Świeżo Palona
Typy mąki. Czym różni się mąka typ 550 od mąki typ 2000? Jaka mąka do ciasta, jaka do chleba?

Typy mąki. Czym różni się mąka typ 550 od mąki typ 2000? Jaka mąka do ciasta, jaka do chleba?

Typy mąki pszennej i żytniej pozwalają nam określić, jak mąka zachowa się podczas pieczenia czy gotowania, jak bardzo ciasto wyrośnie i na ile będzie sycące. Sprawdź, który typ mąki nadaje się do wypieku pieczywa, biszkoptów, pizzy, a który będzie lepszy do chlebów razowych czy grahamów.

Co oznacza typ mąki?

Mąka powstaje z różnych roślin, ale w Polsce oznaczeń typów doczekały się mąka pszenna i mąka razowa. Możemy je kupić w kilkunastu typach. Każdy z tych numerów oznacza nieco inne właściwości i przeznaczenie mąki.

Typy mąki oznaczane są zgodnie z przepisami w zależności od tego, jaka jest w niej zawartość popiołu. Jak się to bada? Pobraną próbkę mąki spala się w określonej temperaturze. Spopieloną pozostałość bada się na obecność składników odżywczych, a sumę mnoży przez 1000. I tak w 100 kg mąki typ 500 jest ok. 0,5 g popiołu, a w 100 kg mąki typ 1850 - 1,85 g popiołu.

Jakie są typy mąki?

Każdy rodzaj wypieku wymaga zastosowania innej mąki. Najpopularniejsze, uniwersalne typy mąki pszennej “do wszystkiego” to 500-650. Zawsze warto mieć w domu taką mąkę, jednak gdy chcemy upiec lub ugotować coś specjalnego, przydadzą się bardziej dopasowane typy.

Typy mąki pszennej

  • typ 00 

  • typ 450 (tortowa)

  • typ 500 (krupczatka, poznańska, wrocławska)

  • typ 550 (luksusowa)

  • typ 650

  • typ 750

  • typ 850

  • typ 1400 (sitkowa)

  • typ 1850 (graham)

  • typ 2000 (razowa)

  • typ 3000 (z pełnego przemiału)

Z mąki pszennej uzyskamy wypieki delikatniejsze, mniej wyraziste w smaku, dlatego mąka pszenna wykorzystywana jest do ciast, które mają stanowić bazę uzupełnianą dodatkami, jak w przypadku pizzy, pierogów czy biszkoptów. Ciasto z mąki pszennej dobrze wyrasta, jest puszyste.

Typy mąki żytniej

  • typ 580

  • typ 650 

  • typ 800

  • typ 950

  • typ 1400 (sitkowa)

  • typ 1850 (starogardzka)

  • typ 2000 (razowa)

Wypieki z mąki żytniej są wyraziste, bogate w witaminy i mikroelementy, pozwalają na dłużej zaspokoić głód. Mają także wyższą wagę niż wypieki pszenne. Ciasto z mąki żytniej tylko trochę zwiększa swoją objętość podczas pieczenia.

Jaką wybrać mąkę do chleba, jaką do ciasta?

Dobrze dobrana mąka pozwoli nam w pełni cieszyć się smakiem wypieku. Im wyższy numer, tym ciasto z takiej mąki będzie ciemniejsze, o bardziej wyrazistym smaku, sycące na dłużej. Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto sprawdź, jakiej mąki potrzebujesz:

  • mąka na tort, biszkopty - najlepsza będzie pszenna typ 450

  • mąka na ciasta kruche, babki - pszenna typ 500

  • mąka na pierniki - żytnia typ 800

  • mąka na makaron, pierogi, kluski - pszenna typ 500, żytnia typ 580

  • mąka na pizzę - pszenna typ 500-850

  • mąka na delikatną włoską pizzę - pszenna typ 00

  • mąka na ciasto drożdżowe - pszenna typ 500-650

  • mąka na bułki, chałki - pszenna typ 650, żytnia typ 580-650

  • mąka na chleb - pszenna typ 1400-2000, żytnia typ 580-1850

Tagi: przepis, ciekawostki, mąka, kulinarne

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować