Array
(
[id] => 1055
[autor] => 40
[tytul] => Która kasza jest najzdrowsza?
[tekst] =>
Najzdrowsze kasze, ich rodzaje i właściwości
Wybór kasz na rynku spożywczym jest obecnie tak duży, że wyzwaniem może okazać się kupno tej, która najlepiej dostosowana jest do naszych potrzeb. Czym właściwie jest kasza? To nasiona zbóż, które nadają się do jedzenia i zarazem nie zostały zmielone zbyt drobno. Kasze zawierają skrobię i białko, pozostając przy tym stosunkowo kalorycznymi produktami, są to jednak kalorie cenne dla organizmu. Poznaj najzdrowsze kasze, właściwości i kaloryczność każdej z nich. W sklepie internetowym Świeżo Palona znajdziesz bio kasze pełne cennych składników odżywczych w atrakcyjnych cenach.
Kasza gryczana – właściwości odżywcze
Jeśli zastanawiasz się, która kasza najzdrowsza będzie przy częstym spożyciu, odpowiedź jednogłośne brzmi: to kasza gryczana. Kasza gryczana pozyskiwana z nasion gryki występuje w dwóch wariantach, jako kasza gryczana ciemna palona (https://swiezopalona.pl/produkt/5211/bio-planet-kasza-gryczana-palona-bio-500g) lub jako kasza gryczana jasna niepalona (https://swiezopalona.pl/produkt/5210/bio-planet-kasza-gryczana-niepalona-bezglutenowa-bio-500g) – ta druga jest jeszcze bogatsza w składniki odżywcze. Kasza gryczana to źródło cennych aminokwasów niewytwarzanych przez ludzki organizm, czyli lizyny i tryptofanu, a także łatwo przyswajalnego białka. Kasza gryczana zawiera dużo węglowodanów i przy tym niewiele tłuszczu, a jej skład bogaty jest w witaminy B1, B2, E oraz sole mineralne, w tym magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, jod i wiele innych. Osoby będące na diecie odchudzającej również powinny sięgnąć po kaszę gryczaną, bo w 100 g kaszy znajdują się zaledwie 92 kalorie.
Kasza gryczana właściwości prozdrowotnych ma naprawdę wiele: wzmacnia naczynia krwionośne, oczyszcza organizm z toksyn, korzystnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia jelita, obniża cholesterol, reguluje ciśnienie, może działać przeciwnowotworowo, a liście gryki stosuje się również w leczeniu żylaków i krwawień. Kasza gryczana to bogactwo cennych składników, a jej indeks glikemiczny jest bardzo niski, dlatego mogą ją spożywać również osoby chorujące na cukrzycę. Kaszę zaleca się także osobom borykającym się z żylakami, krwotokami z nosa czy cierpiącym na hemoroidy.
W przypadku pozyskiwanej z ziaren prosa kaszy jaglanej, właściwości lecznicze wybijają się na pierwszy plan – działa ona przeciwwirusowo, łagodzi stan zapalny błon śluzowych, dlatego można leczyć nią katar. Ponadto poprawia pamięć i koncentrację, a także reguluje poziom cholesterolu, za co odpowiedzialna jest zawarta w niej lecytyna, która w ten sposób niweluje ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Kasza jaglana bogata jest też w cynk zwiększający odporność organizmu, a także żelazo. Dodatkowo zapobiega powstawaniu zakrzepów. Zawarty w niej krzem wpływa zaś na prawidłowy wzrost i wygląd włosów i paznokci, a także poprawia kondycję skóry. Kasza jaglana jest bezglutenowa i można spożywać ją zarówno do dań obiadowych, jak i deserów. To jednak nie wszystkie jej zalety – zawartość kalorii w kaszy jaglanej również zachęca do jej spożywania – w 100 g znajduje się zaledwie 119 kcal. Kasza jaglana zawiera niewiele skrobi, za to sporo dobrze przyswajalnego białka, a także witaminy B1, B2, B6, E żelazo i miedź. Zarówno ona, jak i gryczana dbają o odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Ta popularna kasza pozyskiwana z jęczmienia ma wiele właściwości prozdrowotnych, jednak warto pamiętać, że zawiera gluten. Oprócz tego bogata jest w błonnik i witaminy B6, K i E, a także sole mineralne, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. To odpowiednia kasza dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi oraz cierpiących na nadciśnienie. Zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, korzystnie wpływa także na osoby zmagające się z depresją. Niacyna zawarta w niej poprawia kondycję włosów i paznokci. Kasza jęczmienna kalorii ma mniej więcej tyle co inne kasze – 123 kcal na 100 g.
