Kawa zielona jest w ostatnim czasie bardzo ceniona przez miłośników zdrowego trybu życia. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o jej cechach, zapraszamy do lektury tego artykułu!

 

Czym różni się kawa zielona od palonej?

Metoda produkcji zielonej kawy jest inna niż w przypadku naszej ulubionej świeżo palonej kawy. Różni się jednak po prostu tym, że jej ziarna nie są poddane obróbce cieplnej. Rezultatem jest produkt zachowujący bardzo duże stężenie polifenoli, które w połączeniu z kofeiną są źródłem jego właściwości.

Ziarna kawy zielonej są bardzo twarde. W praktyce oznacza to, że nie wolno ich mielić w młynkach elektrycznych. Najlepiej jest zatem kupować tego typu kawę w formie zmielonej, najczęściej w moździerzu.

Skoro kawa zielona nie jest poddawana procesowi palenia, łatwo się domyślić, iż smakiem różni się od czarnej. Uznawana jest za dosyć cierpką, jednak w połączeniu z mlekiem, miodem czy przyprawami takimi jak cynamon czy goździki jej smak "może" stać się naprawdę przyjemny.

Zieloną kawę zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza i zaparzamy przez około pięć minut. Bardzo dobre efekty można uzyskać używając do zaparzania French Pressa, który oddzieli fusy od naparów.

 

Jakie są właściwości zdrowotne zielonej kawy?

Dużo mówi się o właściwościach zdrowotnych zielonej kawy, ale na czym dokładnie one polegają? Z perspektywy odchudzania bardzo ważny jest przede wszystkim fakt, iż w połączeniu z kofeiną zawarty w niej kwas chlorogenowy pozwala aż o siedem procent zmniejszyć wchłanianie glukozy z pożywienia. W rezultacie organizm jest zmuszony do wykorzystania wcześniej zabranych nakładów cukrów. Dzięki temu zielona kawa sprzyja spalaniu kalorii.

Warto przy tym wspomnieć, iż zielona kawa może pomóc w ograniczeniu podjadania. Dzięki zawartości kwasu chlorogenowego hamuje nagłe napady "wilczego głodu", przez które wielu z nas nie może powstrzymać się przed sięganiem po ulubione przekąski o nierzadko dziwnych porach dnia i nocy...

Co więcej, dzięki zawartości kofeiny spożywanie zielonej kawy zmniejsza odczuwanie wysiłku fizycznego w trakcie ćwiczeń. Dzięki temu nawet osoby, którym ciężko zmusić się do aktywnego spędzania wolnego czasu, mają szansę w końcu się przemóc!

Pamiętajmy jednak, że samo regularne spożywanie zielonej kawy nie sprawi, że magicznie zaczniemy tracić kilogramy. Jeżeli nasza dieta obfituje w tłuszcze, będziemy musieli ją zmienić, ponieważ przy ich dużej zawartości kwas chlorogenowy nie może działać w opisany powyżej sposób. Kluczowe okażą się również oczywiście ćwiczenia fizyczne, jednak jak już zdążyliśmy nadmienić, zielona kawa może sprawić, że zabierzemy się za nie o wiele chętniej!

Warto wiedzieć, że właściwości zdrowotne zielonej kawy są ciągle poddawane badaniom przez specjalistów. Istnieje zatem duże prawdopodobieństwo, że wkrótce poznamy nowe!

 

Nie tylko odchudzanie

Picie zielonej kawy pozwala długofalowo zadbać o zdrowie organizmu w sposób również wykraczający poza walkę z nadwagą. Kwas chlorogenowy należy do grupy przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspiera oczyszczanie organizmu z wolnych rodników i metali ciężkich, zapobiegając w ten sposób nowotworom.

Warto zwrócić uwagę również na zawartość kwasu salicylowego, który działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Ten typ kawy ma również właściwości żółciopędne, dzięki którym chroni przed dolegliwościami wątroby.

 

Zielona kawa to zdrowy sposób na pobudzenie

Kawę pijemy dla smaku i zdrowia, jednak najczęściej wymienianą motywacją do jej picia pozostaje  jakże potrzebny każdego dnia zastrzyk energii. Tutaj kawa zielona również bardzo dobrze zdaje egzamin! W jej składzie znajduje się mniejsza zawartość kofeiny w porównaniu do kawy palonej.

 

Kto nie powinien pić zielonej kawy?

Właściwości zdrowotne zielonej kawy brzmią pociągająco, ale czy są przeciwwskazania? Niestety tak. Nie powinny jej spożywać dzieci w wieku do szesnastu lat, kobiety w ciąży lub karmiące piersią, a także osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze lub choroby serca.