Odmiana Caturra jest dającą większe plony mutacją odmiany Bourbon. W porównaniu z Bourbonem, drzewka Caturry są bardziej zwarte i często uznaje się je za odmianę karłowatą.
Wytwarzana z tych ziaren kawa charakteryzuje się lekką kwasowością, niską lub umiarkowaną intensywnością smaku oraz nieco niższym poziomem słodkości i przejrzystości.
Historia:
Caturra została odkryta na plantacji w stanie Minas Gerais w Brazylii w latach 1915-1918. Na rynek wprowadzono ją w 1937 r. Szybko zyskała uznanie plantatorów ze względu na swoje niewielkie rozmiary pozwalające na umieszczenie roślin bliżej siebie, co pozwoliło na wytwarzanie większej ilości owoców w tej samej przestrzeni.
W 1940 r. odmiana to pojawiła się w Gwatemali, a stamtąd wprowadzono ją do Kostaryki, Hondurasu i Panamy. Aktualnie Caturra występuje nieco rzadziej w Brazylii, częściej zaś w Kolumbii, Kostaryce i Nikaragui.
Charakterystyka:
wielkość ziaren: przeciętne
kolor końcówek listków: zielone
wzrost: kompaktowy
wydajność: dobra
podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy:
5°N to 5°S: >1600 m
5–15°N i 5–15°S: >1300 m
>15°N i >15°S: >1000 m
[data] => 2019-07-16 13:06:25
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => odmiana-kawy-caturra
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11605
[title] => Odmiana kawy: CATURRA
[desc] => Odmiana Caturra jest dającą większe plony mutacją odmiany Bourbon. W porównaniu z Bourbonem, drzewka Caturry są bardziej zwarte i często uznaje się je za odmianę karłowatą.
[keywords] => arabica,kawy,odmiana,CATURRA
[opis] => Odmiana Caturra jest dającą większe plony mutacją odmiany Bourbon. W porównaniu z Bourbonem, drzewka Caturry są bardziej zwarte i często uznaje się je za odmianę karłowatą.
[powiazane] => 782,783,787,790,804
[kategorie] => 26
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => arabica
[nazwa_url] => arabica
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kawy
[nazwa_url] => kawy
)
[2] => Array
(
[nazwa] => caturra
[nazwa_url] => caturra
)
[3] => Array
(
[nazwa] => odmiana
[nazwa_url] => odmiana
)
[4] => Array
(
[nazwa] => CATURRA
[nazwa_url] => CATURRA
)
)
)
1
2019-07-16 13:06:25
Odmiana kawy: CATURRA
Autor:Marta Daszkiewicz
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Odmiana Caturra jest dającą większe plony mutacją odmiany Bourbon. W porównaniu z Bourbonem, drzewka Caturry są bardziej zwarte i często uznaje się je za odmianę karłowatą.
Wytwarzana z tych ziaren kawa charakteryzuje się lekką kwasowością, niską lub umiarkowaną intensywnością smaku oraz nieco niższym poziomem słodkości i przejrzystości.
Historia:
Caturra została odkryta na plantacji w stanie Minas Gerais w Brazylii w latach 1915-1918. Na rynek wprowadzono ją w 1937 r. Szybko zyskała uznanie plantatorów ze względu na swoje niewielkie rozmiary pozwalające na umieszczenie roślin bliżej siebie, co pozwoliło na wytwarzanie większej ilości owoców w tej samej przestrzeni.
W 1940 r. odmiana to pojawiła się w Gwatemali, a stamtąd wprowadzono ją do Kostaryki, Hondurasu i Panamy. Aktualnie Caturra występuje nieco rzadziej w Brazylii, częściej zaś w Kolumbii, Kostaryce i Nikaragui.