W Etiopii spotkamy wiele wysokiej jakości odmiany kawy, które nie pojawiają się nigdzie na świecie. Ich nazwy wywodzą się odpowiednio z etiopskich regionów Kefa, Sidamo i Yirga Cheffe (który jest podregionem Sidamo). Ich nazwy odnoszą się do miejsc pochodzenia, a nie do osobnych odmian uprawnych.
Przykładowo, odmiana Limu rośnie i dojrzewa w regionie Oromia, w południowo-wschodniej części Etiopii i uprawiana jest na wysokości 1800 m n.p.m. Jest odporna na ewentualne choroby krzewów kawowych.
Z kolei region Sidamo mieści się na południe od stolicy Etiopii, Addis Abeby. Tam kawę uprawia się od wieków ze względu na idealne warunki klimatyczne oraz odpowiednią wysokość upraw i żyzną glebę.
Etiopskie kawy posiadają mocny i głęboki smak, który trudno pomylić.
[data] => 2019-08-01 13:27:00
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => odmiany-kawy-limu-sidamo-yirgacheffe
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11731
[keywords] => arabica,kawy,limu,odmiana,LIMU, sidamo,SIDAMO,yirgacheffe,YIRGACHEFFE
[opis] => W Etiopii spotkamy wiele wysokiej jakości odmiany kawy, które nie pojawiają się nigdzie na świecie. Ich nazwy wywodzą się odpowiednio z etiopskich regionów Kefa, Sidamo i Yirga Cheffe (który jest podregionem Sidamo).
[desc] => W Etiopii spotkamy wiele wysokiej jakości odmiany kawy, które nie pojawiają się nigdzie na świecie. Ich nazwy wywodzą się odpowiednio z etiopskich regionów Kefa, Sidamo i Yirga Cheffe (który jest podregionem Sidamo).
[title] => Odmiany kawy: LIMU, SIDAMO, YIRGACHEFFE
[kategorie] => 181
[powiazane] => 782,783,787,790,804,805,806,812
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => arabica
[nazwa_url] => arabica
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kawy
[nazwa_url] => kawy
)
[2] => Array
(
[nazwa] => Yirgacheffe
[nazwa_url] => Yirgacheffe
)
[3] => Array
(
[nazwa] => sidamo
[nazwa_url] => sidamo
)
[4] => Array
(
[nazwa] => odmiana
[nazwa_url] => odmiana
)
[5] => Array
(
[nazwa] => limu
[nazwa_url] => limu
)
[6] => Array
(
[nazwa] => LIMU
[nazwa_url] => LIMU
)
[7] => Array
(
[nazwa] => SIDAMO
[nazwa_url] => SIDAMO
)
[8] => Array
(
[nazwa] => yirgacheffe
[nazwa_url] => yirgacheffe
)
[9] => Array
(
[nazwa] => YIRGACHEFFE
[nazwa_url] => YIRGACHEFFE
)
[10] => Array
(
[nazwa] => Sidamo
[nazwa_url] => Sidamo
)
[11] => Array
(
[nazwa] => Limu
[nazwa_url] => Limu
)
)
)
1
2019-08-01 13:27:00
Odmiany kawy: LIMU, SIDAMO, YIRGACHEFFE
Autor:Marta Daszkiewicz
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
W Etiopii spotkamy wiele wysokiej jakości odmiany kawy, które nie pojawiają się nigdzie na świecie. Ich nazwy wywodzą się odpowiednio z etiopskich regionów Kefa, Sidamo i Yirga Cheffe (który jest podregionem Sidamo). Ich nazwy odnoszą się do miejsc pochodzenia, a nie do osobnych odmian uprawnych.
Przykładowo, odmiana Limu rośnie i dojrzewa w regionie Oromia, w południowo-wschodniej części Etiopii i uprawiana jest na wysokości 1800 m n.p.m. Jest odporna na ewentualne choroby krzewów kawowych.
Z kolei region Sidamo mieści się na południe od stolicy Etiopii, Addis Abeby. Tam kawę uprawia się od wieków ze względu na idealne warunki klimatyczne oraz odpowiednią wysokość upraw i żyzną glebę.
Etiopskie kawy posiadają mocny i głęboki smak, który trudno pomylić.