Gdy na dworze ciemność, deszcz i zawierucha - a najprawdopodobniej taka właśnie pogoda czeka nas za kilka tygodni - najprzyjemniej jest usiąść z kimś bliskim lub z dobrą książką nad filiżanką gorącej kawy. Jednak możemy pójść nieco dalej i spędzić kilka słotnych wieczorów na kulinarnych eksperymentach. Jeżeli mamy w rodzinie lub wśród znajomych zapalonego kawosza, zaprośmy go na kawowy... obiad. Poniżej kilka ciekawych przepisów na smaczne i proste kawowe dania.
Zupa kawowa na słodko
Składniki:
- 2 kromki chleba
- 1 filiżanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
- 1/2 filiżanki śmietanki do zup (12%)
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta cynamonu
Chleb kroimy w drobną kostkę i podpiekamy w piekarniku (możemy również podsmażyć go na maśle na patelni lub włożyć do tostera i dopiero później połamać). Następnie łączymy kawę, śmietankę i cukier i tak powstałym płynem zalewamy przełożone do miski grzanki. Całość przyprawiamy szczyptą cynamonu. Możemy również dodać odrobinę...masła.Ten wariant nie jest tak nietypowy, na jaki wygląda - jego korzenie są osadzone głęboko w tradycji. Zanim kawa rozprzestrzeniła się na cały świat w formie napoju, jej gotowane ziarna, podawane z masłem i solą, stanowiły popularne etiopskie danie.
Zupa kawowa z masłem orzechowym
Składniki:
- 1 kostka masła (najlepiej sprawdzi się masło śmietankowe lub zawierające ok. 82% tłuszczu)
- 15 dkg masła orzechowego
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki mąki
- filiżanka bardzo mocnej kawy
W dużym garnku roztapiamy masło. Dodajemy masło orzechowe i mieszając trzymamy na ogniu przez ok. 3 minuty. Dosypujemy mąkę i podsmażamy masę na złoto-brązowy kolor. Ciągle mieszając, wlewamy bulion i dosalamy do smaku. Możemy dodać kostkę rosołową. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 25 minut, po czym przecedzamy i dodajemy gorącą kawę. Zupę serwujemy posypaną drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi; możemy również dodać po 2 łyżeczki drobno posiekanej cebuli i selera.
Składniki:
- 6 pokrojonych w kliny krążków ananasa z puszki
- 3 duże piersi z kurczaka
- 0,25 l mocnego bulionu drobiowego lub kremowej zupy grzybowej - oba warianty warto przetestować
- ser żółty
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- sól i pieprz
Dno żaroodpornego naczynia lub brytfanny smarujemy odrobiną tłuszczu i wykładamy pokrojonym ananasem. Piersi z kurczaka filetujemy, lekko solimy i doprawiamy pieprzem, i układamy na ananasie. Dodajemy kawę do wybranej zupy i mieszamy, aż się rozpuści; następnie zalewamy nią kurczaka. Następnie pieczemy całość przez około 40 minut; na samym końcu przykrywamy danie plasterkami sera i zapiekamy, aż się roztopią.
Mostek cielęcy w kawowo-winnym sosie
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 1 mostek cielęcy (ok. 2,5 kg)
- 1-2 filiżanki wystudzonej mocnej kawy
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 opakowanie zupy cebulowej w proszku
- czerwone wino (półwytrawne lub półsłodkie)
Na wysmarowanym tłuszczem dnie żaroodpornego naczynia (lub brytfanny) kładziemy pokrojoną w cienkie krążki czerwoną cebulę. Na cebuli umieszczamy mostek, polewając go jednocześnie kawą. Całość posypujemy zupą cebulową w proszku, granulowanym czosnkiem, papryką, pieprzem i, opcjonalnie, kminem rzymskim (kumin ma dość intensywny smak i znacznie różni się od kminku, zatem nie każdemu może odpowiadać). Zalewamy danie winem, aż niemal całkowicie zakryje mostek. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy, aż mięso zmięknie. Gdy danie wystygnie, kroimy mięso na plastry i umieszczamy z powrotem w winno-kawowym sosie. Serwujemy na gorąco. Jeżeli chcemy, aby serwowany przez nas obiad był wystawny i pełny, nie możemy zapomnieć o odpowiednim deserze, lampce kawowego wina i kieliszku gęstego, kawowego likieru lub aromatycznej nalewki. Ale o tym innym razem. Smacznego!
Zdjęcia według kolejności występowania w tekście:
1. Jphilipg 2. Colin Rose