Typy mąki pszennej i żytniej pozwalają nam określić, jak mąka zachowa się podczas pieczenia czy gotowania, jak bardzo ciasto wyrośnie i na ile będzie sycące. Sprawdź, który typ mąki nadaje się do wypieku pieczywa, biszkoptów, pizzy, a który będzie lepszy do chlebów razowych czy grahamów.

Co oznacza typ mąki?

Mąka powstaje z różnych roślin, ale w Polsce oznaczeń typów doczekały się mąka pszenna i mąka razowa. Możemy je kupić w kilkunastu typach. Każdy z tych numerów oznacza nieco inne właściwości i przeznaczenie mąki.

Typy mąki oznaczane są zgodnie z przepisami w zależności od tego, jaka jest w niej zawartość popiołu. Jak się to bada? Pobraną próbkę mąki spala się w określonej temperaturze. Spopieloną pozostałość bada się na obecność składników odżywczych, a sumę mnoży przez 1000. I tak w 100 kg mąki typ 500 jest ok. 0,5 g popiołu, a w 100 kg mąki typ 1850 - 1,85 g popiołu.

Jakie są typy mąki?

Każdy rodzaj wypieku wymaga zastosowania innej mąki. Najpopularniejsze, uniwersalne typy mąki pszennej “do wszystkiego” to 500-650. Zawsze warto mieć w domu taką mąkę, jednak gdy chcemy upiec lub ugotować coś specjalnego, przydadzą się bardziej dopasowane typy.

Typy mąki pszennej

  • typ 00 

  • typ 450 (tortowa)

  • typ 500 (krupczatka, poznańska, wrocławska)

  • typ 550 (luksusowa)

  • typ 650

  • typ 750

  • typ 850

  • typ 1400 (sitkowa)

  • typ 1850 (graham)

  • typ 2000 (razowa)

  • typ 3000 (z pełnego przemiału)

Z mąki pszennej uzyskamy wypieki delikatniejsze, mniej wyraziste w smaku, dlatego mąka pszenna wykorzystywana jest do ciast, które mają stanowić bazę uzupełnianą dodatkami, jak w przypadku pizzy, pierogów czy biszkoptów. Ciasto z mąki pszennej dobrze wyrasta, jest puszyste.

Typy mąki żytniej

  • typ 580

  • typ 650 

  • typ 800

  • typ 950

  • typ 1400 (sitkowa)

  • typ 1850 (starogardzka)

  • typ 2000 (razowa)

Wypieki z mąki żytniej są wyraziste, bogate w witaminy i mikroelementy, pozwalają na dłużej zaspokoić głód. Mają także wyższą wagę niż wypieki pszenne. Ciasto z mąki żytniej tylko trochę zwiększa swoją objętość podczas pieczenia.

Jaką wybrać mąkę do chleba, jaką do ciasta?

Dobrze dobrana mąka pozwoli nam w pełni cieszyć się smakiem wypieku. Im wyższy numer, tym ciasto z takiej mąki będzie ciemniejsze, o bardziej wyrazistym smaku, sycące na dłużej. Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto sprawdź, jakiej mąki potrzebujesz:

  • mąka na tort, biszkopty - najlepsza będzie pszenna typ 450

  • mąka na ciasta kruche, babki - pszenna typ 500

  • mąka na pierniki - żytnia typ 800

  • mąka na makaron, pierogi, kluski - pszenna typ 500, żytnia typ 580

  • mąka na pizzę - pszenna typ 500-850

  • mąka na delikatną włoską pizzę - pszenna typ 00

  • mąka na ciasto drożdżowe - pszenna typ 500-650

  • mąka na bułki, chałki - pszenna typ 650, żytnia typ 580-650

  • mąka na chleb - pszenna typ 1400-2000, żytnia typ 580-1850