Kasza manna, pozyskiwana z pszenicy, jest lekkostrawna, dlatego doskonale nadaje się do śniadań i deserów dla dzieci, a także dla osób borykających się z problemami zdrowotnymi. W kaszy mannie kalorie grają jednak pierwsze skrzypce, dlatego niekoniecznie jest odpowiednia dla osób na diecie odchudzającej, sprawdzi się natomiast w przypadku tych mających problemy z żołądkiem, wątrobą i trzustką. Kaszę mannę stosuje się także w przypadku stanów zapalnych układu pokarmowego. Ponadto jest również źródłem jodu, magnezu, żelaza, potasu, kwasu foliowego i witamin B1, B2, B3 i B6.
W której kaszy kalorii jest najmniej?
Najmniej kaloryczną kaszą jest kasza gryczana, jeśli jednak szukasz zdrowej opcji, wiele ich rodzajów zalicza się do najzdrowszych, więc śmiało możesz sięgać po różne rodzaje: jaglaną, jęczmienną, bulgur czy quinoa. Każda z nich ma wiele specyficznych właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu, dlatego warto włączyć zdrowe kasze do swojej diety. Warto także pamiętać, że w przypadku każdej kaszy, kalorii po ugotowaniu jest znacznie mniej niż początkowo.
[data] => 2021-09-29 13:34:45
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => ktora-kasza-jest-najzdrowsza-
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 16903
[title] => Która kasza jest najzdrowsza?
[desc] => Wraz z rosnącą popularnością diety wegetariańskiej, wegańskiej, a także również niskowęglowodanowej, coraz częściej zaczęliśmy sięgać po różnego rodzaju kasze, które w kuchni zazwyczaj zastępują ziemniaki, makaron lub ryż. Zdrowa kasza wydaje nam się doskonałym zamiennikiem wymienionych produktów, ponieważ zawiera znacznie mniej „pustych węglowodanów”, a podobnie jak one wywołuje poczucie sytości po posiłku. Znaczna część kasz pozbawiona jest glutenu, do tego są one mniej kaloryczne, zawierają wiele witamin i soli mineralnych, a niektóre mają dodatkowo prozdrowotne właściwości. No właśnie, czy rzeczywiście wszystkie kasze są zdrowe? Która jest najzdrowsza? Po jakie warto sięgać najczęściej? Ile mają kalorii? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule.
[keywords] => kulinarne, zdrowie, kasza, żywność
[opis] => Wraz z rosnącą popularnością diety wegetariańskiej, wegańskiej, a także również niskowęglowodanowej, coraz częściej zaczęliśmy sięgać po różnego rodzaju kasze, które w kuchni zazwyczaj zastępują ziemniaki, makaron lub ryż. Zdrowa kasza wydaje nam się doskonałym zamiennikiem wymienionych produktów, ponieważ zawiera znacznie mniej „pustych węglowodanów”, a podobnie jak one wywołuje poczucie sytości po posiłku. Znaczna część kasz pozbawiona jest glutenu, do tego są one mniej kaloryczne, zawierają wiele witamin i soli mineralnych, a niektóre mają dodatkowo prozdrowotne właściwości. No właśnie, czy rzeczywiście wszystkie kasze są zdrowe? Która jest najzdrowsza? Po jakie warto sięgać najczęściej? Ile mają kalorii? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule.
[kategorie] => 353
[powiazane] => 976,1004
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => zdrowie
[nazwa_url] => zdrowie
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kulinarne
[nazwa_url] => kulinarne
)
[2] => Array
(
[nazwa] => żywność
[nazwa_url] => zywnosc
)
[3] => Array
(
[nazwa] => kasza
[nazwa_url] => kasza
)
)
)
1
2021-09-29 13:34:45
Która kasza jest najzdrowsza?
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Najzdrowsze kasze, ich rodzaje i właściwości
Wybór kasz na rynku spożywczym jest obecnie tak duży, że wyzwaniem może okazać się kupno tej, która najlepiej dostosowana jest do naszych potrzeb. Czym właściwie jest kasza? To nasiona zbóż, które nadają się do jedzenia i zarazem nie zostały zmielone zbyt drobno. Kasze zawierają skrobię i białko, pozostając przy tym stosunkowo kalorycznymi produktami, są to jednak kalorie cenne dla organizmu. Poznaj najzdrowsze kasze, właściwości i kaloryczność każdej z nich. W sklepie internetowym Świeżo Palona znajdziesz bio kasze pełne cennych składników odżywczych w atrakcyjnych cenach.
