Najlepsze ciastka owsiane z bakaliami możesz zrobić samodzielnie. Przygotowanie zajmie niewiele ponad kwadrans, pieczenie do 30 minut. Wypróbuj przepisy na ciastka z bakaliami w wersji fit, bez masła oraz z czekoladą i migdałami. 

Domowe ciastka owsiane

Nadają się zarówno do podania gościom, jak i jako zdrowsza przekąska podczas oglądania filmu. Sprawdzą się podczas górskich wędrówek i wypadów za miasto - dostarczą energii, zaspokoją głód, a jednocześnie nie zajmują wiele miejsca. 

Samodzielne przygotowanie ciastek owsianych z bakaliami jednocześnie daje nam gwarancję odpowiedniego składu - nie znajdziemy tu konserwantów, sztucznych barwników itp. Jednak trzeba pamiętać, że trwałość takich ciastek jest znacznie krótsza niż kupnych. Zależnie od składu, możemy przechowywać je w suchym, chłodnym miejscu (latem nawet w słoiku w lodówce) maksymalnie do tygodnia. Mrożenie nie jest wskazane - płatki mogą stracić swoją chrupkość.

Przepis na fit ciastka owsiane z bakaliami

Wentyl bezpieczeństwa dla osób na diecie, które nie potrafią wytrzymać bez słodkości. Ciastka owsiane w wersji fit, bez mąki i jajek, to najbezpieczniejsza wersja słodkości do schrupania. 

Składniki

Siemię lniane zalewamy w kubku 5 łyżkami gorącej wody i energicznie mieszamy. Odstawiamy na chwilę i w misce rozgniatamy banana. Mieszając, dodajemy płatki owsiane, miód, sezam, rodzynki, żurawinę. Na koniec polewamy wszystko wodą z siemieniem i mieszamy, aż składniki dobrze się zwiążą. 

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto, formując je w małe, spłaszczone ciastka. Pieczemy przez 30 min.

Ciastka owsiane z bakaliami i czekoladą

Delikatne ciastka z kawałkami gorzkiej czekolady, która rozpływa się w ustach i migdałami, które nadają ciastkom delikatnej chrupkości. 

Składniki

Zaczynamy od posiekania migdałów i czekolady na drobne kawałki. Odkładamy je na bok. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy do niej cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Do suchych składników dodajemy masło, jajko, miód, aromat waniliowy i wszystko razem miksujemy. 

Do masy dodajemy posiekane migdały z czekoladą i delikatnie mieszamy składniki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, które układamy na blasze w równych odstępach i delikatnie spłaszczamy. Zanim włożymy do piekarnika, ciastka smarujemy od góry olejem przy użyciu pędzelka. Pieczemy przez ok. 20 min.  

Ciastka owsiane z bakaliami i orzechami bez masła

Klasyczna wersja płatków owsianych z bakaliami w nieco lżejszej wersji - masło można tutaj zastąpić olejem. Dzięki temu uzyskamy delikatniejszy smak. 

Składniki

W dużej misce mieszamy roztrzepane jajko, mąkę pszenną, miód, olej, proszek do pieczenia, cukier puder. Gdy uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję, cały czas mieszając, dodajemy płatki owsiane, orzechy, ziarna, rodzynki. 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, a na blachę kładziemy papier do pieczenia. Następnie ciasto formujemy w kulki, które po ułożeniu na blasze delikatnie spłaszczamy. Pieczemy przez 20 min, aż ciastka będą zrumienione.