Świeżo Palona

Rodzaje herbat i ich właściwości. Czyli dlaczego herbata czerwona jest czarna, a Oolong niebieski.

Herbaty dzielimy według koloru, który wynika ze sposobu przygotowania suszu. Różne procesy, jakim są poddawane liście powodują, że poszczególne rodzaje herbat mają nie tylko różny kolor, smak czy zapach, ale także (a może przede wszystkim) właściwości.

Warto pamiętać, że nazewnictwo nie jest na całym świecie takie samo. Azjaci dzielą herbaty według koloru naparu, natomiast Europejczycy - suszu. Dlatego też np. europejska czerwona herbata przez Chińczyków nazywana jest czarną, a nasza czarna to w wielu azjatyckich krajach herbata czerwona.

Czarna herbata - Najpopularniejsza herbata na Zachodzie.

Liście krzewu herbaty chińskiej po zebraniu odstawiane są do zwiędnięcia, następnie skręca się je, poddaje fermentacji i suszy. Gatunki czarnej herbaty związane są z miejscem, w którym krzewy się uprawia. Czarna herbata yunnan pochodzi z chińskiej prowincji o tej samej nazwie. Cejlon to gatunek uprawiany na Sri Lance, a darjeeling - w Indiach. Czarna herbata assam pochodzi natomiast z północnej części Indii. Te krzewy są znacznie większe.

Czarna herbata dzielona jest na kilka kategorii w zależności od tego, z jakiej części rośliny pochodzą liście. Za najcenniejsze uważa się drobne listki, znajdujące się na samej górze krzewu. Najlepsze są te, których nie łamie się mechanicznie, ale wyłącznie zbiera ręcznie. Kolejna kategoria to duże liście, rosnące w środkowej i dolnej części krzewu. Do produkcji herbat ekspresowych z kolei używa się tzw. pyłu - resztek, które odpadną z krzewu lub zostaną z produkcji herbat liściastych.

Właściwości czarnej herbaty związane są przede wszystkim z zawartymi w niej flawonoidach, które spowalniają proces starzenia poprzez neutralizację wolnych rodników. Ponadto czarna herbata wspomaga odchudzanie, pobudza krążenie krwi, dobrze wpływa na układ pokarmowy.

Zielona herbata

To susz zebrany z tego samego krzewu, co czarna herbata, jednak nie poddany procesowi fermentacji, dzięki czemu zawiera więcej dobroczynnych składników. Gatunki zielonej herbaty oznaczają nie tylko pochodzenie, sposób skręcania liści, porę zbiorów, ale również warunki, w jakich krzew wzrastał - liście senchy, która dojrzewa w pełnym słońcu, dają znacznie słodszy napar, niż np. hodowana w cieniu gyokuro.

Od wieków twierdzi się, że Azjaci długowieczność zawdzięczają właśnie zielonej herbacie, która w tej części świata jest najpopularniejsza. Choć nie wszystkie przypuszczenia da się naukowo potwierdzić, obserwuje się pewne prawidłowości - osoby pijące regularnie napar z zielonej herbaty rzadziej zapadają na choroby serca i niektóre rodzaje nowotworów. Zaleca się ją również osobom walczącym z nadwagą.

Czerwona herbata, czyli pu erh

Czerwona herbata powstaje z liści zielonej herbaty rosnącej w górskich rejonach prowincji Yunnan. W przeciwieństwie do zielonej, liście poddaje się specyficznemu rodzajowi fermentacji. Napar jest ciemniejszy i ma intensywniejszy smak niż czarna herbata.

Spośród wszystkich herbat to właśnie pu erh uważana jest za najskuteczniejszą w spalaniu tłuszczu i utrzymywaniu właściwego poziomu cholesterolu. Swoje właściwości czerwona herbata zawdzięcza procesom chemicznym, które zachodzą w liściach podczas fermentacji.

Oolong, czyli niebieska herbata

Oolong, od koloru suszu nazywana niebieską herbatą, to częściowo sfermentowane liście zielonej herbaty - podczas, gdy środkowa część liści jeszcze nie uległa fermentacji, ich brzegom już znacznie bliżej do czarnej herbaty. Produkuje się ją głównie w Chinach i na Tajwanie. Smak herbaty uzależniony jest od sposobu zbierania liści oraz sposobu fermentacji.

Niebieska herbata oolong jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się komórek, na dłużej zachowując młodość nie tylko skóry, ale całego ciała. Poprawia pamięć i koncentrację, działa przeciwnowotworowo i wspomaga pracę serca.

Biała herbata

Najdelikatniejsza z herbat, biała, powstaje w Chinach z młodych liści oraz pąków zbieranych wiosną. Nie jest poddawana fermentacji. Po pierwszym więdnięciu liście są delikatnie zwijane i suszone. Dzięki temu od innych herbat odróżnia ją przede wszystkim delikatny smak i subtelny aromat. Kolor naparu jest bardzo jasny.

Regularne picie białej herbaty sprzyja zwalczaniu wolnych rodników i obniża ciśnienie krwi, poprawiając pracę serca. Podejrzewa się, że wspomaga również profilaktykę nowotworową.

Herbaty ziołowe i herbatki owocowe

Nim chińskie czy indyjskie mieszanki na stałe zagościły w naszych domach, ludzie zamieszkujący Europę zbierali i parzyli zioła, kwiaty oraz owoce, które rosły na tym terenie. Pierwsze lekarstwa bazowały na naparach z poszczególnych roślin. Do dzisiaj wiele z nich cieszy się dużą popularnością w medycynie.

poprzedni wpis

następny wpis

Tagi:

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz


6 powodów, dla których warto u nas kupować

Poznaj wszystkie nasze sklepy

Glonojad sklep zoologiczny
Tuszmarkt
Świeżo Palona