Kasza gryczana – właściwości odżywcze
Jeśli zastanawiasz się, która kasza najzdrowsza będzie przy częstym spożyciu, odpowiedź jednogłośne brzmi: to kasza gryczana. Kasza gryczana pozyskiwana z nasion gryki występuje w dwóch wariantach, jako kasza gryczana ciemna palona (https://swiezopalona.pl/produkt/5211/bio-planet-kasza-gryczana-palona-bio-500g) lub jako kasza gryczana jasna niepalona (https://swiezopalona.pl/produkt/5210/bio-planet-kasza-gryczana-niepalona-bezglutenowa-bio-500g) – ta druga jest jeszcze bogatsza w składniki odżywcze. Kasza gryczana to źródło cennych aminokwasów niewytwarzanych przez ludzki organizm, czyli lizyny i tryptofanu, a także łatwo przyswajalnego białka. Kasza gryczana zawiera dużo węglowodanów i przy tym niewiele tłuszczu, a jej skład bogaty jest w witaminy B1, B2, E oraz sole mineralne, w tym magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, jod i wiele innych. Osoby będące na diecie odchudzającej również powinny sięgnąć po kaszę gryczaną, bo w 100 g kaszy znajdują się zaledwie 92 kalorie.
Kasza gryczana właściwości prozdrowotnych ma naprawdę wiele: wzmacnia naczynia krwionośne, oczyszcza organizm z toksyn, korzystnie wpływa na układ nerwowy, wzmacnia jelita, obniża cholesterol, reguluje ciśnienie, może działać przeciwnowotworowo, a liście gryki stosuje się również w leczeniu żylaków i krwawień. Kasza gryczana to bogactwo cennych składników, a jej indeks glikemiczny jest bardzo niski, dlatego mogą ją spożywać również osoby chorujące na cukrzycę. Kaszę zaleca się także osobom borykającym się z żylakami, krwotokami z nosa czy cierpiącym na hemoroidy.
W przypadku pozyskiwanej z ziaren prosa kaszy jaglanej, właściwości lecznicze wybijają się na pierwszy plan – działa ona przeciwwirusowo, łagodzi stan zapalny błon śluzowych, dlatego można leczyć nią katar. Ponadto poprawia pamięć i koncentrację, a także reguluje poziom cholesterolu, za co odpowiedzialna jest zawarta w niej lecytyna, która w ten sposób niweluje ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Kasza jaglana bogata jest też w cynk zwiększający odporność organizmu, a także żelazo. Dodatkowo zapobiega powstawaniu zakrzepów. Zawarty w niej krzem wpływa zaś na prawidłowy wzrost i wygląd włosów i paznokci, a także poprawia kondycję skóry. Kasza jaglana jest bezglutenowa i można spożywać ją zarówno do dań obiadowych, jak i deserów. To jednak nie wszystkie jej zalety – zawartość kalorii w kaszy jaglanej również zachęca do jej spożywania – w 100 g znajduje się zaledwie 119 kcal. Kasza jaglana zawiera niewiele skrobi, za to sporo dobrze przyswajalnego białka, a także witaminy B1, B2, B6, E żelazo i miedź. Zarówno ona, jak i gryczana dbają o odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Ta popularna kasza pozyskiwana z jęczmienia ma wiele właściwości prozdrowotnych, jednak warto pamiętać, że zawiera gluten. Oprócz tego bogata jest w błonnik i witaminy B6, K i E, a także sole mineralne, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. To odpowiednia kasza dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi oraz cierpiących na nadciśnienie. Zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, korzystnie wpływa także na osoby zmagające się z depresją. Niacyna zawarta w niej poprawia kondycję włosów i paznokci. Kasza jęczmienna kalorii ma mniej więcej tyle co inne kasze – 123 kcal na 100 g.
Kasza manna, pozyskiwana z pszenicy, jest lekkostrawna, dlatego doskonale nadaje się do śniadań i deserów dla dzieci, a także dla osób borykających się z problemami zdrowotnymi. W kaszy mannie kalorie grają jednak pierwsze skrzypce, dlatego niekoniecznie jest odpowiednia dla osób na diecie odchudzającej, sprawdzi się natomiast w przypadku tych mających problemy z żołądkiem, wątrobą i trzustką. Kaszę mannę stosuje się także w przypadku stanów zapalnych układu pokarmowego. Ponadto jest również źródłem jodu, magnezu, żelaza, potasu, kwasu foliowego i witamin B1, B2, B3 i B6.
W której kaszy kalorii jest najmniej?
Najmniej kaloryczną kaszą jest kasza gryczana, jeśli jednak szukasz zdrowej opcji, wiele ich rodzajów zalicza się do najzdrowszych, więc śmiało możesz sięgać po różne rodzaje: jaglaną, jęczmienną, bulgur czy quinoa. Każda z nich ma wiele specyficznych właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie Twojego organizmu, dlatego warto włączyć zdrowe kasze do swojej diety. Warto także pamiętać, że w przypadku każdej kaszy, kalorii po ugotowaniu jest znacznie mniej niż początkowo.