Array
(
[id] => 933
[autor] => 4
[tytul] => Jak rozpocząć przygodę z Delter Coffee Press?
[tekst] =>
Na kawowym rynku od niedawna można spotkać nowe urządzenie do parzenia kawy – Delter Coffee Press. Wygląd może być znajomy, ale to tylko pierwsze wrażenie. Ostatnio opisałam podstawowe różnice między Delter Coffee Press a AeroPressem. Teraz pora przybliżyć nieco działanie tego pierwszego.
Zabrałam dla Was kilka przepisów, które mogą stać się początkiem prawdziwej przygody i poznania szerokich możliwości tego urządzenia.
Zacznijmy od bazowego przepisu podawanego przez producenta:
Przygotuj 12 gramów kawy zmielonej na średnią grubość, pomiędzy grubością do french press a espresso.
Przelej filtr gorącą wodą. Włóż tłok do komory, upewnij się, że został wepchnięty do samego końca.
Wsyp kawę i dobrze zakręć nakrętkę.
Wlej do komory 200 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza.
Wyciągnij tłok, aż dojdzie on do poziomu wody 50 ml i naciśnij, by rozpocząć proces parzenia. Zalecane jest użycie niewielkiej siły.
Wyciągnij tłok do linii 150 ml i przeciśnij ponownie.
Następnie wyciągnij tłok do linii 100 ml i ponownie przeciśnij po raz ostatni.
Ten przepis można podwoić, czyli użyć 24 gramów kawy, a po przejściu powyższych kroków dolać do komory kolejne 200 ml i przecisnąć wg podanych zasad.
Preinfuzja trwa 45 sekund. Wyciągamy tłok na 50 ml i przeciskamy dość mocno.
Następnie wyciągamy do poziomu 100 ml i naciskamy ze średnią siłą.
Kolejny raz wyciągamy tłok do poziomy 70 ml i przeciskamy dość delikatnie.
Cały proces parzenia powinien zająć ok. 2:15.
Alternative Brewing podaje z kolei taki przepis:
20 gramów kawy (zmielonych na poziomie 10 młynka elektrycznego Barattza)
200 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza.
Preinfuzja: wyciągamy tłok na 50 ml, czekamy 40 sekund i przeciskamy powoli.
Wyciągnij tłok na wysokość 150 ml wody i przeciskaj powoli przez 1 minutę.
Cały proces parzenia powinien zająć ok. 2:10.
Przepis wg Zest Speciality Coffee
Przygotuj 14 gramów kawy zmielonej na średnią grubość, drobniej niż pod metody przelewowe, ale grubiej niż pod espresso.
Wlej 200 ml wody o temperaturze 95 stopni.
Wyciągnij tłok do poziomu wody 50 ml i naciśnij, by rozpocząć proces preinfuzji.
Wyciągnij tłok do linii 100 ml i przeciśnij ponownie.
Ponownie wyciągnij tłok do linii 100 ml i przeciśnij kolejny raz.
Cały proces parzenia powinien zająć ok. 1:30.
Jak widzicie, różnica polega przede wszystkim na ilości przeciśnięć tłoka i ilości wody potrzebnej do tego. Delter Coffee Press pozwala na podwajanie porcji i przygotowanie kawy dla dwóch, a nawet dla trzech osób.
Warto więc poeksperymentować w domu i znaleźć metodę, która pozwoli uzyskać najlepszy możliwy smak.
[data] => 2020-09-06 11:33:20
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => jak-rozpoczac-przygode-delter-coffee-press
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 14345
[title] => Jak rozpocząć przygodę z Delter Coffee Press?
[desc] => Na kawowym rynku od niedawna można spotkać nowe urządzenie do parzenia kawy – Delter Coffee Press. Wygląd może być znajomy, ale to tylko pierwsze wrażenie. Ostatnio opisałam podstawowe różnice między Delter Coffee Press a AeroPressem. Teraz pora przybliżyć nieco działanie tego pierwszego.
