy napar do filiżanek lub czarek. Fusy można zalać jeszcze kilkakrotnie, za każdym razem wydłużając czas parzenia o ok. 1 minutę.
Wyjątkiem jest kukicha prażona - herbata, w której patyczki przed suszeniem poddano prażeniu na złotobrązowy kolor. Według niektórych smakoszy tę herbatę można zalewać nawet wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Osiąga się wtedy bardziej intensywny, niemal zbożowy aromat.
[data] => 2022-06-13 12:22:10
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => kukicha---japonska-herbata-z----patyczkow-i-lodyzek--jak-parzyc-
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 8
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 18131
[keywords] => herbata, zielona herbata, przepis, ciekawostki, kukicha, japonia
[opis] => Japońska herbata z patyczków, kukicha, choć powstaje jako efekt uboczny szlachetnych zielonych herbat, również ma swoich zwolenników. Ponieważ jest znacznie słodsza niż klasyczne herbaty i właściwie nie zawiera kofeiny, z powodzeniem można podawać ją dzieciom.
[desc] => Japońska herbata z patyczków, kukicha, choć powstaje jako efekt uboczny szlachetnych zielonych herbat, również ma swoich zwolenników. Ponieważ jest znacznie słodsza niż klasyczne herbaty i właściwie nie zawiera kofeiny, z powodzeniem można podawać ją dzieciom.
[title] => Kukicha - japońska herbata z… patyczków i łodyżek. Jak parzyć?
[kategorie] => 203
[powiazane] => 610,609,619,628,637,764,818
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[1] => Array
(
[nazwa] => zielona herbata
[nazwa_url] => zielona-herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[3] => Array
(
[nazwa] => ciekawostki
[nazwa_url] => ciekawostki
)
[4] => Array
(
[nazwa] => kukicha
[nazwa_url] => kukicha
)
[5] => Array
(
[nazwa] => japonia
[nazwa_url] => japonia
)
)
)
1
2022-06-13 12:22:10
Kukicha - japońska herbata z… patyczków i łodyżek. Jak parzyć?
Autor:Zuzanna Urbaniak
Lubię kawę i pączki ;)
Japońska herbata z patyczków, kukicha, choć powstaje jako efekt uboczny szlachetnych zielonych herbat, również ma swoich zwolenników. Ponieważ jest znacznie słodsza niż klasyczne herbaty i właściwie nie zawiera kofeiny, z powodzeniem można podawać ją dzieciom.
Japońska zielona herbata kukicha
Kukicha, czyli dosłownie herbata z patyczków, to efekt uboczny przygotowywania gyokuro, senchy lub matchy. Na susz nie składają się liście herbacianych krzewów, ale gałązki, z których liście te zerwano. Grubość łodyżek uzależniona jest od regionu, w którym roślina wzrastała.
Podczas ręcznego zbierania urywa się kilka centymetrów łodygi z liśćmi z czubka rośliny. Następnie liście są obrywane, a gałązki odkładane do specjalnego kosza na odpadki. Jednak zamiast do wyrzucenia, gałązki trafiają do dalszej obróbki, podobnie jak herbaciane liście. Powstaje z nich właśnie kukicha.
Smak i aromat kukicha ma faktycznie zbliżony do senchy, ale bardziej słodki. Kolor może mieć różny, od jasnożółtego po zielony. Ponieważ w składzie suszu nie ma liści, które są bogate w teinę, kukicha zawiera niewielką ilość kofeiny. Można zarówno podawać ją dzieciom, jak i popijać przed snem.
Jak działa kukicha?
Ta japońska herbata nie pobudza jak inne zielone herbaty, ale wręcz przeciwnie - wycisza, pomaga złagodzić nastrój, uspokaja. Pomimo braku kofeiny zachowała to, co dobre dla zdrowia i kondycji organizmu - zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się komórek.
Jak zaparzać kukichę?
Choć nie składa się z listków, susz zaparzamy podobnie jak inne zielone herbaty. Wodę odstawiamy do przestudzenia do temperatury 70-80 stopni Celsjusza. Do dzbanka wsypujemy łyżeczkę suszu i zalewamy 200 ml wody.
Zależnie od tego, jak intensywny napar chcemy uzyskać, parzenie powinno trwać od 1 do 3 minut. Następnie przelewamy napar do filiżanek lub czarek. Fusy można zalać jeszcze kilkakrotnie, za każdym razem wydłużając czas parzenia o ok. 1 minutę.
Wyjątkiem jest kukicha prażona - herbata, w której patyczki przed suszeniem poddano prażeniu na złotobrązowy kolor. Według niektórych smakoszy tę herbatę można zalewać nawet wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Osiąga się wtedy bardziej intensywny, niemal zbożowy aromat.