Cebulę obierz z wierzchnich liści, przekrój w poprzek na dwie połowy. Pokrój w piórka. Czosnek delikatnie nagnieć płaską częścią dłoni. Zdejmij wierzchnią łupinę i przekrój na pół. W garnku rozpuść masło, dodaj całą cebulę, czosnek i liście laurowe. Duś na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut. Następnie wlej wino i po zredukowaniu płynu dodaj posiekany tymianek. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Następnie wlej przygotowany wywar i delikatnie wymieszaj. Po zagotowaniu dodaj jeszcze kostkę wołową i gotuj jeszcze przez kilka minut. Uważaj by zupa się nie zagotowała (nie może być piany na wierzchu), powinna jedynie delikatnie się gotować.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj zapiekanki z serem, wykorzystując bagietkę i starty ser. Przekrój bagietkę wzdłuż na pół a następnie na trzy części. Każdą posyp sporą ilością sera. Włóż do piekarnika i piecz aż ser się zrumieni.

Nalej zupę do małych talerzyków a na wierzch ułóż zapiekankę.

Można również starty żółty ser wsypać na talerz i zalać gorącą zupą. Wersja dla mających ograniczony czas na spożycie zupy.