[keywords] => kawa, delter coffee, delter coffee press, przepisy,przepis
[opis] => Na kawowym rynku od niedawna można spotkać nowe urządzenie do parzenia kawy – Delter Coffee Press. Wygląd może być znajomy, ale to tylko pierwsze wrażenie. Ostatnio opisałam podstawowe różnice między Delter Coffee Press a AeroPressem. Teraz pora przybliżyć nieco działanie tego pierwszego.
[powiazane] => 931,933
[kategorie] => 36
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => delter coffee
[nazwa_url] => delter-coffee
)
[1] => Array
(
[nazwa] => delter coffee press
[nazwa_url] => delter-coffee-press
)
[2] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[3] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[4] => Array
(
[nazwa] => przepisy
[nazwa_url] => przepisy
)
)
)
1
2020-09-06 11:33:20
Jak rozpocząć przygodę z Delter Coffee Press?
Autor:Marta Daszkiewicz
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Na kawowym rynku od niedawna można spotkać nowe urządzenie do parzenia kawy – Delter Coffee Press. Wygląd może być znajomy, ale to tylko pierwsze wrażenie. Ostatnio opisałam podstawowe różnice między Delter Coffee Press a AeroPressem. Teraz pora przybliżyć nieco działanie tego pierwszego.
Zabrałam dla Was kilka przepisów, które mogą stać się początkiem prawdziwej przygody i poznania szerokich możliwości tego urządzenia.
Zacznijmy od bazowego przepisu podawanego przez producenta:
Przygotuj 12 gramów kawy zmielonej na średnią grubość, pomiędzy grubością do french press a espresso.
Przelej filtr gorącą wodą. Włóż tłok do komory, upewnij się, że został wepchnięty do samego końca.
Wsyp kawę i dobrze zakręć nakrętkę.
Wlej do komory 200 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza.
Wyciągnij tłok, aż dojdzie on do poziomu wody 50 ml i naciśnij, by rozpocząć proces parzenia. Zalecane jest użycie niewielkiej siły.
Wyciągnij tłok do linii 150 ml i przeciśnij ponownie.
Następnie wyciągnij tłok do linii 100 ml i ponownie przeciśnij po raz ostatni.
Ten przepis można podwoić, czyli użyć 24 gramów kawy, a po przejściu powyższych kroków dolać do komory kolejne 200 ml i przecisnąć wg podanych zasad.
Preinfuzja trwa 45 sekund. Wyciągamy tłok na 50 ml i przeciskamy dość mocno.
Następnie wyciągamy do poziomu 100 ml i naciskamy ze średnią siłą.
Kolejny raz wyciągamy tłok do poziomy 70 ml i przeciskamy dość delikatnie.
Cały proces parzenia powinien zająć ok. 2:15.
Alternative Brewing podaje z kolei taki przepis:
20 gramów kawy (zmielonych na poziomie 10 młynka elektrycznego Barattza)
200 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza.
Preinfuzja: wyciągamy tłok na 50 ml, czekamy 40 sekund i przeciskamy powoli.
Wyciągnij tłok na wysokość 150 ml wody i przeciskaj powoli przez 1 minutę.
Cały proces parzenia powinien zająć ok. 2:10.
Przepis wg Zest Speciality Coffee
Przygotuj 14 gramów kawy zmielonej na średnią grubość, drobniej niż pod metody przelewowe, ale grubiej niż pod espresso.
Wlej 200 ml wody o temperaturze 95 stopni.
Wyciągnij tłok do poziomu wody 50 ml i naciśnij, by rozpocząć proces preinfuzji.
Wyciągnij tłok do linii 100 ml i przeciśnij ponownie.
Ponownie wyciągnij tłok do linii 100 ml i przeciśnij kolejny raz.
Cały proces parzenia powinien zająć ok. 1:30.
Jak widzicie, różnica polega przede wszystkim na ilości przeciśnięć tłoka i ilości wody potrzebnej do tego. Delter Coffee Press pozwala na podwajanie porcji i przygotowanie kawy dla dwóch, a nawet dla trzech osób.
Warto więc poeksperymentować w domu i znaleźć metodę, która pozwoli uzyskać najlepszy możliwy smak.