Cebulę obierz z wierzchnich liści, przekrój w poprzek na dwie połowy. Pokrój w piórka. Czosnek delikatnie nagnieć płaską częścią dłoni. Zdejmij wierzchnią łupinę i przekrój na pół. W garnku rozpuść masło, dodaj całą cebulę, czosnek i liście laurowe. Duś na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut. Następnie wlej wino i po zredukowaniu płynu dodaj posiekany tymianek. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Następnie wlej przygotowany wywar i delikatnie wymieszaj. Po zagotowaniu dodaj jeszcze kostkę wołową i gotuj jeszcze przez kilka minut. Uważaj by zupa się nie zagotowała (nie może być piany na wierzchu), powinna jedynie delikatnie się gotować.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj zapiekanki z serem, wykorzystując bagietkę i starty ser. Przekrój bagietkę wzdłuż na pół a następnie na trzy części. Każdą posyp sporą ilością sera. Włóż do piekarnika i piecz aż ser się zrumieni.
Nalej zupę do małych talerzyków a na wierzch ułóż zapiekankę.
Można również starty żółty ser wsypać na talerz i zalać gorącą zupą. Wersja dla mających ograniczony czas na spożycie zupy.
- 1 litr wywaru drobiowo-warzywnego (rosołku) - 3-4 ząbki czosnku - ok. 8 średnich cebul białych (zwykłych) - ok. 4 średnich cebul czerwonych - pół szklanki wina białego wytrawnego - 25 g masła - 2-3 łyżki posiekanego tymianku - kostka wołowa do smaku - starty żółty ser typu Gouda - pszenna bagietka - sól, pieprz - 2 listki laurowe
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11679
[keywords] => zupa,cebulowa
[opis] => Aura na dworze nie sprzyja spacerom, jednak nie powinno się siedzieć cały czas w domu. Jeśli już wrócimy zmarznięci, oczekując szybkiego rozgrzania ta zupa z pewnością nam to ułatwi. Aromatyczna zupa cebulowa. Nie tylko rozgrzewa, ale także posiada wiele dobroczynnych cech. Dzięki niej nie straszna jest grypa czy przeziębienie.
[title] => Aura na dworze nie sprzyja spacerom, jednak nie powinno się siedzieć cały czas w domu. Jeśli już wrócimy zmarznięci, oczekując szybkiego rozgrzania ta zupa z pewnością nam to ułatwi. Aromatyczna zupa cebulowa. Nie tylko rozgrzewa, ale także posiada wiele dobroczynnych cech. Dzięki niej nie straszna jest grypa czy przeziębienie.
[desc] => Aura na dworze nie sprzyja spacerom, jednak nie powinno się siedzieć cały czas w domu. Jeśli już wrócimy zmarznięci, oczekując szybkiego rozgrzania ta zupa z pewnością nam to ułatwi. Aromatyczna zupa cebulowa. Nie tylko rozgrzewa, ale także posiada wiele dobroczynnych cech. Dzięki niej nie straszna jest grypa czy przeziębienie.
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => zupa
[nazwa_url] => zupa
)
[1] => Array
(
[nazwa] => cebulowa
[nazwa_url] => cebulowa
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => - 1 litr wywaru drobiowo-warzywnego (rosołku)- 3-4 ząbki czosnku- ok. 8 średnich cebul białych (zwykłych)- ok. 4 średnich cebul czerwonych- pół szklanki wina białego wytrawnego- 25 g masła- 2-3 łyżki posiekanego tymianku- kostka wołowa do smaku- starty żółty ser typu Gouda- pszenna bagietka- sól, pieprz- 2 listki laurowe
)
[recipe] => Cebulę obierz z wierzchnich liści, przekrój w poprzek na dwie połowy. Pokrój w piórka. Czosnek delikatnie nagnieć płaską częścią dłoni. Zdejmij wierzchnią łupinę i przekrój na pół. W garnku rozpuść masło, dodaj całą cebulę, czosnek i liście laurowe. Duś na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut. Następnie wlej wino i po zredukowaniu płynu dodaj posiekany tymianek. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Następnie wlej przygotowany wywar i delikatnie wymieszaj. Po zagotowaniu dodaj jeszcze kostkę wołową i gotuj jeszcze przez kilka minut. Uważaj by zupa się nie zagotowała (nie może być piany na wierzchu), powinna jedynie delikatnie się gotować.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj zapiekanki z serem, wykorzystując bagietkę i starty ser. Przekrój bagietkę wzdłuż na pół a następnie na trzy części. Każdą posyp sporą ilością sera. Włóż do piekarnika i piecz aż ser się zrumieni.
Nalej zupę do małych talerzyków a na wierzch ułóż zapiekankę.
Można również starty żółty ser wsypać na talerz i zalać gorącą zupą. Wersja dla mających ograniczony czas na spożycie zupy.
)
1
0000-00-00 00:00:00
Wyjątkowa zupa cebulowa
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Cebulę obierz z wierzchnich liści, przekrój w poprzek na dwie połowy. Pokrój w piórka. Czosnek delikatnie nagnieć płaską częścią dłoni. Zdejmij wierzchnią łupinę i przekrój na pół. W garnku rozpuść masło, dodaj całą cebulę, czosnek i liście laurowe. Duś na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut. Następnie wlej wino i po zredukowaniu płynu dodaj posiekany tymianek. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Następnie wlej przygotowany wywar i delikatnie wymieszaj. Po zagotowaniu dodaj jeszcze kostkę wołową i gotuj jeszcze przez kilka minut. Uważaj by zupa się nie zagotowała (nie może być piany na wierzchu), powinna jedynie delikatnie się gotować.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj zapiekanki z serem, wykorzystując bagietkę i starty ser. Przekrój bagietkę wzdłuż na pół a następnie na trzy części. Każdą posyp sporą ilością sera. Włóż do piekarnika i piecz aż ser się zrumieni.
Nalej zupę do małych talerzyków a na wierzch ułóż zapiekankę.
Można również starty żółty ser wsypać na talerz i zalać gorącą zupą. Wersja dla mających ograniczony czas na spożycie zupy.