Orzechy, suszone owoce, mleko roślinne, miód - baton energetyczny, który z przepisu zrobimy sami w domu, będzie znacznie zdrowszy niż większość dostępnych w sklepach produktów tego typu. Ogromną zaletą samodzielnego przygotowywania batonów energetycznych jest także możliwość samodzielnego skomponowania składników według naszych upodobań.

Zdrowy baton energetyczny, czyli jaki?

Długie spacery, rowerowe wyprawy, górskie wędrówki albo dłuższy czas poza domem - w każdej z tych sytuacji mogą przydać się nam zdrowe i sycące batony energetyczne - wzmocnią, zaspokoją głód, uzupełnią brakujące mikroelementy. A do tego zajmują mało miejsca i niewiele ważą. 

Oczywiście w sklepach znajdziemy mnóstwo gotowych batonów energetycznych. Niektóre dedykowane są osobom uprawiającym konkretny rodzaj ruchu. Jednak nic nie zastąpi samodzielnie zrobionych przekąsek - możemy zdecydować o ich smaku, proporcji składników, nie używamy sztucznych konserwantów ani wzmacniaczy smaku. 

Jednocześnie należy pamiętać, że chociaż smaczny i zdrowy, baton energetyczny jest prawdziwą bombą kaloryczną. Nie powinniśmy ich traktować jak marchewki do przegryzienia, ale jako uzupełnienie mikroelementów, które straciliśmy w wyniki wzmożonego wysiłku fizycznego lub umysłowego.

Jakie składniki na baton energetyczny?

Istnieje wiele przepisów na domowe batony, do pewnego stopnia można je samodzielnie modyfikować. Nie wszystkie poniższe grupy składników muszą pojawić się w każdym wypieku - mogą być to batony energetyczne bez mąki, bez mleka, bez orzechów itd. Kaloryczność i wartości odżywcze różnych wyrobów będą się więc od siebie różnić.

Składniki na batony energetyczne możemy podzielić na kilka grup:

  • płatki - stanowią bazę, najważniejszy wypełniacz naszych batonów. Mogą być owsiane, żytnie, jęczmienne itd., ale można zastąpić je także niezbożowymi produktami, jak płatki ryżowe czy gryczane.

  • mąka - zarówno glutenowe, jak i bezglutenowe mąki znajdą tu zastosowanie. Lepiej wybierać te delikatniejsze, by nie zdominowały smaku wypieku.

  • mleko - zazwyczaj są to mleka roślinne, których zadaniem jest spęcznienie innych składników lub uzyskanie jednolitej masy. Mleko z reguły można zastąpić wodą. 

  • orzechy, ziarna i nasiona - decydują o smaku i wartościach odżywczych batonów, ale także o kaloryczności. Dostarczają spora dawkę tłuszczu. Niektóre orzechy czy nasiona warto najpierw uprażyć. Te większe zazwyczaj trzeba jeszcze posiekać.

  • suszone owoce - odpowiadają przede wszystkim za zawartość cukru. Decydują o smaku. Właściwie wszystkie suszone owoce się tu sprawdzą. Niektóre przed dodaniem do masy trzeba namoczyć lub pokroić.

  • owoce i warzywa - najczęściej banany, ale też dynie czy buraki - stosuje się jako wypełniacz i masę łączącą pozostałe składniki. Nadają charakterystycznego, słodkiego smaku. 

  • cukier - w formie sypkiej właściwie nie jest potrzebny, jeśli dodamy owoce. Jednak jeśli nie używamy mleka i mąki, przydatne mogą okazać się miód, syrop klonowy itp, aby związać składniki. 

Przepisy na batony energetyczne

Do przygotowania większość batonów energetycznych potrzebny jest piekarnik, jednak niektóre można zrobić wyłącznie wykorzystując garnek czy patelnię. Poniższe przepisy należy traktować jako inspirację. Warto eksperymentować i zamieniać składniki, by znaleźć smak, który najbardziej nam odpowiada.

Dyniowo-morelowe batony energetyczne

Składniki

Dynię kroimy na drobne kawałki i pieczemy na patelni na małym ogniu bez tłuszczu, aż lekko zbrązowieje. Następnie miksujemy ją. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, dodajemy zmiksowaną dynię, całość mieszamy łyżką i odstawiamy na ok. 30 min. 

Następnie nagrzewamy piekarnik i przekładamy masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40 minut. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki. Batony warto trzymać zawinięte w papier śniadaniowy, które odbierze ewentualny nadmiar tłuszczu.

Batony energetyczne z wiórkami kokosowymi

Składniki

Kaszę wsypujemy do sitka i przelewamy wrzątkiem. Wrzucamy do garnka, dodajemy mleko i cukier trzcinowy. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Po tym czasie przekładamy kaszę do miski i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie do miski dodajemy rozgniecionego banana, pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę, wygładzając ją na górze. Pieczemy przez ok. 25 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na batony energetyczne.

Daktylowe batony energetyczne

Składniki

Daktyle moczymy przez ok. godzinę w ciepłej wodzie. W międzyczasie mielimy na drobne kawałki orzechy i siemię lniane. Przesypujemy je do naczynia, a do blendera przekładamy dobrze odcedzone daktyle i mielimy je na masę. Dodajemy do niej orzechy i siemię i ponownie mieszamy, aż całość będzie jednolita i kleista. 

Zamykane pudełko lub foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę, dobrze ją wygładzając. Jeśli używamy foremki, szczelnie zawijamy ją folią aluminiową. Naczynie wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę. Po wyjęciu kroimy w batony i przechowujemy w lodówce.